Greek Reports (Ελληνικά)

Το θαύμα της φτώχειας και η φτώχεια του θαύματος

Επί Αγγλικής Αποικιοκρατίας στην χώρα μας είναι γεγονός πως υπήρχε φτώχεια αλλά και δύο βασικά συστατικά

Η αξιοπρέπεια των παππούδων και πατεράδων μας και το φιλότιμο.

Η τροφή λιτή μεν, Μεσογειακή δε, με όλα τα πλούσια συστατικά.

Με την θυσία των ηρώων μας, και την απαλλαγή από την Αποικιοκρατία δημιουργήθηκε το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο τόπος πλέον άρχισε να ανθίζει οικονομικά καθώς ελεύθεροι πλέον οι συμπατριώτες μας μπορούσαν να δημιουργούν διαφεντεύοντας την τύχη του τόπου τους από μόνοι τους.

Όλη αυτή η οικονομική άνθηση διακόπηκε αιφνιδίως λόγω της βάρβαρης και παράνομης Τουρκικής εισβολής που ακολούθησε το χουντικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου το 1974. Με σχεδόν 200,000 πρόσφυγες και απώλεια του 70% των παραγωγικών μονάδων στην κατεχόμενη γη μας, ένα ήταν το αναμενόμενο. Η πλήρης κατάρρευση της οικονομίας του τόπου και του κράτους. Αντί αυτού, με τα χαρακτηριστικά της αξιοπρέπειας και φιλότιμου οι κάτοικοι της χώρας μας όρθωσαν ξανά ανάστημα.

Η συνεχής ανάπτυξης της οικονομίας και η ευημερία των πολιτών αυτού του τόπου συνεχιζόταν με παντελώς άγνωστες στο λεξιλόγιο μας δύο λέξεις, φτώχεια και ανεργία. Όλη αυτή η ανάπτυξη ανετράπη σε ένα βράδυ στο Eurogroup του 2013. Επειδή οι δουλειές της νύκτας ποτέ δεν ήταν καλές, αποφασίστηκε εκείνο το βράδυ με πρόσχημα την σωτηρία των τραπεζών, η απώλεια των καταθέσεων των πολιτών.

Ταλανιστήκαμε τότε από φήμες για φίλους, συμπέθερους, πελάτες δικηγορικού γραφείου που έβγαλαν τα εκατομμύρια τους στο εξωτερικό, «έκλεισε» η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου ανάλαβε μεγάλο φορτίο με δυσκολίες επιβίωσης. Η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη και ταυτόχρονα η φτώχεια. Στήθηκαν κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια παντού για να αντιμετωπισθεί η πιθανότητα υποσιτισμού μερίδας των συμπατριωτών μας από την ξαφνική και αναπάντεχη φτώχεια που τους βρήκε.

Και ενώ στη συνέχεια η οικονομία άρχισε να παίρνει τα πάνω της, η φτώχεια κρύφτηκε κάτω από το χαλί. Βγαίνει στην επιφάνεια κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα με τις εκκλήσεις του Γραφείου του Επίτροπου Εθελοντισμού προς πολίτες να γίνουν ανάδοχοι οικογενειών καθώς και με τα προγράμματα των Δημαρχείων και Κοινοτικών Αρχών – «Κανένα Παιδί Χωρίς Παιγνίδι».

Τώρα που μας κτύπησε η Πανδημία του Κορωνοϊού, με κλείσιμο πολλών τομέων της οικονομίας τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο. Ο Τουρισμός πολύ δύσκολα θα ανακάμψει, με επακόλουθο ξενοδοχεία, εστιατόρια να παραμείνουν κλειστά, στέλνοντας στην ανεργία μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην Επαρχία Αμμοχώστου. Συναφείς τομείς με την Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, καθώς και η Γεωργία έχουν επηρεαστεί ανεπανόρθωτα λόγω απώλειας πωλήσεων.

Το ίδιο συμβαίνει με το λιανικό εμπόριο. Άσχετα αν καταστήματα διαθέτουν κάποιο απόθεμα προς πώληση υπό μορφή ξεπουλήματος, πολλά δεν θα μπορέσουν να το αναπληρώσουν. Οικονομικοί αναλυτές μιλούν για κλείσιμο μετά τον Μάιο, 10-15 % των καταστημάτων. Ο δε κατασκευαστικός τομέας, μετά την καταστροφή του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος από ορισμένους της «άρπα κόλας», πήρε κατηφορική πορεία. Όλα αυτά , παρά τις καλές προθέσεις της Κυβέρνησης με καταβολή επιδομάτων, θα μας φέρουν μια νέα μεγαλύτερη φτώχεια και φυσικά ανεργία από ότι ξέρουμε μέχρι τώρα.

Η Κύπρος μας δεν είναι όμορφη. Είναι πανέμορφη! Όλοι όσοι απολαμβάνουμε αυτόν τον τόπο, το ξέρουμε και το νοιώθουμε. Και δεν είναι μόνο η φυσική ομορφιά που κάνει την χώρα μας ξεχωριστή, αλλά και οι άνθρωποι της. Είναι άποψη μου πως ήρθε η ώρα να ανασυνταχθούμε, να ξαναβρούμε το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια μας και να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο για να ξεπεράσουμε το μεγάλο κακό που μας έρχεται.

Κυβέρνηση και τα δύο μεγάλα αντιπολιτευόμενα κόμματα να σταματήσουν να «τραβά ο ένας πετσί και ο άλλος τομάρι» κατά την λαϊκή ρήση. Να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, και μαζί με εμάς τους πολίτες να αντιμετωπίσουμε την φτώχεια που έρχεται.

Ας επαναλάβουμε το θαύμα που τότε μας έβγαλε από την φτώχεια και όχι την φτώχεια του θαύματος.

  • Υποψήφιος Βουλευτής Αμμοχώστου με την ΕΔΕΚ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button