Greek Reports (Ελληνικά)

Μοιραία Στρατηγικά Λάθη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, που δρομολογούνται από την Τουρκία και Βρετανία με την επικείμενη πενταμερή διάσκεψη χωρίς παρουσία της ΚΔ, είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Οι λύσεις που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι συνομοσπονδιακής μορφής (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) – Δύο κράτη) και εξυπηρετούν την στρατηγική της Τουρκίας και Βρετανίας, που στοχεύουν στην κατάλυση της ΚΔ, τον έλεγχο όλης της Κύπρου και την διαιώνιση της παραμονής των Βρετανικών βάσεων.

Για τη διαμόρφωση αυτών των δυσμενών δεδομένων στο εθνικό μας θέμα, μεγάλη ευθύνη έχει και η ΚΔ, που διέπραξε μοιραία στρατηγικά λάθη μετά την τουρκική εισβολή του 1974, τα οποία διευκόλυναν την συνέχιση της τουρκικής επεκτατικής στρατηγικής και μας οδήγησαν στο σημερινό στρατηγικό αδιέξοδο:

  • Πρώτο στρατηγικό λάθος, η υιοθέτηση των ούτω καλουμένων Διακοινοτικών Συνομιλιών (ΔΣ), που μετέτρεψαν το διεθνές έγκλημα που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος της ΚΔ, σε δικοινοτική διαφορά και απενοχοποίησαν την Τουρκία. Διεξάγονται επί δεκαετίες και είναι μόνο κατ’ όνομα διακοινοτικές, αφού συζητούμε, υπό την απειλή των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ), με την υποτελή διοίκηση που εγκατέστησε βίαια η Τουρκία στη Κύπρο («ΤΔΒΚ»). Με την μακροχρόνια διεξαγωγή τους, η Τουρκία πέτυχε να παγιώσει τα τετελεσμένα της κατοχής, να συνεχίσει τις εποικιστικές και επεκτατικές δράσεις της και την προσπάθεια υποβάθμισης τής ΚΔ και νομιμοποίησης της παράνομης «ΤΔΒΚ». Σήμερα τα κατεχόμενα εδάφη μας παρουσιάζουν μια εφιαλτική εικόνα Τουρκοποίησης και Ισλαμοποίησης. Ο Ελληνισμός ξεριζώθηκε και αντικαταστάθηκε από Τούρκους έποικους. Η «ΤΔΒΚ» πλήρως εξαρτημένη από την Τουρκία (έποικοι, στρατεύματα, διμερείς συμφωνίες), λειτουργεί ως οιονεί επαρχία της και στις ούτω καλούμενες ΔΣ, υποστηρίζει τα συμφέροντα τής Τουρκίας σε βάρος εκείνων της Κύπρου. Όταν δεν υπάρχουν κοινά κρατικά συμφέροντα μεταξύ δύο συνομιλητών (ΚΔ-υποτελής διοίκηση Τουρκίας), δεν μπορεί να συγκροτηθεί κοινό βιώσιμο κράτος.
  • Δεύτερο στρατηγικό λάθος η υιοθέτηση  της λύσης ΔΔΟ, που επέβαλαν η Τουρκία και Βρετανία. Η ΔΔΟ καταλύει την ΚΔ, νομιμοποιεί την διχοτόμηση και επεκτείνει τον τουρκικό έλεγχο σε όλη την Κύπρο. Είναι μορφή συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας η οποία παραβιάζει την ενότητα του κράτους, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων, την λειτουργικότητα και την ασφάλεια. Η ΔΔΟ παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα το 2004 (σχέδιο Ανάν) από την συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού, εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τις κυπριακές κυβερνήσεις και τις ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων. Εμπαίζεται ο λαός ότι η ΔΔΟ δεν είναι το σχέδιο Ανάν.
  • Τρίτο στρατηγικό λάθος, η αποδυνάμωση της αμυντικής θωράκισης τής ΚΔ, λόγω υποτίμησης τής σημασίας της στρατιωτικής ισχύος, που μείωσε την δυνατότητα αυτοάμυνας της και την αποτρεπτική ικανότητα της. Δεν έγινε εκσυγχρονισμός και συμπλήρωση των μέσων και οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) ούτε υλοποιήθηκε προγραμματισμός απόκτησης ικανού Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκική απειλή  μεγεθύνεται συνεχώς. Οι ΤΔΚ εκσυγχρονίζονται και ενισχύονται με επιθετικά οπλικά συστήματα(άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα, UCAV κ.ά.). Η Τουρκία έχει επεκτείνει την κατοχή και στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, με την κατάληψη μεγάλου τμήματος της ΑΟΖ τής ΚΔ και μεθοδεύει τον εποικισμό τής Αμμοχώστου και την δημογραφική αλλοίωση των ελευθέρων περιοχών.
Φοίβος Κλόκκαρης, Αντιστράτηγος ε.α.

Σήμερα η ΚΔ σύρεται στην πενταμερή διάσκεψη μέσα σε ένα δυσμενέστατο περιβάλλον, που πηγάζει από την συνεχιζόμενη επεκτατική στρατηγική τής Τουρκίας συνεπικουρούμενη από τη Βρετανία, αλλά και από το αποδυναμωμένο εσωτερικό μέτωπο μας:

  • Τα στρατηγικά λάθη μας (υιοθέτηση ΔΣ/ΔΔΟ-αποδυνάμωση άμυνας)
  • Την έλλειψη αρραγούς εθνικού μετώπου, απόρροια ενός άκρατου κομματισμού που πρυτανεύει έναντι τής εθνικής συσπείρωσης.
  • Την λαβωμένη εικόνα της ΚΔ στο εξωτερικό λόγω κατάπτωσης τού δημόσιου βίου, με σοβαρά κρούσματα διαφθοράς και παραβίασης τής χρηστής διοίκησης, της αξιοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Οδηγούμεθα σε στρατηγικό αδιέξοδο, αφού όλες οι λύσεις που διαμορφώνονται στο Κυπριακό, είναι λύσεις τουρκικών όρων.

Έστω και την υστάτη να συνειδητοποιήσει ο λαός μας τον θανάσιμο  κίνδυνο και να επιβάλει αναθεώρηση της στρατηγικής μας προς ανακοπή της ολέθριας πορείας, με κύριες ενέργειες:

  • Τη μη συμμετοχή στην παγίδα της πενταμερούς διάσκεψης με απούσα την ΚΔ.
  • Την μη υπογραφή λύσης τουρκικών όρων στο Κυπριακό (ΔΔΟ, δύο κράτη, συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία κ.ά.) προς διάσωση της ΚΔ και αποτροπή της επέκτασης του τουρκικού ελέγχου σε όλη την Κύπρο.
  • Την επείγουσα ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της ΚΔ και τήν επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην ορθή βάση του ως θέματος εισβολής, κατοχής, εποικισμού και εθνοκάθαρσης. Ο αγώνας μας με πολιτικά, νομικά και διπλωματικά μέσα  να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΣΑ/ΟΗΕ για απομάκρυνση των ΤΔΚ και εποίκων, και κατάργηση τής “ΤΔΒΚ”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button