Greek Reports (Ελληνικά)

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

Kα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο,

Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι.

Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι όσοι σε γνωρίσαμε, είτε ευρισκόμενοι εδώ, είτε νοερά, στις συνθήκες που επιβάλλουν οι περιορισμοί των ημερών.

Σε κατευοδώνουμε, σε τόπο χλοερό, όπου δεν υπάρχει λύπη, βάσανα και στεναγμοί. Εκεί θα σε αναμένουν για να σε υποδεχθούν γονείς, συγγενείς και φίλοι, που «έφυγαν» πριν από σένα. Εκεί θα αναπολείς με παλιούς φίλους τη ζωή σου και τους αγώνες για την Κύπρο, αρχικά για την απελευθέρωσή της και στη συνέχεια για την ανάπτυξη και την πρόοδό της.

Από την όμορφη Γαλάτα, όπου γεννήθηκες και τα βουνά της Σολέας όπου μεγάλωσες με τα αδέρφια σου, μέχρι τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του πλανήτη όπου έζησες και εργάστηκες, η ζωή σου ήταν μια διαρκής υπηρεσία για τον τόπο και τον λαό μας.

Η μέρα που κατέβηκαν οι καταζητούμενοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ στη Λευκωσία. Από αριστερά, Παύλος Παυλάκης, Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, Άνδρος Νικολαΐδης, Γιαννάκης Μάτσης (σε πρώτο πλάνο). Τη φωτογραφία δημοσίευσε ο Πέτρος Παπαπολυβίου. Μάρτης 1959.

Από τα ηρωικά χρόνια του απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ και την ενεργό δράση σου στην Οργάνωση, τη διανομή προκηρύξεων και τη συμμετοχή σου σε αντάρτικες επιχειρήσεις, μέχρι την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία, εξέφραζες πάντα την ελληνική αρετή και έκανες βίωμα την ανιδιοτελή προσφορά στην πατρίδα.

Και όταν τέλειωσε ο στρατιωτικός Αγώνας στις βουνοκορφές και στις πόλεις της Κύπρου, σε ανέμενε ένας νέος αγώνας, ειρηνικός, για στήριξη του κράτους, που η γενιά σας ίδρυσε. Του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που από την αρχή της πορείας του, βρέθηκε στον φουρτουνιασμένο ωκεανό της διεθνούς διπλωματίας, αλλά και της τουρκικής θαλασσοταραχής. Του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που χρειαζόταν υπεράσπιση, ενίσχυση και δύναμη, ώστε να αναπτυχθεί.

Κι εσύ, δήλωσες και πάλι παρών.

Με προσόντα και σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργαλεία τη διπλωματία, τις γνώσεις, την πειθώ, την ευφυία και την ικανότητα ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων, μπήκες στον κόσμο της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων και διέπρεψες για σχεδόν 40 χρόνια.

Πανιερώτατε,

Αγαπημένες μας Ηρώ και Μελίνα,

Φίλες και φίλοι,

Αποχαιρετούμε σήμερα έναν καλό φίλο, ο οποίος υπηρετούσε την Κυπριακή Δημοκρατία με εργατικότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα.

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία – όπου ήταν ο πρώτος Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου, διαπιστευμένος και σε άλλες επτά χώρες της Ασίας -, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελβετία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Δανία, η Αυστρία, το Βατικανό, ο Καναδάς και η Βραζιλία και οργανισμοί όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η Κοινοπολιτεία, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και αμέτρητα διεθνή συνέδρια, αλλά και κρατικά βραβεία, είναι οι ψηφίδες της διπλωματικής διαδρομής του Άνδρου Νικολαΐδη. Μιας διαδρομής, η οποία συνδέθηκε με ιστορικές στιγμές της ευρωπαϊκής και διεθνούς Ιστορίας και συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων της Κύπρου, στην ενταξιακή πορεία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στον αγώνα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεκδίκησης σωστής λύσης.

Να πω ότι, κατάφερε να έχει ως πρόσφατα πολύ καλούς φίλους σε πολλές από τις χώρες που υπηρέτησε.

Επιτρέψετέ μου όμως, αυτή την ώρα του αποχαιρετισμού, να εκφράσω για ακόμα μια φορά και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αείμνηστο Άνδρο, για την πολύτιμη και καθοριστική βοήθεια που προσέφερε στον Τάσσο Παπαδόπουλο, σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, τόσο πριν όσο και στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις διασυνδέσεις του στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού. Για αυτή τη βοήθεια και την συμμετοχή του στο Κέντρο Τάσσος Παπαδόπουλος, ήμασταν και θα είμαστε πάντα ευγνώμονες.

Αγαπημένες Ηρώ και Μελίνα,

Άνδρος Νικολαϊδης

Όσο περήφανος και ευτυχής και αν ήταν για την καριέρα του και για την προσφορά του στον τόπο, καμία περηφάνια δεν μπορεί να συγκριθεί με την περηφάνια που ένιωθε για εσάς και καμία ευτυχία δεν μπορεί να συγκριθεί με την ευτυχία που εσείς του χαρίζατε.

Και όσο μεγάλη και αν είναι η θλίψη όλων μας για την ξαφνική απώλειά του Άνδρου, καμία θλίψη δεν μπορεί να συγκριθεί με τη θλίψη που εσείς νιώθετε και με το βαρύ πένθος που εσείς βιώνετε.

Είμαστε στο πλευρό σας και σας εκφράζουμε, μέσα από την καρδιά μας, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Αείμνηστε Άνδρο,

Σε αποχαιρετούμε με πόνο ψυχής.

Ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Ξέρουμε πως η μνήμη σου θα είναι αιώνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button