Greek Reports (Ελληνικά)

Επικήδειος Λόγος ΥπΕξ Νίκου Χριστοδουλίδη στην Κηδεία του Πρέσβη Άνδρου Νικολαΐδη

9 Φεβρουαρίου 2021

Ο ΥΠΕΞ της ΚΔ Νίκος Χριστοδουλίδης

Σεβαστό Ιερατείο,

Αγαπητές μου Ηρώ και Μελίνα,

Κυρίες και Κύριοι,

Μαζευτήκαμε σήμερα για να αποχαιρετίσουμε τον Πρέσβη επί τιμή, Άνδρο Νικολαΐδη, ένα άνθρωπο θαρραλέο και ευθυτενή. Ένα γνήσιο ευπατρίδη, που έθεσε εαυτόν στη διάθεση της Δημοκρατίας, από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς της, υπηρετώντας την με ζήλο, αυταπάρνηση και απόλυτο επαγγελματισμό. Έχοντας διατελέσει μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας από το 1965 μέχρι την αφυπηρέτηση του το 1998, ο Άνδρος Νικολαΐδης επιτέλεσε σημαντικότατο  έργο, με προσφορά μετρήσιμη και αξιοθαύμαστη.

Ο Άνδρος Νικολαϊδης γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1938 στη Γαλάτα. Υιός του Αγαθοκλή και της Όλγας Χατζηνικόλα. Νυμφεύθηκε την Ηρώ Μακρή εξ Αμμοχώστου και μαζί απέκτησαν τη Μελίνα. Σπούδασε δημοσιογραφία στο London School of Journalism και συνέχισε τις σπουδές του στις Διεθνείς Σχέσεις και τις Πολιτικές Επιστήμες στα πανεπιστήμια Johns Hopkins και George Washington, των Ηνωμένων Πολιτειών, αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Maryland.

Προτού ακόμη τελειώσει το γυμνάσιο, εντάχθηκε στις ομάδες της ΕΟΚΑ και ακολούθησε με τόλμη το όνειρο για ευόδωση των εθνικών πόθων. Στη συνέχεια, έχοντας υπηρετήσει για σχεδόν μια 5ετία στο Υπουργείο Εσωτερικών, τον Μάιο του 1965 εντάχθηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία και το αμέσως επόμενο έτος μετατέθηκε στην Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο, μέχρι και το 1968.

Επόμενος σταθμός στη διπλωματική του πορεία ήταν η Ουάσιγκτον, όπου υπηρέτησε για δύο θητείες κατά τις περιόδους 1968-1973 και 1974-1979. Δεδομένων και των συνεπειών της τουρκικής εισβολής του 1974, ο Άνδρος Νικολαΐδης, όντας πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της Διπλωματικής Υπηρεσίας, κατάφερε να συμβάλει με ενεργό τρόπο στις προσπάθειες ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας για το εθνικό μας θέμα.

“Courtesy of the White House”

Είχε καταφέρει με τη δράση και τις επαφές του να μεταφέρει το μέγεθος του πολιτικού και κοινωνικού δράματος του κυπριακού λαού εκτός των στενών γεωγραφικά ορίων της Κύπρου και μάλιστα σε ένα εκ των σημαντικότερων κέντρων αποφάσεων διεθνώς.

Στη συνέχεια, ο Άνδρος Νικολαΐδης διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Νέο Δελχί την περίοδο 1979-1983, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη κατά την περίοδο 1983-1987 και στη συνέχεια Πρέσβης της Κύπρου στη Ρώμη μεταξύ 1987-1991. Η τέταρτη τοποθέτησή του ως Πρέσβης της Δημοκρατίας ήταν στη Βόννη κατά την περίοδο 1992-1996, ενώ τελευταία πρωτεύουσα στην οποία υπηρέτησε ως Πρέσβης, από το 1996 μέχρι και το 1998, όταν αφυπηρέτησε, ήταν και πάλι η Ουάσινγκτον.

Λειτουργώντας πάντοτε με πάθος και αφοσίωση για το εθνικό μας θέμα, ο Άνδρος Νικολαΐδης άφησε το στίγμα του σε όλα τα διπλωματικά μέτωπα στα οποία υπηρέτησε.

Σε περιόδους πολλαπλών προκλήσεων και εντάσεων για το νεοσύστατο Κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Άνδρος Νικολαΐδης ξεχώρισε για το αίσθημα ευθύνης, την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του και τη μεθοδικότητά του. Σε όλα τα στάδια της διπλωματικής του πορείας ήταν εμφανής η αφοσίωση και ετοιμότητά του να συνδράμει ενεργά στις προσπάθειες διατήρησης της υπόστασης και αποτελεσματικής λειτουργίας του Κράτους και των θεσμών του, πάντα με προσεκτικούς χειρισμούς και διπλωματική δεξιότητα.

Είναι, επίσης, σημαντικό να αναδειχθεί το γεγονός ότι η πολύτιμη του υπηρεσία και η πολυσχιδής του δράση στις χώρες όπου υπηρέτησε έτυχαν καθολικής αναγνώρισης, λαμβάνοντας τιμητικές διακρίσεις και την εύφημο μνεία ξένων ηγετών και κυβερνήσεων.

Αγαπητές μου Ηρώ και Μελίνα,

Δεν είχα την τύχη να εργαστώ με τον άνθρωπο Άνδρο Νικολαΐδη. Τον γνώρισα όμως μέσα από το έργο, την προσφορά και την παρακαταθήκη που άφησε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η διπλωματική του πορεία έχει συνδεθεί με κάποιες από τις πιο δύσκολες περιόδους του Κράτους και χωρίς αμφιβολία συνέβαλε αποτελεσματικά στην επιβίωση της κρατικής μας οντότητας, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας για αποαναγνώριση της διεθνούς προσωπικότητας και παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν ο άνθρωπος που συνδύαζε την αρετή με το σθένος, τη δύναμη και το μέτρο, τη διεκδίκηση με τη διπλωματία. Όλα στην ορθή τους διάσταση. Με σύνεση και με αποφασιστικότητα.

Η μακρά και ευδόκιμη διπλωματική του διαδρομή δεν αλλοίωσε ποτέ τα χαρακτηριστικά του ενάρετου πολίτη. Βαθύς γνωστής του Κυπριακού και έτοιμος να πειθαρχήσει στις ανάγκες του εθνικού συμφέροντος.

Η οικογένεια του Υπουργείου Εξωτερικών θρηνεί την απώλεια ενός εκλεκτού τέκνου της Διπλωματικής Υπηρεσίας. Η πλούσια διπλωματική του σταδιοδρομία αντανακλά μέρος μόνο των υπηρεσιακών του αρετών και των προσωπικών του χαρισμάτων. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως ένα γνήσιο και ακούραστο προασπιστή των συμφερόντων της πατρίδας μας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα καθημερινά μηνύματα που μου έστελνε είτε για να με ενημερώσει για σημαντικά άρθρα που αφορούσαν την Κύπρο, είτε για να μου εκφράσει τις απόψεις, τις προσεγγίσεις και την αγωνία του για την Κύπρο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια συνάντηση που είχαμε στο Γραφείο μου στο Υπουργείο Εξωτερικών, που ανάμεσα σε άλλα, μιλούσε με τόσο πάθος για την ανάγκη να προσεγγίσουμε και να στηρίξουμε Πανεπιστημιακά Κέντρα στο εξωτερικό που ασχολούνταν με την Κύπρο. Όπως ο ίδιος έπραξε και ήταν πολύ περήφανος με το Ινστιτούτο Κυπριακών Διεπιστημονικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Münster της Γερμανίας και για το οποίο θα εισηγηθούμε στο Πανεπιστήμιο να μετονομασθεί σε Ινστιτούτο Άνδρος Α. Νικολαϊδης.

Ο πρέσβυς ε.τ. Άνδρος Νικολαϊδης

Κύριε Πρέσβη, αγαπητέ μας Άνδρο Νικολαΐδη, σε ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερες στο Υπουργείο και στην πατρίδα σου. Είμαστε ευγνώμονες που αφιέρωσες τη ζωή σου στην προάσπιση της υπόστασης του Κράτους και των θεσμών του, λειτουργώντας με ήθος, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Aιωνία του η μνήμη.

***

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button