Greek Reports (Ελληνικά)

«Έφυγε» ο Πρέσβης Άνδρος Νικολαΐδης (ΦΩΤΟ)

Απεβίωσε ο Πρέσβης Άνδρος Νικολαΐδης

Ο Πρέσβης γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1938 στη Γαλάτα. Ήταν νυμφευμένος με την Ηρώ Μακρή εξ Αμμοχώστου και μαζί απέκτησαν μια κόρη, τη Μελίνα.

Ο Πρέσβης είχε κάνει σπουδές στο Λονδίνο, στο School of Journalism, στην Ουάσιγκτον στο George Washington University, Washington DC, καθώς και στο University of Maryland, College Park.Υπηρέτησε σε διάφορα πόστα το Διπλωματικό Σώμα από το 1964

Ο γιατρός, Λάκης Αναστασιάδης γράφει για τον Άνδρο Νικολαΐδη:

«Γνώρισα τον Άνδρο Νικολαΐδη σχετικά πρόσφατα, το 2015 όταν συχνά συναντιόμαστε στον ίδιο εκδοτικό οίκο για τα υπό έκδοση τότε βιβλία μας. Σεμνός, γλυκομίλητος, πατριώτης, πάντα βαθιά προβληματισμένος για το μέλλον της Κύπρου.

Πρέσβης Άνδρος Νικολαϊδης

Μου εμπιστεύθηκε την προσωπική του ιατρική ιστορία να αναφέρω στο κεφάλαιο «Η υγεία των ηγετών της Κύπρου» στο βιβλίο μου «ΚΥΠΡΙΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΡΓΑ- η ιστορία της ιατρικής στην Κύπρο 1950-2015» Εκδόσεις Εν Τύποις, σε σχέση με τον Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Γράφω στη σελ.831: «Ο αγωνιστής Άνδρος Νικολαΐδης, σύμβουλος τότε στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, είχε την εμπειρία να είναι ο πρώτος Κύπριος, στον οποίο έγινε η εγχείρηση bypass στις 15/6/1974, από τον καθηγητή Joseph S. McLaugling στη Βαλτιμόρη.

Ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μακάριο για την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο, η οποία ήταν ήδη καθιερωμένη θεραπεία στη νόσο των στεφανιαίων αρτηριών. Δυστυχώς, ο Μακαριώτατος δεν υποβλήθηκε σε αγγειογράφημα για έλεγχο της στεφανιαίας κυκλοφορίας, με προοπτική για εγχείρηση bypass».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button