Greek Reports (Ελληνικά)

Οι εκρήξεις στο εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού Ακκιουγίου κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου

Οι χθεσινές εκρήξεις στο εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού Άκκιουγιου, στην Τουρκία, μας υπενθυμίζουν πόσο κοντά είναι στην Κύπρο και τους κινδύνους που ενέχει για το νησί ένα πιθανό πυρηνικό ατύχημα, όταν πλέον θα είναι σε λειτουργία, αφού ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός ενέργειας απέχει μόλις 90 χλμ. από τις ακτές της Κερύνειας.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και μας υπενθυμίζει πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε, εδώ στην Κύπρο, με ελαφρότητα την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου τόσο κοντά μας.

Συνιστά απειλή για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια για όλους τους κατοίκους του νησιού μας.

Η δε αδιαφάνεια στους λόγους της έκρηξης, αριθμό πιθανών θυμάτων και λοιπών ζημιών που προκλήθηκαν, είναι σκληρή υπενθύμιση του αυταρχικού κράτους που έχει καταντήσει να είναι η Τουρκία.

Η Μελίνα Μενελάου, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας του Κινήματος δήλωσε τα εξής:

«Εδώ και δεκαετίες το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει αυτός ο σταθμός και έχει σμίξει δυνάμεις με το Τουρκικό Πράσινο Κόμμα και το Τουρκοκυπριακό κόμμα «Νέα Κύπρος» στην προσπάθεια να αποτρέψουν την κατασκευή του. Η συμμαχία αυτή συνεχώς διευρύνεται με την προσθήκη περιβαλλοντικών οργανώσεων και από τις δύο χώρες που υποστηρίζουν την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της περιοχής μας. Αυτή τη στιγμή η προσοχή μας εστιάζεται στην αποτροπή, έστω και την ύστατη, της ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών έργων και στη λειτουργία του συγκεκριμένου σταθμού στο Άκκιουγιου, στις ακτές της Μερσίνας. Ας μην ξεχνούμε ότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες η περιοχή αυτή πλήγηκε με ένα ισχυρό σεισμό. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να βρισκόμαστε ενάντια στη δημιουργία αυτού και κάθε άλλου πυρηνικού εργοστασίου». 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button