Greek Reports (Ελληνικά)

Κόμματα και Νεολαία

Παλαιότερα στις εκλογικές διαδικασίες ο ψηφοφόρος ήταν αναγκασμένος βάσει της τότε κείμενης νομοθεσίας να πάει στο εκλογικό του κέντρο να ψηφίσει κρατώντας ανά χείρας το εκλογικό του βιβλιάριο.

Αλλοίμονο του δε αν δεν πήγαινε να ψηφίσει χωρίς σοβαρότατο λόγο είτε υγείας είτε γιατί έλειπε στο εξωτερικό.

Τότε η Αστυνομία τον έπαιρνε στο δικαστήριο με την συνεπακόλουθη ποινή. Δημιουργούσε αλγεινή εντύπωση, ιδιαίτερα στους νέους μας που έπρεπε περάσουν από τα κομματικά τραπεζάκια για να μπούνε στο εκλογικό κέντρο. Εκεί μια άλλη έκπληξη τους ανέμενε καθώς, πολύ κακώς, εντός του εκλογικού κέντρου το κάθε κόμμα είχε τον αντιπρόσωπο του. Αφού κοίταζαν εξονυχιστικά τον εισερχόμενο, σημείωναν το όνομα τους στις λίστες του.

Με την πάροδο του χρόνου και με την συμμετοχή της χώρας μας στις ευρωεκλογές, μπορεί τώρα ο ψηφοφόρος να πάει στην κάλπη με την ταυτότητα του και χωρίς χρήση του εκλογικού βιβλιαρίου. Τα τραπεζάκια έξω από τα εκλογικά κέντρα ευτυχώς έφυγαν ,όμως παρέμεινε ο αναχρονισμός της παρουσίας των κομματικών αντιπροσώπων εντός του εκλογικού κέντρου. Αλήθεια τί γυρεύουν οι κομματικοί φρουροί εντός του εκλογικού κέντρου?

Με την αλλαγή της νομοθεσίας και με το ελεύθερο πλέον αν θέλω πάω και ψηφίζω, η λέξη αποχή μπήκε για καλά στο λεξιλόγιο μας. Πρώτη στην αποχή η νεολαία μας ακολουθούμενοι με τους κομματικούς δυσαρεστημένους. Άσχετα πως όλα τα κόμματα, ιδιαίτερα τα τρία «μεγάλα» έχουν οργανωμένες νεολαίες, ελκύουν συγκριτικά μικρό αριθμό νεολαίας σαν μέλη.

Η νεολαία μας έχει πολύ πιο ιδιαίτερους λόγους που δεν πάει να ψηφίσει από τους κομματικούς δυσαρεστημένους. Πρώτον τους απωθεί η αναξιοκρατία και διαφθορά που βασίλευσε και βασιλεύει στα κόμματα που διακυβέρνησαν αυτό τον τόπο. Τους ενοχλεί που μια καλή θέση στο δημόσιο είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του γιού του τάδε ή μεγάλου αξιωματούχου. Η δημόσια παιδεία από την οποία πέρασαν , με τις χίλιες δυο μεταρρυθμίσεις που της έγιναν, από φάρος γνώσης έχει γίνει αγνώριστη.

Το χείριστο είναι πως στα μεγάλα κομματικά δώματα απαξιούν την νεολαία ως μια αγέλη νέων που μόνη ενασχόληση τις είναι να περνά τις ώρες τις στα καφέ. Ντροπή τους γιατί η νεολαία μας πάντα πρωτοστατούσε και αν χρειαστεί θα πρωτοστατήσει ξανά σε Εθνικούς αγώνες. Ποιος ξεχνά ότι η νεολαία μας, με δεκαοχτάρηδες το 74 πρόταξε τα στήθη της στην βάρβαρη εισβολή? Ποιος φυλάει σήμερα στα στρατόπεδα και στα φυλάκια την ασφάλεια μας? Σήμερα οι νέοι μας τελειώνοντας τις σπουδές του το μόνο σίγουρο που θα βρούνε, είναι μια δουλειά μέχρι οκτακόσια ευρώ και σίγουρα όχι αυτό που σπούδασαν.

Για να επανέλθει η νεολαία μας στις κάλπες πρέπει να δημιουργηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Η πρώτη δύσκολη είναι να σταματήσει η σήψη, η διαφθορά και αναξιοκρατία από την όποια κυβέρνηση, και αν μπορεί ας ξεκινήσει η σημερινή την αλλαγή. Φοβερά δύσκολη προϋπόθεση αν λάβεις υπόψιν τα σκάνδαλα που εμφανίζονται καθημερινώς ,όχι πως αν ήταν κυβέρνηση  από τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα θα ήταν διαφορετική κατάσταση

Δεύτερη προϋπόθεση, είναι να πάρει η νεολαία μας την τύχη του τόπου στα χέρια της και μπορεί να το κάνει. Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, να προσέλθει στις κάλπες σαν τιμωρός αυτών που την απονευρώνουν και την κρατούν στο περιθώριο. Και να επιλέξει πρόσωπα σε μικρά κόμματα, ή ακόμα και να ρίξει λευκό για να καταχωρηθεί η παρουσία της στην εκλογική διαδικασία αλλά και η απαρέσκεια της στα κόμματα που είναι εξουσία ή υπήρξαν εξουσία. Το ίδιο να πράξει και στις προεδρικές εκλογές του 2023.

  • Υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου με το Κίνημα ΕΔΕΚ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button