Greek Reports (Ελληνικά)

Αυταπάτη η Ομοσπονδία, Ουτοπία τα 2 Κράτη, Διχοτόμηση κλπ

Με το τίτλο αυταπάτη η ομοσπονδία, ο ”Φιλελεύθερος” στις 15/1/21 δημοσίευσε μέρος των δηλώσεων Τσαβούσογλου στο περιοδικό KURESEL MEDYA, τις οποίες μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU και μετέφρασε το Γ.Τ.Π. της Κύπρου.

Στις δηλώσεις αυτές ο Τούρκος ΥΠΕΞ αξιολόγησε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας το 2020 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Λιβύη.

Πρόσθεσε ακόμη ο Τσαβούσογλου:

“Προσπαθούμε επανειλημμένα να το δείξουμε αυτό με τα θετικά βήματά μας. Κρίμα που η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται θετικά στις προσπάθειές μας καλής θέλησης”. Δηλαδή, να αποδεχθεί η Ελλάδα και σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας την αποστρατικοποίηση των νησιών, τον διαμοιρασμό ή τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, την αποφυγή επέκτασης του FIR, και την αποδοχή ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ. Αυτά ο Τούρκος ΥΠΕΞ τα συνδέει με την καλή θέληση της Ελλάδας που για να την αποδείξει πρέπει να τα αποδεχθεί. Διαχρονικά η Ελλάδα επιμένει ότι υπάρχει μόνο μία διαφορά με την Τουρκία και αυτή είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, και αν δεν τα βρουν προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που η Τουρκία δεν αποδέχεται.

Υποστήριξε ακόμη ο Τούρκος ΥΠΕΞ ότι στην Αν. Μεσόγειο, παρ’ όλες τις προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει δίκαιη λύση μέσω διμερών συνομιλιών, όμως μέσω της ΕΕ πιστεύει ότι θα κερδίσει περισσότερα, πρόσθεσε δε ότι “Η πραγματικότητα δεν συνάδει με αυτά που πιστεύει η Ελλάδα. Συνεχίζουμε τις εκκλήσεις μας για διάλογο και ταυτόχρονα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας”.

Για το Κυπριακό ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε ότι οι συνομιλίες του παρελθόντος στόχευαν στο να ανανεώσουν τον συνεταιρισμό ανάμεσα στις δύο κοινότητες του νησιού, τις οποίες θεωρεί ίσους συνιδιοκτήτες, μόνο που οι προσπάθειες για ομοσπονδία, που κράτησαν περισσότερο από 50 χρόνια, δεν μπόρεσαν να φέρουν κανένα αποτέλεσμα:

“Η μόνη αιτία της αποτυχίας είναι ότι η Ε/Κ πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους Τ/Κ που είναι οι συνιδιοκτήτες του νησιού”.

Τα πιο πάνω αποδεικνύουν πώς η Τουρκία αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου και θεωρεί ότι θα πρέπει να τις ακολουθήσει ο εξίσου διαμοιρασμός των πάντων μεταξύ των δύο βασικών κοινοτήτων. Υποστήριξε ακόμη ότι “η Ε/Κ διοίκηση της Ν. Κύπρου” δεν επιθυμεί να παραιτηθεί από τo “ενιαίο κράτος”. Πρώτη φορά ακούμε ότι οι εκάστοτε εκπρόσωποί μας στις συνομιλίες έβαζαν το ενιαίο κράτος! Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ακόμη “πως το να πιστεύεις ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση δικοινοτικού, διζωνικού, ομοσπονδιακού μοντέλου είναι απλά μια αυταπάτη”, αλλά και ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα μπορούσε να είναι εφικτή μόνο αν βασίζεται στις πραγματικότητες (δηλαδή να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της εισβολής). Σημειώνοντας ότι γι’ αυτό τον λόγο πιστεύει ότι ήρθε ο καιρός να συλλογιστούν για μια συμφωνία δύο κρατών, πράγμα που οι Τ/Κ, με το να “εκλέξουν” τον Ερσίν Τατάρ, εξέφρασαν τη θέλησή τους να διαπραγματευτούν λύση δύο κρατών.

Συμβουλευόμενος το Λεξικό της νέας Ελληνικής γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη (σελ. 321) και αποβλέποντας στην επιβεβαίωση της έννοιας αυτής της λέξης, είδα ότι “αυταπάτη σημαίνει τη δημιουργία από τον ίδιο μας τον εαυτό εσφαλμένων ή φανταστικών κρίσεων σύμφωνα με τις επιθυμίες μας, το να ξεγελούμε τον ίδιο μας τον εαυτό”. Με την επιφύλαξη των δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ και των μεταφράσεων του Γ.Τ.Π. η λέξη αυτή αποδίδει την πραγματικότητα. Βέβαια αν ομοσπονδία είναι αυταπάτη, τότε τα δύο κράτη και κάθε μορφή διχοτόμησης είναι ουτοπία. Μόνιμη και ειρηνική λύση είναι αυτή που θα βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απορίας άξιον γιατί οι υποστηρικτές της ΔΔΟ δεν απάντησαν (απ’ ό,τι γνωρίζω) ακόμα σ’ αυτές τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, οι οποίες δεν αποτελούν μόνο έκθεση αυτών που έκανε η Τουρκία στο παρελθόν αλλά και στοχοθέτηση του τι θα επιδιώξει στο μέλλον. Ιδιαίτερα μέχρι το 2023, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μετατροπή της Νέας Τουρκίας από θρησκευτικό σε κοσμικό κράτος, που αποδίδεται στον Κεμάλ Ατατούρκ και τον οποίο θέλει να ξεπεράσει ο Ερτογάν.

Με επίκληση του όρου “συμφωνημένη λύση” επιδιώχθηκε και επιδιώκεται λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, χωρίς ποτέ να λεχθεί ποιος αποδέχθηκε το μοντέλο αυτό και χωρίς το Εθνικό Συμβούλιο να καταγράψει τί σημαίνει για την Κύπρο η αποδοχή και τελικά η επιβολή μιας τέτοιας λύσης. Ενώ δηλαδή είμαστε μέλος του ΟΗΕ και από το 2004 μέλος και της ΕΕ παραγνωρίζεται το καταστατικό του πρώτου και οι αρχές της δεύτερης. Και ακόμη, ενώ επιδιώκουμε και είμαστε αντίθετοι με τις Διεθνείς Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, μένουμε πιστοί στην ΔΔΟ επικαλούμενοι ότι είναι συμφωνημένη, χωρίς ακόμα να εξετάζουμε ποιο είναι το διεθνές περιβάλλον και πού υπάρχει ΔΔΟ μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας και της Σοβιετικής Ένωσης και τα προβλήματα που υπάρχουν στη μόνη ΔΔΟ, Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρεται και στο μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων που έγινε, όπως ισχυρίζεται, με απόφαση της Τ/Κ ηγεσίας και λέει ότι “η πόλη ήταν κλειστή για 46 χρόνια λόγω της καλής θέλησης των Τ/Κ Αρχών”. Ανακοινώνοντας και προαναγγέλλοντας τι κάνει αλλά και τι θα επιδιώξει στα Βαρώσια η Τουρκία, μεταξύ άλλων μας λέει ότι άρχισε και συνεχίζεται η απογραφή του πληθυσμού και των περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή της πόλης. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά δηλώνει πόσο λάθος είχε και έχει η δική μας πλευρά που δεν ζήτησε και δεν ζητά να γίνει από εξειδικευμένη επιτροπή του ΟΗΕ καταγραφή της περιουσίας και του πληθυσμού σε ολόκληρη την Κύπρο ώστε να γνωρίζουμε την σύνθεση πληθυσμού και περιουσιών της Κύπρου και να καταδειχθεί το μέγεθος του εποικισμού (το οποίο θεωρείται έγκλημα πολέμου) που έκανε η Τουρκία στην Κύπρο.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, κατά την άποψη μου, διαγράφουν πού θα κινηθεί μελλοντικά η Τουρκία μαζί με τον Τατάρ και θα πρέπει να μελετηθεί από τον Πρόεδρο και τα αρμόδια όργανα της Κ.Δ. πολύ σοβαρά, ώστε να καταγραφεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί αφού εγκριθεί και από Εθνικό Συμβούλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται άμεση η ανάγκη σύγκλισης διάσκεψης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, για μελέτη όχι μόνο του τρόπου αντιμετώπισης της Τουρκικής στρατηγικής αλλά και της επίλυσης οποιωνδήποτε προβλημάτων υπάρχουν μεταξύ των δύο κρατών, όπως είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών και το θέμα της άμυνας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button