Greek Reports (Ελληνικά)

Η «Ατομική Φιλοσοφία» και το Ενωτικό Δημοψήφισμα

Ως «ατομικός φιλόσοφος», ο Επίκουρος προσπαθούσε σε όλα τα «φαινόμενα» που παρατηρούσε, να κατακερματίζει τα επιμέρους τμήματα που τα περιβάλλουν και να κατευθύνεται με αυτή την τεχνική, στα αίτια που τα προκάλεσαν.

Έψαχνε δηλαδή τον πυρήνα του θέματος (το «ά-τομο» = χωρίς τομή), έτσι ώστε να αντιληφθεί ξεκάθαρα πως δημιουργήθηκε το φαινόμενο που παρατηρούσε και στη συνέχεια να κατανοήσει τη φύση του, αλλά και την εξέλιξη του!

Για πολλούς στις μέρες μας, το «Κυπριακό» πρόβλημα έχει να κάνει με διακανονισμούς και πρόνοιες, ενός πολιτεύματος στη βάση των «πραγματικοτήτων». Αν θα είναι Ομοσπονδιακό ή Συνομοσπονδιακό, αν θα έχουμε κρατίδια ή κράτη, πόσοι θα επιστρέψουν στις περιουσίες τους και πόσοι θα αποζημιωθούν, αν θα υπάρχουν «εγγυήτριες δυνάμεις», αν θα παραμείνουν ξένα στρατεύματα, κλπ. Οι συζητήσεις περιστρέφονται πλέον, γύρω από όλες αυτές τις παραμέτρους και κάποιοι θεωρούν μάλιστα πως αν βρεθεί μια φόρμουλα αμοιβαίας αποδοχής επί των σημείων αυτών, τα προβλήματα του Κυπριακού λαού θα εξαφανιστούν!

Αυτή η επικίνδυνα αφελής προσέγγιση, αποκαλύπτει την αδυναμία κατανόησης της ουσίας του «Κυπριακού προβλήματος». Το «Κυπριακό» δεν ξεκίνησε το 1974, ούτε το 1964. Η Τουρκική κατοχή δεν είναι η ασθένεια, αλλά ένα σοβαρό σύμπτωμα. Τέτοιο ήταν και η Τουρκανταρσία.

Η ουσία του προβλήματος είναι η προσπάθεια Καταπάτησης της Λαϊκής Κυριαρχίας του Κυπριακού λαού! Αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος της ιμπεριαλιστικής Βρετανίας και της επεκτατικής Τουρκίας, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Η μεν πρώτη για να διατηρήσει το Παράνομο Αποικιακό Κατάλοιπο («κυρίαρχες Βρετανικές βάσεις») και η δεύτερη, για να επεκτείνει το Ζωτικό της Χώρο στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ουσία δηλαδή του «Κυπριακού», είναι ποιος ασκεί εξουσία στην Κύπρο! Ποιος κατέχει την Κυριαρχία!

Η έκφραση του Κυπριακού λαού μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες τους χαλά τα σχέδια. Η Λαϊκή Κυριαρχία (η Λαϊκή Βούληση, με βάση την Αρχή της Ισότητας των Πολιτών) εκφράστηκε στην Κύπρο μόνο μία φορά! Στο Δημοψήφισμα στις 15/1/1950. Ο Κυπριακός Λαός απαίτησε Αυτοδιάθεση-Απελευθέρωση-Ένωση.

Ο ΟΗΕ όφειλε να παραλάβει και να επικυρώσει το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος. Αντί αυτού, έκανε τα «στραβά μάτια» στις μεθοδεύσεις των ΤουρκοΒρετανών. Και εξακολουθεί να τα κάνει!

Το εργαλείο που σκαρφίστηκαν οι ΤουρκοΒρετανοί, για να καταπατήσουν τη Λαϊκή Κυριαρχία στην Κύπρο, ήταν ο «Δικοινοτισμός» και τελικός τους στόχος είχε οριστεί από το 1956, η «Ομοσπονδία» η οποία θα προκαλούσε μόνιμη βλάβη στη λαϊκή κυριαρχία (μέσω της πολιτικής εξίσωσης του 18% με το 82%). Για να Νομιμοποιηθεί όμως αυτό, χρειαζόταν η επίσημη παραχώρηση ξεχωριστής Εδαφικής Επικράτειας στην Τ/Κ Κοινότητα. Απαιτούσε την επίσημη αναγνώριση ύπαρξης ΔΥΟ λαών στην Κύπρο και τη Συν-διαχείριση της Εξουσίας από αυτούς τους δύο λαούς. Το τελικό στάδιο του σχεδίου, προνοούσε την ανάδειξη στην ηγεσία των Τ/Κ, πολιτικών που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας, με τη συμφωνία πως δεν θα ανοιχτεί ποτέ το κεφάλαιο «Βρετανικό αποικιακό κατάλοιπο». Η πρόνοια της Πολιτικής Ισότητας θα εφάρμοζε εκβιαστικά, την πολιτική αυτή. Δημοκρατία γιοκ!

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, είναι πλέον ξεκάθαρο πως μετά την έκφραση της Λαϊκής Βούλησης (Δημοψήφισμα, 1950), ενεργοποιήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί του ΤουρκοΒρετανικού άξονα, προκειμένου να παρεμποδίσουν τη μεταφορά της Κυριαρχίας στα χέρια του Κυπριακού λαού. Χωρίς να υπολογίζουν και χωρίς να σέβονται κανένα. Ούτε «Ελληνοκύπριους», ούτε «Τουρκοκύπριους», ούτε Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους ή άλλους Κύπριους.

Ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα (Σύνταγμα, 1959 – Τουρκανταρσία, 1964 – Εισβολή, 1974 – Διαπραγματεύσεις μέχρι να βρεθεί φόρμουλα Συν-Διαχείρισης), ήταν προσχεδιασμένα στάδια προς επίτευξη αυτού του στόχου. Ο αγώνας τους θα συνεχίζεται, μέχρι να αποσπάσουν την υπογραφή μας. Τουρκία και Βρετανία, θέλουν να κατέχουν την Κυριαρχία!

Το σενάριο τους είναι απλό: 1. Έποικοι εκ Τουρκίας πολιτογραφούνται Κύπριοι και ρυθμίζουν το αποτέλεσμα στις εκλογές του Τ/Κ κρατιδίου/κράτους, 2. «Άνθρωπος της Τουρκίας» ηγείται στο Τ/Κ κρατίδιο/κράτος, 3. Μέσω της Πολιτικής Ισότητας, η Τουρκία και η Βρετανία ασκούν Κυριαρχία.

Όσοι θέλουν να δουν το μέλλον μας, ας επισκεφθούν τη λωρίδα της Γάζας. Εκεί, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν προσφυγιά αλλά ούτε Κυριαρχία. Έχουν απλά «ηγέτη κοινότητας», χωρίς φωνή στη Διεθνή σκηνή. Κανείς δεν ακούει τα αιτήματα τους κι ας έχουν «όλο το δίκιο του κόσμου» με το μέρος τους. Μένουν όμως στα σπίτια τους. Είναι αυτό αρκετό;

Δύο επιλογές έχουμε.

Είτε θα διεκδικήσουμε Ελευθερία επί του συνόλου του εδάφους και Λαϊκή Κυριαρχία του ενιαίου Κυπριακού λαού, είτε θα μετατραπούμε σε «Παλαιστίνιους της λωρίδας της Γάζας».

«Λαϊκή Κυριαρχία» λοιπόν! Ο πυρήνας (το «ά-τομο») του «Κυπριακού προβλήματος»!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button