Greek Reports (Ελληνικά)

Η Αριστερά στη Συγχρονη Κυπριακή Ιστορία

Κυκλοφόρησε ο Β΄ Τόμος του βιβλίου του Γιώργου ΚαμηλάρηΗ Αριστερά στη Συγχρονη Κυπριακή Ιστορία” που καλύπτει την περίοδο από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 μέχρι και το Σχέδιο ΑΝΑΝ το 2004.

Ταυτόχρονα επανεκδόθηκε (σε βελτιωμένη έκδοση) ο Α΄ Τόμος για την περίοδο από τη συγκρότηση της Αριστεράς σε πολιτικό κόμμα το 1926 μέχρι την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Στην ιστορική βιβλιογραφία δεν υπάρχει ούτε μια μονογραφία που να καταγράφει, με συνέχεια και συνέπεια, τη συνολική παρουσία της Αριστεράς στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Για επιμέρους ιστορικές περιόδους και για συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, και μάλιστα από στελέχη και παράγοντες της Αριστεράς που, όταν διαδραματίζονταν τα γεγονότα, βρίσκονταν στο προσκήνιο ή ήταν βασικοί συντελεστές τους. Ό,τι έχει να παρουσιάσει σήμερα η ιστορική βιβλιογραφία είναι αποσπασματική καταγραφή της παρουσίας της Αριστεράς σε επιμέρους φάσεις ή χρονικές περιόδους της Ιστορίας του τόπου και των αγώνων του για απελευθέρωση.

Οι δύο τόμοι που κυκλοφορούν πληρούν αυτό το κενό και καθίσταται το έργο  μοναδικό, αφού καταγράφει στο σύνολό της την παρουσία της Αριστεράς στο ιστορικό γίγνεσθαι του τόπου μας με αντικειμενικότητα και έγκυρη τεκμηρίωση.

Γιώργος Καμηλάρης

Πρόκειται καθαρά περί δύο τόμων ιστορικών συγγραμμάτων που βασίζονται σε έγκυρες πρωτογενείς πηγές και μαρτυρίες. Το μεγάλο διάστημα που μεσολάβησε από τα γεγονότα μέχρι σήμερα συνέβαλε ώστε να παγιωθούν οι ιστορικές εξελίξεις, έτσι που να μην μπορούν να αμφισβητηθούν ή να παρερμηνευτούν.

Καθ’ όλη τη σύγχρονη ιστορική πορεία του τόπου συνέβησαν συνταρακτικά γεγονότα: Η αυθόρμητη εξέγερση του 1931, η καταπίεση της δεκαετίας 1930-40 από την παλμεροκρατία, η έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η στάση της Αριστεράς, η συγκλονιστική δεκαετία του 1940-50 με τις παλινδρομήσεις της Αριστεράς μεταξύ ανεξαρτησίας/αυτοκυβέρνησης και Ένωσης, η σύγκληση της Διασκεπτικής και η οργάνωση του Δημοψηφίσματος το Γενάρη του 1950 με την ενεργό εμπλοκή της Αριστεράς.

Όλα αυτά συνιστούν κορυφαία ορόσημα στην ιστορική πορεία του τόπου και της Αριστεράς τα οποία καλύπτονται στον Α΄ Τόμο του βιβλίου. Ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-59, οι Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, η πολυτάραχη δεκαετία 1960-70 με την τουρκική ανταρσία και το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα που οδήγησε στο πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974, η τουρκική εισβολή και οι συνέπειές της καλύπτονται στο Β΄ Τόμο του βιβλίου. Μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζονται τα διάφορα σχέδια-προτάσεις της δεκαετίας του 1980-90 για επίλυση του Κυπριακού και πώς από την Ένωση μεταπηδήσαμε στην ανεξαρτησία, στη συνέχεια στην πολυπεριφερειακή και διπεριφερειακή ομοσπονδία και τελικά στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που έγινε σήμερα η σημαία των εξελίξεων. Κατάληξη αυτής της διεργασίας ήταν το Σχέδιο Ανάν και το Δημοψήφισμα του 2004, γεγονότα που αναλύονται στο Β΄ Τόμο.

Τα δύο αυτά βιβλία είναι καθαρά ιστορικά συγγράμματα και δεν έχουν καμιά σχέση με πολιτική ή κομματική σκοπιμότητα. Μέσα από αυτά όχι μόνο καταγράφεται η συνολική εμπλοκή της Αριστεράς στο ιστορικό γίγνεσθαι του τόπου, αλλά αναδύεται ανάγλυφα η Ιστορία της Κύπρου από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας. Τα βιβλία αυτά αποτελούν απαραίτητα αναγνώσματα για εκπαιδευτικούς, πολιτικούς, φοιτητές και μαθητές, ιστορικούς ερευνητές, δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές ως και για κάθε Κύπριο που θέλει να γνωρίζει τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου του.

  • Τα βιβλία πωλούνται προς €25 έκαστο και μπορούν να εξασφαλιστούν από τα μεγάλα βιβλιο-πωλεία και από το συγγραφέα.

Τηλ. 22 426778 και 99 613526. E-mail: gcamelaris@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button