Greek Reports (Ελληνικά)

Κατηγορώ

Ανοιχτή επιστολή σε: Αναστασιάδη, Χάσικο, Πετρίδη, Νουρή, Κούσιο, Νικολάτο, Κυριάκου, Σαββίδη και Αβέρωφ

ΚΑΤΗΓΟΡΩ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ότι εσκεμμένα και μεθοδευμένα επιχειρεί συγκάλυψη του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων, ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της νεότερης κυπριακής ιστορίας.

Τον κατηγορώ επειδή οι πράξεις του αποδεικνύουν ότι ΔΕΝ επιθυμεί να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των δικών του πολιτικών ευθυνών, αλλά ούτε και αντικειμενικός και αμερόληπτος έλεγχος των πράξεων συγγενικών του προσώπων, πρώην συνεταίρων του και πρώην χρηματοδοτών της προεκλογικής του εκστρατείας και του κόμματός του.

Τον κατηγορώ ότι με τη στάση και με τις ενέργειές του υποσκάπτει το Κράτος Δικαίου και αμαυρώνει τον θεσμό που εκπροσωπεί. Τον κατηγορώ επειδή επί των ημερών του, η διαπλοκή και η διαφθορά έχουν γιγαντωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.  

ΚΑΤΗΓΟΡΩ τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον νυν υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο ότι προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές και ευτελείς σκοπιμότητες, εμποδίζουν μανιωδώς την απρόσκοπτη έρευνα του μόνου – αποδεδειγμένα–  θεσμού στον οποίο έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη οι Κύπριοι πολίτες. Τους  κατηγορώ ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα απάντησαν στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν προκύψει από τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή. Τους κατηγορώ ότι μολύνουν την πολιτική ζωή του τόπου, ρίχνοντας τόνους λάσπης σε έναν ανεξάρτητο θεσμό προκειμένου να συγκαλύψουν και τις δικές τους πολιτικές ευθύνες.

ΚΑΤΗΓΟΡΩ το Υπουργικό Συμβούλιο ότι με πράξεις και παραλείψεις επταετίας ρεζίλεψε διεθνώς την Κύπρο, προκάλεσε την μήνιν των Ευρωπαίων εταίρων μας και οδήγησε στην επί παραβάσει έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε βάρος της χώρας μας. Κατηγορώ το Υπουργικό Συμβούλιο για κατά συρροή αμέλεια καθήκοντος με αποτέλεσμα να δοθούν κυπριακά διαβατήρια σε διεθνείς απατεώνες, δικτάτορες και καταζητούμενους για σοβαρά ποινικά αδικήματα. Κατηγορώ έναν έκαστο Υπουργό της κυβέρνησης Αναστασιάδη για έλλειψη πολιτικής ευθιξίας. 

ΚΑΤΗΓΟΡΩ τον -πρώην Υπουργό και νυν- Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη ότι αντί να εκπροσωπεί τον θεσμό που υπηρετεί, ενεργεί ως θεσμικός βραχίονας της κυβερνητικής προπαγάνδας. Τον κατηγορώ επειδή όλες οι γνωματεύσεις του για την πολύκροτη υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων συμπωματικά ταυτίζονται με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για συγκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου. Τον κατηγορώ ότι εμπόδισε την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή και ότι αρνείται τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής όπως ο περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμος ρητά προνοεί. 

ΚΑΤΗΓΟΡΩ την Ερευνητική Επιτροπή γιατί λειτουργεί στο σκοτάδι, θέτοντας προσκόμματα στην πλήρη διαφάνεια των καταθέσεων, οι οποίες μέχρι σήμερα γίνονται «χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης». Κατηγορώ την Ερευνητική γιατί επέδειξε μεροληψία εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, δίνοντας στη δημοσιότητα τις ύποπτες ερωτήσεις που έθεσε αλλά όχι και τις απαντήσεις που έλαβε. Κατηγορώ την Ερευνητική για την περίεργη απόφασή της να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα της για τις ευθύνες της παρούσας κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές.  

ΚΑΤΗΓΟΡΩ τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής Μύρωνα Νικολάτο ότι όφειλε να παραιτηθεί από τη θέση του προκειμένου να διαφυλάξει την έξωθεν καλή μαρτυρία των ερευνών, έχοντας σύγκρουση συμφέροντος, την οποία παραδέχθηκε εκ των υστέρων και αφότου έγιναν δημόσιες αναφορές. Κατηγορώ τον Πρόεδρο της Ερευνητικής διότι με την παρουσία του βλάπτει ανεπανόρθωτα την αντικειμενικότητα του τελικού πορίσματος.

ΚΑΤΗΓΟΡΩ τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή Κυριάκο Κυριάκου ότι υποσκάπτει το έργο του θεσμού που εκπροσωπεί, αποδεχόμενος τον διορισμό του στην Ερευνητική με την προσωπική του ιδιότητα, δίνοντας άλλοθι στα ψευδή επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει -μέσω αυτού- πρόσβαση στους φακέλους των πολιτογραφήσεων.

ΚΑΤΗΓΟΡΩ τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, γιατί το κόμμα του αποδέχθηκε ύποπτες εισφορές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από πολιτογραφηθέντες και εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα των διαβατηρίων, χωρίς ο ίδιος μέχρι σήμερα να δώσει κάποια εξήγηση. Τον κατηγορώ γιατί μπροστά στο μικροκομματικό συμφέρον, θέτει τα συμφέροντα του τόπου σε δεύτερη μοίρα.

ΚΑΤΗΓΟΡΩ το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που κυριαρχεί στη δημόσια ζωή του τόπου, ελέγχει τη ροή πληροφόρησης και συστηματικά υποσκάπτει το Κράτος Δικαίου, ότι ευθύνεται για τη διαπλοκή και τη διαφθορά που μας κυβερνά.

ΚΑΤΗΓΟΡΩ μέσα ενημέρωσης που απροκάλυπτα και αντιδεοντολογικά λειτουργούν ως κράχτες της κυβερνητικής προπαγάνδας και όχι ως ελεγκτές των κυβερνητικών πράξεων. Τους κατηγορώ ότι επί μια εβδομάδα διέδιδαν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την παύση του Γενικού Ελεγκτή, προτού αποδειχθεί και αυτό ένα χονδροειδές ψέμα, αλλά ελάχιστοι τόλμησαν να θέσουν το απλό ερώτημα στην κυβέρνηση: «Γιατί μας περιπαίζετε;»

ΚΑΤΗΓΟΡΩ όσους με τον άλφα ή βήτα τρόπο μόλυναν την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

  • Κατηγορώ όσους προσπαθούν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο των διαβατηρίων,
  • Κατηγορώ όσους εξυφαίνονται στο παρασκήνιο ψεύδη και λάσπη κατά του Γενικού Ελεγκτή,
  • Κατηγορώ όσους συνειδητά πνίγουν τη δεοντολογία και την ηθική,
  • Κατηγορώ όσους αμαυρώνουν τον θεσμό που εκπροσωπούν,
  • Κατηγορώ όσους υποσκάπτουν το Κράτος Δικαίου, τη Διαφάνεια και την Λογοδοσία.
Εμίλ Ζολά

Υστερόγραφο:

Τίτλος δανεικός από την ιστορική επιστολή του Εμίλ Ζολά για την υπόθεση Ντρέιφους το 1898.

Το μανιφέστο Ζολά αποτελεί μια υπέρτατη πολιτική πράξη υπέρ της Δικαιοσύνης. Δεν ζητούμε τίποτα λιγότερο από ένα Κράτος Δικαίου.

  • Ο Γιώργος Αγαπίου είναι δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button