Greek Reports (Ελληνικά)

Ψαρώνια

Μοιάζουν με καλοδουλεμένη χορευτική ομάδα με εκατοντάδες μικρούς χορευτές που αιωρούνται στον ουρανό και παίρνουν απίστευτους σχηματισμούς.

Ο ανίσχυρος θεατής που μπορεί μόνον να παρατηρεί και πατά αμετακίνητα στη Γη, αιωρείται μεταξύ θαυμασμού και απορίας.

Είναι τα ψαρώνια, αποδημητικά πουλιά, που στο πέρασμά τους λες και μιμούνται τα παλιά θεατρικά μπουλούκια.

Μόνο που κάθε φορά, έχουν άλλο έργο, νέους ακροβατισμούς και απομιμήσεις μορφών που διεγείρουν τη φαντασία των ταπεινών γήϊνων, γιατί παρουσιάζουν κάτι διαφορετικό που δεν είναι δυνατόν να προσχεδιαστεί ή να επαναληφθεί.

Κι όταν θέλουν να ξαποστάσουν καταλαμβάνουν τα ηλεκτροφόρα σύρματα σε στοίχιση σαν μουσικές νότες πενταγράμμου μετατρέποντάς τα σε προσωρινό εφαλτήριο για την επόμενη πτήση.

Η συγκυριακή καταγραφή μίας τέτοιας σύντομης ουράνιας παράστασης με φόντο τη γαλάζια θάλασσα που άσπριζε κατά τόπους από τον ισχυρό Νοτιά, έγινε αφορμή να μοιραστούν δυο φίλοι τα συναισθήματα που τους προκαλεί η ομορφιά της φύσης.

Ο ένας, μάγος της παλέτας περιέγραφε την ιεροτελεστία της μετατροπής του στιγμιαίου οπτικού ερεθίσματος από ένα δένδρο, ένα πουλί, μία μορφή σε χρωματική έκφραση που δίνει ζωή στο λευκό καμβά.

Ο άλλος κουβαλούσε επί δεκαετίες την αγαθή ανάμνηση της μεταφοράς του καβαλέτου ενός ωραίου ανθρώπου και ζωγράφου που τον αποζημίωνε με ενάργεια και ενθουσιασμό, περιγράφοντάς του τη μαγική μετατροπή και ένταση των χρωμάτων του μοναχικού πεύκου στο διάσελο πάνω από την Άλωνα, ανάλογα με την ώρα, τη θέση του Ήλιου, την ένταση του αέρα…

Ο μύστης-ζωγράφος μαζί με την αγαλλίαση για τη δωρεά και την ελευθερία που απολαμβάνει κάθε φορά που μεταφέρει με το πινέλο του την επεξεργασμένη από τον εσωτερικό του κόσμο εικόνα, επανερχόμενος στα ψαρώνια διερωτήθη αν έχουν αρχηγό που τα κατευθύνει.

Τελικά δεν κατέληξαν σε συμπέρασμα αν πράγματι ένα πουλάκι μπορεί να κάνει αυτό το θαύμα ή πίσω απ’ αυτό κρύβονται ρεύματα αέρος, σμήνη μικρότερων οργανισμών που γίνονται σωτήρια τροφή-δύναμη για το δρόμο, πειραματισμοί για σχεδιασμό της επόμενης πορείας ή είναι δημιούργημα της φαντασίας μας, που συχνά «βλέπει» αυτό που ονειρευόμαστε.

  • Καρδιολόγος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button