Greek Reports (Ελληνικά)

Ανάξια η ηγεσία της ΕΕ απέναντι στον Ερντογάν

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο, στη συζήτηση για την «25η επέτειο της Διαδικασίας της Βαρκελώνης και της Νότιας Γειτονίας» στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Η συζήτηση στην ολομέλεια διεξήχθη με την ευκαιρία 25 χρόνων από την Διακήρυξη της Βαρκελώνης, το 1995, κατά την οποία τέθηκαν τα θεμέλια για μια ευρωμεσογειακή συνεργασία, με στόχο την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας και το 2008, ιδρύθηκε η Ένωση για την Μεσόγειο, αποτελώντας το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής της ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

Στην παρέμβασή του ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, κάνοντας μια αποτίμηση, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει άλλη οδός παρά μόνο η συνεργασία στη Μεσόγειο, όπου οι προκλήσεις είναι πιο έντονες: από την κλιματική αλλαγή μέχρι τις μεταναστευτικές ροές, τα θέματα της πανδημίας αλλά και τα θέματα ασφάλειας».

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για επαρκείς χρηματοδοτικούς πόρους, στοχεύοντας σε μια εποικοδομητική συνεργασία στην Μεσόγειο «με επίκεντρο την ενέργεια και με κοινούς κανόνες το Διεθνές Δίκαιο και το σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών».

Στη συνέχεια, ο κ. Κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου, που δεν είναι άλλο από την επεκτατική και επιθετική πολιτική του νεοσουλτάνου Ερντογάν. «Ωστόσο, θα πρέπει να είμαι ειλικρινής. Η πολιτική κατευνασμού έναντι του νεοθωμανικού επεκτατισμού της Τουρκίας δεν αντιμετωπίζεται με λεκτικές καταδίκες. Απαιτεί ηγέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέτουν τα συμφέροντα και τις αρχές της ΕΕ πάνω από τα  κρατικά συμφέροντα των χωρών τους. Η αποτυχία της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα είναι έκδηλη, όχι επειδή δεν υπάρχουν εργαλεία να αντιμετωπίσουμε τον νεο-οθωμανισμό, αλλά επειδή δεν υπάρχει η ανάλογη ηγεσία.

Αυτό θα καταγραφεί, ως μια μελανή σελίδα στην ιστορία, καθώς η προοπτική για ευημερία είναι τεράστια» κατέληξε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button