Greek Reports (Ελληνικά)

Οι πάγιες θέσεις της Βρετανίας που έγιναν… «νέες ιδέες»!

Η αναφορά της τουρκικής «Χουριέτ» με το άρθρο του  Γιουσούφ Κανλί, «Dancing with new ideas» για μυστική διπλωματία Βρετανών για «νέες ιδέες» στο κυπριακό, για δύο κράτη με συνομοσπονδία, δηλαδή για να ελέγχει η Τουρκία ολόκληρη το νησί, δεν είναι ουρανοκατέβατη, έχει το παρασκήνιο και την ιστορία της.

Δεν είναι καθόλου «νέες ιδέες» και εξηγούμαι.

Τις τελευταίες 15-20 μέρες

Οι δηλώσεις του βρετανού Υπ. Αρμοστή κ. Στίβεν Λίλλυ στον τηλεοπτικό ‘Αλφα’, υποστηρίζοντας τις τουρκικές θέσεις Ελ. Τατάρ για δύο κράτη για να πιέσει ουσιαστικά  την κυπριακή κυβέρνηση να προσεγγίσει τις τουρκικές θέσεις, οι σε ζήτημα λίγων ημερών δηλώσεις Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου ότι δεν θα χάσουν άλλα 50 χρόνια συζητώντας ΔΔΟ άρα απαιτούν συνομοσπονδία δύο κρατών, η επικοινωνία του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαβ με τον Τσαβούσογλου για λύση του Κυπριακού, με ταυτόχρονο το άρθρο Κανλί στην «Χουριέτ» για τάχατες νέες ιδέες των Βρετανών, ήσαν όλα συντονισμένα. Μεταξύ Λονδίνου, Άγκυρας και Λευκωσίας.

Προηγήθηκε, όμως, μια ενέργεια του Λονδίνου που δεν λέχθηκε ούτε στην Κύπρο ούτε στο Λονδίνο, παρά μόνο σε μια ανάρτηση στην Τουρκία.

Ο αρχηγός της ΜΙ6 στην Άγκυρα

Στις 11 Νοεμβρίου 2020 ο νέος αρχηγός της Βρετανικές Μυστικής Υπηρεσίας Εξωτερικού  ΜΙ6, Ρίτσαρτ Μοορ βρέθηκε στην Τουρκία για μια σχεδόν μυστική επίσκεψη. Συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και συζήτησαν θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, αντάλλαξαν ιδέες για τις πολιτικές ασφαλείας και σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο.

Presidential spokesman Ibrahim Kalin discusses Upper Karabakh, Libya, Middle East, East Med with Richard Moore
  • ANKARA

The spokesman for Turkey’s presidency on Wednesday met with the head of the UK’s secret intelligence service (MI6) in the in Turkish capital Ankara. 

In the meeting between Ibrahim Kalin and the MI6’s Richard Moore at the Presidential Complex, the two addressed security and foreign policy issues, as well as possible cooperation to further develop relations between Turkey and the UK, according to sources speaking on condition of anonymity due to restrictions on speaking to the media.

The two discussed recent developments in the regions of Upper Karabakh and Libya, while also exchanging ideas on common security policies for stability in the Middle East and the Eastern Mediterranean.

Ο Ρίτσαρτ Μοορ γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό.

Υπηρέτησε και στην Κύπρο όσο και προηγουμένως στην ΜΙ6 και ως πρέσβης στην Τουρκία μεταξύ 2014-2017 παρευρέθηκε και στο Κράν Μοντάνα. Συμμετείχε στην βρετανική αποστολή των 30 και πλέον αξιωματούχων του Φόρειν ΄Οφις με επικεφαλής τον τότε Σερ Άλαν Ντάνγκαν.

Στις δε 9 Μαρτίου 2015 ο Ρίτσαρτ Μοορ καθώς υπηρετούσε πρέσβης στην Άγκυρα ανάρτησε άρθρο με τίτλο «Cyprus: a time for fresh thinking συγχαίροντας τη ΜΚΟ Cyprus Academic Dialogue και το τουρκικό Think Tank, USAK, για το δικοινοτικό συνέδριο που έλαβε χώρα στη Τουρκία στις 28 Φεβρουαρίου 2015 σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Kent στην Αγγλία, το Βρετανικό Ινστιτούτο στην Άγκυρα… (Βλέπε ανάλυση της γράφουσας «Ο νέος Αρχηγός της ΜΙ6- οι Σχέσεις με Τουρκία και Κύπρο» Sigmalive 31.7.2020).

Η βρετανική διπλωματία, όπως πάντα εργάζεται και αυτές τις μέρες εναρμονισμένη με την τουρκική. Αυτές τις μέρες, όμως, εντατικοποιήθηκαν περισσότερο οι ενέργειες τους μεταξύ Λονδίνου, Άγκυρας και Λευκωσίας για τους γνωστούς λόγους. Να προλάβουν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ σε περίπτωση που τολμήσει η τελευταία …να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, στριμώχνοντας και δεσμεύοντας ακόμα περισσότερο την δική μας πλευρά για παραχωρήσεις. Που πλέον δεν είναι άλλες από  την υποταγή και αναγνώριση/νομιμοποίηση του κατοχικού εκτρώματος με μια συνομοσπονδία.

Το «ορόσημο»

Να θυμίσω ότι ο Ρίτσαρτ Μοορ, το Μάρτιο του 2019, 48 ώρες μετά την εκδήλωση («πολιτικά καραγκιοζιλίκια») στο Παλάτι του Buckingham στις 4.3.2019, επέτειο το ολοκαυτώματος του Αυξεντίου (τότε είχε αντικαταστήσει τον Τζόναλαν Άλλεν ως Πολιτικός Διευθυντής στο Φόρειν ΄Οφις – Political Director) βρέθηκε στην Κύπρο. Και ανάρτησε στο τουίτερ της στις 8.3.2019 η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία ότι ο Ρίτσαρτ Μοορ: «μετά την επίσκεψη-ορόσημο του Προέδρου Αναστασιάδη στο ΗΒ ο Richard Moore πήγε να δει Νίκο Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη, Ακιντζί επί σειρά θεμάτων όπως, Brexit, περιφερειακές σχέσεις & Κυπριακό».

Γιατί αποκάλεσαν «ορόσημο» την επίσκεψη Νίκου Αναστασιάδη (βλέπε εκδήλωση στο Παλάτι!) στο Λονδίνο, εφόσον η παρουσία του ήταν, για να… τιμήσουν την ομογένεια;» (Μας είχε λεχθεί ότι η εκδήλωση/κοροϊδία ήταν για να τιμηθεί η …ομογένεια!)

Καμία εξήγηση δεν δόθηκε έκτοτε για το τι ήταν τόσο σημαντικό για εκείνη την επίσκεψη στην Κύπρο του Ρίτσαρτ Μοορ μετά το «ορόσημο» του Παλατιού…

Ρίτσαρτ Μοορ και Λόρδος Φροστ

Σήμερα ο Ρίτσαρτ Μοορ βρίσκεται, από τον Οκτώβριο 2020, επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Εξωτερικού ΜΙ6 και ο Λόρδος Ντέιβιντ Φροστ επικεφαλής  διαπραγματευτής για το Brexit, ο οποίος, όμως, όπως έγραψα την περασμένη Κυριακή στην «Σημερινή» το 1990 υπηρετούσε στην βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία. Όταν και πρότεινε σχέδιο για συνομοσπονδία στην Κύπρο βασισμένο στα μέχρι τότε βρετανικά σχέδια από την δεκαετία του 1960. (Σημ. στις 3.1.1964 το Φόρειν ΄Οφις είχε ξεκινήσει σχέδια ανασύστασης της ΚΔ σε δύο συνιστώντα κράτη με σχεδιαστή τον Σερ Κρίσπιν Τίκελ (Sir Crispin Tickell) ο οποίος το 1990 ευθυνόταν και για την ετοιμασία  του διζωνικού ψηφίσματος 649/90. Το οποίο ελέω Γ. Βασιλείου πέρασαν οι Βρετανοί τη ρατσιστική βρετανο-τουρκική Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στις 9 Αυγούστου 1990, λοιπόν, ο αξιωματούχος στη βρετανική Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία, D. G. H. Frost, και αφού ο Sir Crispin Tickell, όπως προανέφερα πέρασε τη ΔΔΟ στο ψήφισμα 649/90, έστειλε στο Λονδίνο μια μακροσκελή έκθεση με εισηγήσεις/προτάσεις για λύση του Κυπριακού. 

Έβρισκε ότι η μόνη αποτελεσματική λύση που ανταποκρινόταν στα βρετανικά κριτήρια ήταν μια εικονική νομιμοποίηση του στάτους κβο που μπορούσε να πάρει τη μορφή δύο σχεδόν ανεξάρτητων ομόσπονδων κρατών με μία τίποτα περισσότερο από κατ’ όνομα κεντρική κυβέρνηση (παρά μια πραγματική αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»).

«Αυτή η πολιτική συνοψίζεται στο να τεθούν περισσότερες πιέσεις πάνω στους Ελληνοκύπριους να δεχθούν μια λύση που θεωρούν απαράδεκτη. Αυτό θα ενοχλήσει βραχυπρόθεσμα τις σχέσεις μας μαζί τους, γι’ αυτό θα χρειαστούμε διεθνή κάλυψη για να το καταφέρουμε. Αυτό θα γίνει είτε με ανανέωση της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ είτε με το να τον ενθαρρύνουμε να απομακρυνθεί για μια πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τις ΗΠΑ. Ίσως να χρειαζόμαστε να ρισκάρουμε βραχυπρόθεσμα πολιτικό κόστος για χάρη μακροπρόθεσμης σταθερότητας…», έγραψε ο κ. Frost.

Έτσι και έγινε και οι συνομόσπονδες ετοιμασίες του Φόρειν ΄Οφις παρουσιάστηκαν ως του τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Στη συνέχεια μας ετοίμασαν αναβαθμισμένο  το «Σχέδιο Ανάν»…

Συνομοσπονδία

Εν τω μεταξύ πρέπει να πώ επίσης ότι του ψηφίσματος 649/90 προηγήθηκε και κάτι άλλο. Το 1987, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, εισηγήθηκε στην βρετανική  κυβέρνηση να προχωρήσει σε λύση συνομοσπονδίας, αναβαθμίζοντας και οικονομικά το ψευδοκράτος…

Και άλλες λύσεις από την ομοσπονδία και τα δύο κράτη

Το ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις από την ομοσπονδία το είπαν τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Τούρκοι πολλές φορές διαχρονικά. Δεν είναι κάτι το καινούργιο για να ξαφνιαστούμε. Όπως και η απαίτηση για δύο κράτη. Οι Τούρκοι διαχρονικά πάντα έθεταν και θέμα δύο κρατών εννοώντας πάντα συνομοσπονδία για να ελέγχουν ολόκληρο το νησί.

Τόσο η διχοτόμηση,  τα δύο κράτη, όσο και οποιαδήποτε ομοσπονδία, συνομοσπονδία, χαλαρή, σφιχτή, αποκεντρωμένη, ανακατωμένη και όπως αλλιώς προσπαθούν να την προωθήσουν καλύπτοντας την πραγματικότητα, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν δίχως την αποδοχή της ΔΔΟ.

Η βάση, η ραχοκοκκαλιά όλων ήταν και παραμένει η ΔΔΟ.

Και τα κατάφεραν οι Τούρκοι. Βγήκαν σωστοί στις προβλέψεις των όταν από το 1957 πίστευαν ότι με την βοήθεια των Ελληνοκυπρίων θα τα καταφέρουν να γίνει αποδεκτή η διζωνική!

Βαρώνη Λίντα Τσόκερ (Linda Chalker)

Το 1993, αφού οι «Ιδέες Γκάλι» απορρίφθηκαν από το λαό με διαδηλώσεις ως συνομοσπονδιακές και ελέω εκλογών και ο Γλ. Κληρίδης πήρε γνωμάτευση από τρεις συνταγματολόγους που το επιβεβαίωσαν, την Κύπρο επισκέφθηκε η τότε Υφυπουργός  Εξωτερικών βαρώνη Τσόκερ. Και είπε ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις εκτός της ομοσπονδίας,  για δεχθεί καταιγισμό επιθέσεων.

Το 1994, ένα χρόνο αργότερα, η ψευτο-βουλή των κατεχομένων δήλωσε ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Στο άρθρο της «Χουριέτ» (Γιουσούφ Κανλί) ξεχωρίζω την παράγραφο που γράφει ότι η Βρετανία βολιδοσκοπεί τις αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα διαπραγματεύσεων με την ελληνοκυπριακή ηγεσία, για ιδέες για ”loosely decentralized federation” δηλαδή για μια χαλαρή αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή  ”two state confederation” συνομοσπονδία δύο κρατών.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις των Βρετανών. Γιατί οι τελευταίοι δεν προβαίνουν σε τόσο τολμηρές δηλώσεις που εκθέτουν ουσιαστικά την ΚΚ (όπως του Υπ. Αρμοστού Στίβεν Λίλλυ από τον Άλφα’) δίχως να έχουν ήδη μιλήσει μαζί της. Εξού και καμία αντίδραση δεν υπήρξε γι΄αυτές.

Αντί λοιπόν να συνεχίζει η ΚΚ την αυτοκαταστροφική πορεία της καθοδηγούμενη από τις συντονισμένες μεθοδεύσεις του Λονδίνου και γονατιστή να δέχεται Πενταμερή για εξυπηρέτηση της Τουρκίας να βγει ανοικτά και να εξηγήσει στο λαό τι ζητούν οι Βρετανοί από αυτή. Να  δηλώσει ευθαρσώς ότι αλλάζει πορεία για ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Απορρίπτει την τουρκοποίηση της Κύπρου και το γνωστοποιεί τόσο στον ΟΗΕ όσο και την ΕΕ!

Γιατί στο σημείο που φθάσαμε, το μόνο που επιτεύχθηκε για 46 χρόνια είναι να ολοκληρωθεί το σχέδιο επανάκτησης της Κύπρου του Δρ. Νιχάτ Ερίμ. Βρισκόμαστε στην ουρά. Στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσής του. Να νομιμοποιηθούν τα πάντα μέσω συνομοσπονδίας. Πλήρης επικυριαρχία της νήσου από την Τουρκία. Το πληθυσμιακό η Τουρκία ήδη το ανέθεσε (και αυτό βάση σχεδίου Νιχάτ Ερίμ 1956) στη δημογραφική αλλοίωση.

  • Φ. Αργυρού: Η επίσκεψη του επικεφαλής της MI6 στην Άγκυρα και τα σενάρια ομοσπονδιοποίησης της Κύπρου

Ανάλυση/ανταπόκριση Φ.Α. και από το Ράδιο Πρώτο – 25.11.2020 από τα 5’  

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο – 25.11.2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button