Greek Reports (Ελληνικά)

Έναρξη εράνου υπέρ των πολιορκημένων Αρμενίων

Η περίπτωση του Αρτσάχ συνδέεται με την Κύπρο

Εκ μέρους της Ομάδας φιλίας Κύπρου – Ορχιστινής, Αρτσάχ, Ναγκόρνο – Καραμπάχ η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Δρ. Ελένη Θεοχάρους μαζί με τους βουλευτές Μιχάλη Γιωργάλλα (Αλληλεγγύη), Κωστή Ευσταθίου (ΕΔΕΚ) και Γιώργο Περδίκης (Οικολόγοι) ανέλαβαν πρωτοβουλία για συγκέντρωση χρημάτων προς ενίσχυση του αγώνα των Αρμενίων.

Το έγκλημα το οποίο συντελείται σήμερα στον Καύκασο είναι αδιανόητο.

Αποκεφαλισμοί από τζιχαντιστές με τις ευλογίες του Ταγίπ Ερντογάν.

Η κοινή μας ιστορία, το έγκλημα που κι εμείς έχουμε βιώσει δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε αμέτοχοι και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Αντίθετα πρέπει να αφυπνιστούμε και να καταλάβουμε τις συνέπειες που θα έχει η τωρινή αδιαφορία για τον ελληνισμό.

Τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθούν οι τρόποι με τους οποίους ο κάθε πολίτης θα μπορεί να συνεισφέρει στον αγώνα των Αρμενίων, που είναι αγώνας Δημοκρατίας, Ελευθερίας, Αυτοδιάθεσης των Λαών.

Το ταμείο των εισφορών θα χειριστεί προσωπικά η Ελένη Θεοχάρους, απόφαση που λήφθηκε δεδομένου ότι η ποινική ευθύνη θα αναληφθεί από πρόσωπο το οποίο δεν έχει βουλευτική ή άλλη ασυλία.

Ακολουθεί αυτούσια δήλωση της Δρος Ελένης Θεοχάρους από συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, από τους εκπροσώπους της ομάδας Φιλίας Κύπρου – Ορχιστινής.

Δρ. Ελένη Θεοχάρους :

«Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις τραγικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ώρες στο Αρτσάχ, όπου δυστυχώς έχει «σπάσει» το Νότιο μέτωπο. Δεδομένου ότι όλος ο όγκος των τουρκικών, αζερικών και τζιχαντιστικών δυνάμεων έχουν επιτεθεί στο πεδινό και σχεδόν ανοχύρωτο τμήμα του νοτίου Αρτσάχ και έχουν προωθηθεί τόσο πολύ που έχουν φθάσει σε απόσταση μόνο 4 χιλιομέτρων από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αρτσάχ, την πόλη Σουσί, την ιερή πόλη των Αρμενίων.

Δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγική.

Περιμέναμε τουλάχιστον μια αναφορά στη ψεσινή σύσκεψη κορυφής της ΕΕ, η οποία ασχολήθηκε με τους τραγικούς, τους εγκληματικούς, τους άθλιους αποκεφαλισμούς πολιτών στην Γαλλία, αλλά κανείς δεν μίλησε για τις εκατοντάδες αποκεφαλισμούς που κάνουν οι τζιχαντιστές στο Αρτσάχ και για τη γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπάρχουν καθημερινά δημοσιευμένες φωτογραφίες Αρμένιων στρατιωτών τους οποίους έχουν αποκόψει το κεφάλι και το κρατούν ως τρόπαιο.

Πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι το Αρτσάχ πολεμάει μόνο του αυτή τη στιγμή και ανθίσταται. Χθες υπήρξε μια τραγική έκκληση εκ μέρους του προέδρου του Αρτσάχ, ο οποίος είπε ότι «αποφασίσαμε να μείνουμε εδώ και να πεθάνουμε όλοι, δεν πρόκειται να παραδοθούμε» και αυτό δείχνει το μέγεθος του μεγαλείου αυτού του λαού.

Η αντίσταση θα συνεχιστεί, η πρωτεύουσα Στεπανακέρτ βρίσκεται μόνο 15 χιλιόμετρα μακριά από το Σουσί, και αν πέσει το Σουσί δεν υπάρχει καμία οδός διάσωσης των κατοίκων του Αρτσάχ.

Θα συνεχιστεί η γενοκτονία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες, και μετά από 100 ημέρες όπως έγινε στην περίπτωση της Ρουάντα όπου οι Χούτου έσφαξαν ένα εκατομμύριο Τούτσι, θα το πάρει χαμπάρι ο ΟΗΕ ότι κάτι κακό έγινε, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αρχίσει να κλαίει και να οδύρεται για τη σφαγή και θα προσπαθεί να την αναγνωρίσει. Εμείς ζητάμε από τώρα να σταματήσει η γενοκτονία σε βάρος του αρμενικού λαού του Αρτσάχ.

Κάνουμε έκκληση και στην κυβέρνηση μας, και στην Ελληνική κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουν αυτή τη στιγμή, αμέσως, για να σταματήσει η γενοκτονία.

Όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και όσο αφορά τον κυπριακό λαό, ξεκινούμε από σήμερα έναν έρανο, μια προσπάθεια συλλογής χρημάτων για να αγοράσουμε τα απαραίτητα τα οποία χρειάζονται για την περίθαλψη εγκαυματιών, τραυματιών και άλλων θυμάτων του πολέμου.

Πρέπει να σας πω ότι προχθές κατάστρεψαν τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Στεπανακέρτ, το στρατιωτικό, το Γενικό, το μαιευτικό, και το παιδιατρικό νοσοκομείο.

Μου έχουν πει χαρακτηριστικά ότι ανά πάσα στιγμή 500 αζέρικα και τούρκικα drones τύπου μπαϊρακτάρ πετούν ταυτόχρονα πάνω από το Αρτσάχ. Η αεράμυνα δεν έχει πλέον τις δυνατότητες να τους αντιμετωπίσει, πριν από τέσσερεις ημέρες δολοφόνησαν με ένα drone και τον υπουργό Άμυνας του Αρτσάχ, ο οποίος αντικαταστάθηκε αμέσως από τον υφυπουργό. Αλλά καταλαβαίνετε ότι ένας μικρός λαός των 150 – 160 χιλιάδων δεν μπορεί να τα βάλει με ένα λαό 10 εκατομμυρίων τον οποίο υποστηρίζει η Τουρκία άμεσα, χωρίς ενδιάμεσους μηχανισμούς, με δικά της τουρκικά F16 και με τα drones τα οποία αποδεικνύονται ένα φοβερό όπλο.

Αν όλα αυτά λένε κάτι και για τη δική μας περίπτωση εδώ στην Κύπρο, αν όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα να σκεφτούμε και εμείς το τί μας περιμένει είναι ένα ας πούμε «όφελος» από την τραγωδία που υφίστανται οι αδερφοί μας στο Αρτσάχ.

Για αυτό μέσω των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και των άλλων ΜΜΕ κάνουμε έκκληση σε όλους τους κύπριους να δώσουν από το υστέρημα τους γιατί θα πρέπει να στείλουμε αυτό που χρειάζεται σήμερα η Αρμενία.

Δεν αρκούν οι διαδηλώσεις, πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη και να βοηθήσουμε το λαό. Θα σας διασφαλίσουμε ότι η διαχείριση των χρημάτων θα γίνει από άτομα ακεραίου χαρακτήρα τα οποία και θα σας ανακοινώσουμε γιατί στον τόπο μας είναι καλά να λαμβάνεις τα μέτρα σου προληπτικά όσον αφορά αυτό το ζήτημα.

Επαναλαμβάνουμε και πάλι την αδιαφορία του σύγχρονου κόσμου σε αυτή την τραγωδία που εξελίσσεται στο Αρτσάχ, την άρνηση του σύγχρονου κόσμου να αναγνωρίσει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του λαού του Αρτσάχ και την ανεπάρκεια του σύγχρονου κόσμου να παράσχει ουσιαστική βοήθεια στον λαό του Αρτσάχ.

Εμείς όμως θα είμαστε μπροστά, πρωτοπόροι και θα βρεθούμε σύντομα ανάμεσα τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button