Greek Reports (Ελληνικά)

Βρετανικό ένταλμα σύλληψης του Ersin Tatar απεσύρθη για λόγους «δημοσίου συμφέροντος»

Ο Ersin Tatar ήταν λογιστής του Ασίλ Ναδίρ (Polly Peck) στα κατεχόμενα

Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Τουρκοκύπριος Ersin Tatar υπηρετούσε ως  βοηθός λογιστής της εταιρίας του Ασίλ Ναδίρ Polly Peck στα κατεχόμενα, προτού καταρρεύσει η εταιρία στο Λονδίνο με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο καταδολίευσης.

Με τον ιδιοκτήτη της τουρκοκύπριο Ασίλ Ναδίρ να «διαφεύγει» από το Λονδίνο  στα κατεχόμενα το 1993 για να επιστρέψει σχεδόν μια 20ετία αργότερα το 2010 για να ξεκαθαρίσει το όνομά του, όπως είχε δηλώσει τότε.

Φωτογραφία του Ersin Tatar έξω από το κατάστημα Harrods κατά την επίσκεψη του στο Λονδίνο τέλος Νοεμβρίου 2019 από την τουρκική ιστοσελίδα Λονδίνου www.t-vine.com 29.11.2019. Στο κείμενο της είδησης αναφέρεται ότι ο Tatar ήλθε στο Λονδίνο μέσω Στρασβούργου δίχως πρόβλημα.

Δικάστηκε στα βρετανικά δικαστήρια για 76 κατηγορίες καταδολίευσης και καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο του Λονδίνου στις 23 Αυγούστου 2012 για 10 χρόνια  φυλάκισης σε βρετανικές φυλακές για 10 κατηγορίες κλοπής (καταδολίευσης) ύψους £28.8 εκ. από την εταιρία του  Polly Peck που κατέρρευσε το 1990.

Ο Ναδίρ αργότερα με παρέμβαση της Τουρκίας μεταφέρθηκε για εκτέλεση της υπόλοιπης ποινής στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2016 όπου εντός 24 ωρών αφέθη ελεύθερος και επέστρεψε στα κατεχόμενα…

(Σημ. Το 2012 είχα γράψει στη «Σημερινή» δύο άρθρα για τον Ναδίρ. «Από το ζενίθ στον… Ναδίρ» 27.8.2012 και « Η κατάρρευση του Ασίλ Ναδίρ» 28.8.2012).

THE QUEEN -v- ASIL NADIR – H απόφαση δικαστηρίου 23.8.2012

Σε δύο ειδησεογραφικά του το BBC,   το ένα 2 Μαΐου 2012 με τίτλο « Asil Nadir employee ‘tore up transfer evidence» (« Υπάλληλος του Ασίλ Ναδίρ ‘ξέσχισε μαρτυρία’ (μεταφοράς χρημάτων)»’  και το άλλο ημερομηνίας 22 Αυγούστου 2012 με τίτλο «Asil Nadir: City conman with ‘dangerous charisma’» («Ασίλ Ναδίρ: ο απατεώνας του City με το ‘επικίνδυνο χάρισμα»)   αναφέρθηκε στον Ersin Tatar  καταγράφοντας τι λέχθηκε γι΄αυτόν στο δικαστήριο.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο Αστυνομικός Ντετέκτιβ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Michael Hawkins, εξιστόρησε ότι τον Οκτώβριο του 1990 φθάνοντας  στην εταιρία τον προσέγγισε ο Γραμματέας και διευθύνων σύμβουλος της Polly Peck International Peter Compson και του παρέδωσε ένα φάκελο με σχισμένα χαρτιά. Στην συνέχεια  μίλησε  με τον Tatar που ήταν ο βοηθός λογιστής της PPI και  τον ρώτησε τι ήταν τα ξεσχισμένα χαρτιά και ο Tatar  του είπε «δεν ήσαν σημαντικά» και ότι δεν τα ήθελε να βρεθούν στην κατοχή του. Ο αστυνομικός του είπε ότι για να  τα κάνει σε τόσα κομματάκια θα πρέπει να ήσαν σημαντικά. Ο Tatar  του είπε ότι «σχετίζονταν με μεταφορά λεφτών για το Nadir  στη Βόρεια Κύπρο». Η κατηγορούσα αρχή είπε στο δικαστήριο ότι συναρμολογήθηκαν από την αστυνομία τα κομματάκια που ξέσχισε ο Tatar  και ήσαν λεπτομέρειες μεταφοράς από την τράπεζα Barclays  στην τουρκική τράπεζα Impexbank το 1990 η οποία είχε αγοραστεί από τον Ναδίρ το 1988.  Η κατηγορούσα αρχή ισχυρίστηκε ότι ο Tatar βοήθησε τον Ναδίρ στην παράνομή μετακίνηση λεφτών και ότι είχε μια στενή συνεργασία με τον Ναδίρ.

Asil Nadir employee ‘tore up transfer evidence’

Asil Nadir: City conman with ‘dangerous charisma’

Σε δήλωσή του στη «Yeni Duzen»  το 2011 ο Ersin Tatar είχε πει ότι  οι μεταφορές των χρημάτων είχαν γίνει με εντολή το Ναδίρ τον οποίο εμπιστευόταν και ήλπιζε να απαλλασσόταν  ο Ναδίρ από τις κατηγορίες εναντίον του.

Στο stop list  και της Κυπριακής Αστυνομίας

Σύμφωνα  με δημοσίευμα της αγγλόφωνης Cyprus Mail στην Κύπρο, 14.11.2019, κάποιος με το όνομα Tatar Ersin Rustem  βρισκόταν,  κατά την δημοσίευση της είδησης, στο stop list της Κυπριακής Αστυνομίας, με την σημείωση να πληροφορηθεί το CID αν  εντοπιστεί. Και πηγή,  έγραψε η εφημερίδα, είπε ότι «η αναφορά βρίσκεται στο stop list της  Αστυνομία της Δημοκρατίας από το 1993 και σχετίζεται με την υπόθεση Πολύ Πέκ».

Η ίδια εφημερίδα στο ειδησεογραφικό της επικαλέστηκε δύο τουρκοκυπριακές εφημερίδες τις «Kibris» και  «Diyalog»  οι οποίες έγραψαν ότι ο Tatar  ζήτησε  από την τουρκική αστυνομία να ελέγξει με την Interpol  κατά πόσο τον αναζητούσαν, προτού να ταξιδέψει προς το Λονδίνο εντός του Νοεμβρίου 2019. Και η  απάντηση ήταν ότι δεν καταζητείτο.

T. Cypriot ‘PM’ dismisses suggestions can’t travel abroad due to Asil Nadir links

Δεν ήταν προς το «δημόσιο συμφέρον»

Πέντε μέρες αργότερα στις 19.11.2019 η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα www.lgcnews.com  επικαλούμενη την τουρκοκυπριακή «Havadis» έγραψε ότι ο Ersin Tatar  μέσω του αγγλικού δικηγορικού γραφείου Mark & Co Law Office  έστειλε επιστολή στο Serious Fraud Office (FSO) Τμήμα Σοβαρών Παραπτωμάτων στο Λονδίνο,  ζητώντας να μάθει αν υφίστατο  ένταλμα σύλληψής του. Η απάντηση του Τμήματος υπογραμμένη από την Ανώτερη Δικηγόρο Rosemary Donabella σημείωνε «Αποφασίστηκε να μην κινηθούν ποινικές διαδικασίες εναντίν του κ. Tatar τη βάση του ότι δεν είναι σήμερα προς το δημόσιο συμφέρον… Το διάταγμα για σύλληψη του κ. Tatar ημερ. 13 Αυγούστου 2015 έχει αποσυρθεί από το Δικαστήριο».

PM Tatar Will Not Face Arrest in UK Letter Confirms

Να σημειωθεί ότι οι  Financial Times είχαν γράψει σχετικά:

«Η κατηγορούσα αρχή ισχυρίστηκε επίσης ότι ο κ. Nadir  βοηθήθηκε από αριθμό συνεργατών περιλαμβανομένου του Ersin Tatar βοηθού λογιστή ο οποίος βοήθησε στην «ανέντιμη κατάληψη χρημάτων από την PPI». Ένας υπάλληλος που είχε βρει παραλήψεις ο κ. Tatar του είπε να κλείσει το στόμα του», ήταν ο ισχυρισμός».

FT – Court told how Nadir spent Polly Peck millions

Εν κατακλείδι συνοπτικά :

Το  Βρετανικό Τμήμα Σοβαρών Παραπτωμάτων ενώ είχε ονομάσει τον Ersin Tatar ως ένα από τους κύριους βοηθούς του καταδικασθέντος από το βρετανικό Κακουργοδικείο για κλεψιές Asil Nadir ύψους £28.8 εκ στερλινών, και είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του στις 13 Αυγούστου 2015 αργότερα αποσύρθηκε. Η απόφαση να μην προχωρήσει έρευνα για τον Tatar και να αφαιρεθεί από τον κατάλογο ως «καταζητούμενος» στάθηκε μόνο στο ότι « δεν ήταν πλέον προς το δημόσιο συμφέρον».

Ο Ersin Tatar  επισκέφθηκε το Λονδίνο μέσω του αεροδρομίου Heathrow στις 29 Νοεμβρίου 2019.

Δεν γνωρίζουμε αν και η Κυπριακή Αστυνομία αφαίρεσε τον κ. Ersin Tatar από το δικό της stop list μετά την βρετανική απόφαση σύμφωνα με το δημοσίευμα 19.11.2019 της τουρκοκυπριακής www.lgcnews.com

Αναφορά και στο Ράδιο Πρώτο «Πρώτη Εκπομπή» με Λάζαρο Μαύρο και Χρήστο Μιχάλαρο 20.10.2020

TRNC PM Ersin Tatar arrives in London without incident

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button