Greek Reports (Ελληνικά)

Με τον κορωνοιό, την εγγονή του Harding και βάρκα την ελπίδα…

Στις 19/9/2020 η αμερικανική «New York Times αποκάλυψε ότι «Πιθανή τρίτη περίπτωση παρενέργειας μπορεί να «γράψει» το τέλος του εμβολίου της AstraZeneca».

Το εμβόλιο ετοιμάζεται από την βρετανική εταιρία AstraZeneca σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι επιστήμονες στην Οξφόρδη να πούμε ότι προ μηνών δήλωναν αισιόδοξοι μέχρι υπέρ αισιόδοξοι και ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο (2020) ίσως να είχαν το εμβόλιο…

https://www.nytimes.com/2020/09/19/health/astrazeneca-vaccine-safety-blueprints.html

Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε ότι ο βρετανός Πρωθυπουργός σκέφτεται νέους περιορισμούς ενόψει δεύτερου κύματος του κορωνοιού.

Mission critical

Στις 20/9/2020 ο βρετανός υπ. Υγείας  Matt Hancock  από το τηλεοπτικό Sky χαρακτήρισε  ως «κρίσιμη αποστολή» («mission critical») την κατάσταση του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν σε επικίνδυνο σημείο μη αποκλείοντας δεύτερο γενικό lockdown…

Στις 21/9/2020 οι δύο Επιστήμονες της βρετανικής κυβέρνησης Professor Chris Whitty και Sir Patrick Vallance σε τηλεοπτική τους εμφάνιση προς το λαό, είπαν  ωμά και ξεκάθαρα ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2020 θα έχουμε 49,000 κρούσματα του Covid-19 και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου  200 θανάτους την ημέρα  (Εν τω μεταξύ κάποιοι αμφισβητούν τους αριθμούς αυτούς και δημοσιογράφος του Sky είπε άλλα έλεγαν πριν 4-5 μέρες).

Στις  22/9/2020 ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέους περιορισμούς από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων αφού χαρακτήρισε την κατάσταση ως «επικίνδυνο σημείο καμπής» («perilous turning point») και ότι αυτοί οι περιορισμοί  θα διαρκέσουν για τους επόμενους έξι μήνες και βλέπουμε. Και το ίδιο  βράδυ απεύθυνε και διάγγελμα προς το λαό καλώντας τον να δουλέψει με λογική και συλλογικότητα.

Τα νέα μέτρα για την Αγγλία είναι: Από την Πέμπτη 24/9/2020 όλα τα μπάρ, εστιατόρια και μπυραρίες περιορίζονται σε καθήμενους δεν επιτρέπονται όρθιοι και κλείνουν στις 10.00μ.μ. Επιτρέπονται τα Takeaways. Εργασία από το σπίτι για όσους μπορούν (ενώ πριν λίγες εβδομάδες προέτρεπαν τον κόσμο να επιστρέψει στα γραφεία του!) Υποχρεωτική η μάσκα για όλους τους πελάτες, επιβάτες, οδηγούς ταξί και υπάλληλους καταστημάτων, και τους πελάτες εστιατορίων εκτός της ώρα του φαγητού ή ποτού, με το πρόστιμο να αυξάνεται (για πρώτη παραβίαση) για όσους δεν φορούν μάσκα από £100 σε £200…

Από την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2020, μόνο 15 άτομα μπορούν να παρευρίσκονται σε γάμους ενώ για κηδείες παραμένει ο αριθμός των 30. Επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα £10,000 και κλείσιμο αν παραβιάζουν τους κανονισμούς. Στα σπίτια μόνο έξι άτομα επιτρέπεται να συναθροίζονται.  Και άλλα…

Όμως, τα  σχολεία, κολλέγια και πανεπιστήμια τα οποία λειτούργησαν,  θα μείνουν ανοικτά με τις απαιτούμενες προφυλάξεις.

Στρατός

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιδοτήσει με επιπρόσθετα ποσά την Αστυνομία και τοπικές αρχές στην Αγγλία για να επιβάλουν τους κανονισμούς διατηρώντας την προοπτική να φέρει μέσα και τον Στρατό αν χρειαστεί. Και αν αυτά τα περιοριστικά μέτρα δεν καταφέρουν να κατεβάσουν το R κάτω από το 1, η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει μεγαλύτερα μέτρα.  Η πληροφορία καθώς γράφεται το άρθρο αυτό είναι ότι το R υπολογίζεται μεταξύ 1.1 και 1.4.

Το βράδυ της Τρίτης στις 8.00μ.μ. στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός  κάλεσε το λαό  να ανταποκριθεί όπως έκανε και τους πρώτους μήνες της πανδημίες με το lockdown για να μην χρειαστούν αυστηρότερα μέτρα, να βοηθηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πάλιν και ότι πιστεύει όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν με τον χειμώνα που μας έρχεται.

Όμως ο Πρωθυπουργός Boris Johnson μας είπε και δύο άλλα σχετικά:

΄Ότι μέχρι τώρα μόνο το 8% του πληθυσμού απέκτησε αντισώματα (antibodies) στον κορωνοιό και ότι ελπίζει την ερχόμενη άνοιξη να είναι ο καιρός να προσβλέπουμε για εμβόλιο.

Εν τω μεταξύ η Yπουργός Eσωτερικών Priti Patel  με δηλώσεις της είχε καλέσει  το κοινό να προδώνει  τους γείτονές του στην αστυνομία αν αντιληφθεί ότι παραβιάζουν τους νόμους του Covid-19. Και το ίδιο επανέλαβε στις 20/9/20 και ο  Yπουργός Yγείας. Ηδη είχαν προηγηθεί αντιδράσεις για αυτή τη πρόκληση της Υπ. Εσωτερικών, χαρακτηριστικό άρθρο στους “Times”  με τίτλο «Η Πατέλ δεν θα μας μετατρέπει ποτέ σε έθνος προδοτών».

Ο δε αρχηγός της Εργατικής Αντιπολίτευσης Sir Keir Starmer επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης με δικές του δηλώσεις στις 20/9/2020 όταν είπε ότι «οι υπουργοί έχουν χάσει τον έλεγχο του συστήματος για testing και αν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός θα απολογείτο για το γεγονός ότι αυτό σήμερα αντί να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση σχεδόν έχει καταρρεύσει».

Πάντως καθημερινά πολίτες καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να κάνουν το test,  δεν υπάρχουν κέντρα κατά περιοχές και το κοινό στέλλεται σε σταθμούς 100 μίλια μακριά και όταν φθάσουν κάποτε δεν υπάρχει κανένας και το σύστημα Ανίχνευσης και Ιχνηλάτησης ουσιαστικά βρήκε η φθορά και αφθαρσία.

Η “Clueless” Βαρώνη Dido Harding

Και τώρα η ειρωνία.  Επικεφαλής του σημαντικού αυτού προγράμματος Track and Trace (Ανίχνευσης και  και ηχνιλάτησης) είχαν διορίσει τον περασμένο Μάιο την βαρώνη Dido Harding. Στις 18/9/2020 με δύο ολόκληρες σελίδες η “Daily Mail”  την χαρακτήρισε  «Η Ανίδεη Βαρώνη («Baroness Clueless») η οποία κρατάει τη τύχη του έθνους μας στα χέρια της η οποία όταν καλέστηκε να απαντήσει σε βουλευτές τους είπε, μα δεν ζήτησα την θέση,  μια δήλωση που φανερώνει ότι το σύστημα απέτυχε», έγραψε στους τίτλους της η εφημερίδα.

Και ξέρετε ποία είναι η Βαρώνη Harding; Η εγγονή του Στρατάρχη Sir John Harding αποκιακού κυβερνήτη στην Κύπρο 1955-57. Είναι κόρη του  John Charles Harding (γιού του Στρατάρχη) ο οποίος πέθανε το 2016, εγγονή του Field Marshal John Harding ο οποίος  πέθανε το 1989.

Και για την οποία ο βρετανός καθηγητής Dr James Ker-Lindsay από τις 17 Ιουλίου 2020 είχε γράψει τα εξής: «φαίνεται η βαρώνη Dido Harding δεν κάνει καθόλου καλά τη δουλειά της για την ανίχνευση και ιχνηλάτηση εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και για όσους παρακολουθούν στην Κύπρο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η εγγονή του Field Marshal Harding ο οποίος δεν έκανε καθόλου καλά τη δουλειά του στην Κύπρο, στην ανίχνευση και ιχνηλάτηση της ΕΟΚΑ την δεκαετία του 1950»!

Jul 17 [2020]

Seems Baroness Dido Harding isn’t doing a terribly good job of track and tracing #COVID here in the UK. For #Cyprus watchers, worth noting she’s actually the granddaughter of Field Marshal Lord Harding, who didn’t do a terribly good job of track and tracing EOKA in the 1950s. 😉

«Δεν παρέχουμε ακόμα έλεγχο (test) για Covid-19 στο Αεροδρόμιο Heathrow»

Όπως μου τόνισε φίλος «κάθε φορά που συγκρίνω την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο με την Κύπρο σοκαρίζουμε ακόμα περισσότερο. Ενώ η Κύπρος εισήγαγε υποχρεωτικά tests στους επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας με οδηγίες για αυτό-απομόνωση μέχρι τα αποτελέσματα, το αεροδρόμιο Heathrow δεν έχει ακόμα τέτοιο σύστημα.»

Και η επιβεβαίωση βρίσκεται όντως στην ιστοσελίδα του αεροδρομίου Heathrow! Η απάντηση στην ερώτηση : «Κάνετε test κατά την άφιξη;»

Η απάντηση: «Δεν παρέχουμε ακόμα test  για Covid-19 στις αφίξεις στο Heathrow».

«Are you providing testing on arrival?

We are not yet providing COVID-19 testing on arrival into Heathrow. We do have a dedicated testing facility ready to start trials at Terminal 2, however we require Government support in order for passengers who test negatively to be released from quarantine early…»

https://www.heathrow.com/customer-support/faq/coronavirus-covid-19

Και τώρα ενημερωνόμαστε ότι η Βαρώνη Dido Harding θα ηγηθεί …νέου Δημόσιου Οργανισμού Υγείας, του Institute for Health Protection το οποίο αντικαθιστά το  Public Health England.

Η Βαρώνη Dido Harding και ο παππούς της Sir John Harding

Δεν ξέρουμε αν «ζήτησε» αυτή τη θέση ή αν και πάλιν της την έδωσαν… Θα είναι δηλαδή υπεύθυνη για την Προστασία της Υγείας μας!

Εν κατακλείδι και θυμίζοντας τις εγκληματικές καθυστερήσεις της βρετανικής κυβέρνησης για μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοιού, από τον Φεβρουάριο του 2020,  για τις οποίες γράψαμε λεπτομερώς στην «Σημερινή», φοβερά λάθη, την προδιάθεσή τους για  «ανοσία αγέλης» παρά για προστασία του λαού έναντι του Covid-19. Εξ΄ αιτίας των οποίων χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξού και το σκάνδαλο των εκατοντάδων θανάτων στα απροστάτευτα γηροκομεία, δεν θα είναι μακράν της πραγματικότητας ότι τελικά κάποιοι στην κυβέρνηση ακόμα επένδυαν στην ‘ανοσία αγέλης’ και στο εμβόλιο εντός του τρέχοντος έτους. Όταν όμως αποκαλύφθηκε ότι σε αμφότερα απέτυχαν ο Πρωθυπουργός και οι «σύμβουλοί» του αναγκάστηκαν να επιβάλουν εκτάκτως για έξι μήνες αποφεύγοντας το γενικό lockdown και αυτά τα μέτρα αφενός για διάσωση της οικονομίας που βρίσκεται στο χειρότερο στάδιο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αφετέρου το λαό, η μοίρα του οποίου βρίσκεται σε τέτοια χέρια…

Ίσως μέχρι την άνοιξη του 2021 να καταφέρουν να παρέχουν test για Covid-19 στους εισερχόμενους επιβάτες στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, ίσως να φθάσουμε το 10% του πληθυσμού σε αντισώματα και ίσως να έχουμε κάποια νέα για κανένα …εμβόλιο.

Και ας ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να βγάλουμε το χειμώνα και να φθάσουμε αισίως την άνοιξη με βάρκα την ελπίδα…

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button