Greek Reports (Ελληνικά)

Όχι άλλες Μόριες!

Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι εποχική γρίπη

Είναι μείζον ζήτημα που θα καθορίσει πολιτικές εξελίξεις και αλλαγές στον κόσμο αφού αυξάνονται οι λόγοι που εξωθούν απελπισμένους να στραφούν στη Δύση.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί πολίτες νόμιζαν ότι έπαιρναν απόσταση από τις ναζιστικές θηριωδίες, ισχυριζόμενοι ότι δεν είδαν, δεν άκουσαν και δεν ήξεραν τίποτα για τις εξαφανίσεις των Εβραίων, των κομμουνιστών, των Ρομά, ομοφυλόφιλων και πολλών άλλων ομάδων ανθρώπων που στοχοποίησε ο Χίτλερ.

Δυστυχώς, αυτή η πρακτική υιοθετήθηκε εκ νέου στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη με την έναρξη του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.

Οι Ευρωπαίοι κλείνουμε τα αυτιά και τα μάτια στην ανθρωπιστική τραγωδία που συντελείται καθημερινά στα νερά της Μεσογείου και κυρίως στα παράλια των Ελληνικών νησιών και έτσι αποκοιμίζουμε την συνείδησή μας.

Η κυβέρνηση αποκαλεί fake news όσα ακούμε από τον ξένο τύπο για την κατάσταση στις δομές προσφύγων και για τα pushbacks αιτούντων ασύλου στη θάλασσα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα στη ζωή των ίδιων των προσφύγων /μεταναστών και στη ζωή των Ελλήνων νησιωτών.

Εξάλλου, από το 2013 που ξεκίνησε η λειτουργία του κέντρου ταυτοποίησης της ελληνικής αστυνομίας στη Μόρια της Λέσβου, καμία κυβέρνηση δεν έκανε κάτι για να αλλάξει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που έμεναν πίσω από τα συρματοπλέγματα.

Τι συναντούσαμε μέχρι και χθες μέσα στη Μόρια;

Βιασμούς, εμπρησμούς, ληστείες, ένδεια, αυτοκτονίες, απόπειρες δολοφονίας, δολοφονίες, πορνεία, οικογένειες, ασυνόδευτα παιδιά, εγκληματίες, χαφιέδες, τζιχαντιστές, κορίτσια και αγόρια, απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τσουβάλιασμα ψυχών και κορμιών, αυτοπυρπολισμούς, πόνο και απόγνωση.

Τι συναντούσαμε έξω από τα συρματοπλέγματα της Μόριας;

Συναντούσαμε τους κατοίκους της Λέσβου που δικαίως αγωνιούν για τις ζωές τους και τις περιουσίες τους, εκατομμύρια Ευρωπαίων που δεν βλέπουν, δεν ακούνε και δεν ξέρουν τίποτα. Υπάρχουν και κάποια ελάχιστα ξένα ΜΜΕ καθώς και η Τουρκία που επιχαίρει για την μη ενιαία θέση των 27 της Ευρώπης και για την κατ’ ακολουθία μονίμως δυσχερή θέση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια με το μεταναστευτικό.

Τι δεν θα συναντήσουμε στη Μόρια ούτε μέσα ούτε έξω;

Δεν θα συναντήσουμε ευρωπαϊκή προσφυγική στρατηγική και εθνικό πολιτικό σχεδιασμό της Ελλάδας. Γενικά δεν θα συναντήσουμε κανένα σχέδιο!

Οι «φιλοξενούμενοι» έτρεχαν ξυπόλητοι και γυμνοί να βρουν διέξοδο για να μην καούν ζωντανοί. Ίσως βαθιά μέσα του να πιστεύουν ότι επιτέλους κάηκε η κόλασή τους και θα πάψουν να είναι αόρατοι για τους ευρωπαίους πολίτες και πολιτικούς.

Από τότε που το προσφυγικό κτύπησε την πόρτα μας άλλαξαν τρεις κυβερνήσεις.

Όλες κατώτερες των περιστάσεων και ανίκανες να χαράξουν μια στοιχειώδη εθνική στρατηγική. Ανίκανες να διεκδικήσουν από την Ευρώπη τον διαμερισμό των προσφύγων/μεταναστών σε όλες τις χώρες- μέλη προκειμένου να αποσυμφοριστούν τα ελληνικά νησιά.

Κάποιοι κυβερνώντες έλεγαν ότι οι πρόσφυγες που κυκλοφορούσαν στην Αθήνα ψάχνοντας μέσο να πάνε στην Επανομή και από εκεί σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα ήταν τουρίστες. Τουρίστες που έφταναν στην Ελλάδα και μετά ως δια μαγείας εξαφανίζονταν.

Κάποιοι άλλοι πάλι, μετά από απίστευτη χρονοτριβή, έδωσαν άσυλο σε πρόσφυγες και μετανάστες, τους έβγαλαν από τις δομές και άφησαν πολλούς από αυτούς χύμα στις πλατείες της Αθήνας, χωρίς στέγη. Πολύ ανορθόδοξος τρόπος για κοινωνική ένταξη. Διερωτήθηκε κανείς στην κυβέρνηση που θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι;

Υπάρχουν και οι επαίσχυντοι που έκαναν εγκλήματα και πολιτική καριέρα σε βάρος των προσφύγων. Στις 7 Οκτωβρίου εκκρεμεί η καταδίκη τους από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι εποχική γρίπη. Είναι μείζον ζήτημα που θα καθορίσει πολιτικές εξελίξεις και αλλαγές στον κόσμο αφού αυξάνονται οι λόγοι που εξωθούν απελπισμένους να στραφούν στη Δύση ώστε αφενός να επιβιώσουν οι ίδιοι και αφετέρου να αποκτήσουν τα παιδιά τους πρόσβαση στην ασφάλεια, στο φαγητό και στην εκπαίδευση.

Η Ευρώπη οφείλει να βοηθήσει τις τρίτες χώρες να καταπολεμήσουν τα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης και του προσφυγικού και ταυτόχρονα να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της.

Παρατηρείται απροθυμία από τις πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών να υποδεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες με αποτέλεσμα να «βουλιάζουν» κυριολεκτικά τα ελληνικά νησιά. Γι’ αυτό και πρέπει να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι απαιτείται μια ριζική αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και η υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος ασύλου.

Τώρα όμως επείγει να βρει άμεσα η κυβέρνηση τρόπο και τόπο να φιλοξενήσει τις 1300 άστεγους μετανάστες και πρόσφυγες στη Μυτιλήνη και να διασφαλίσει την υγεία και την υγιεινή ντόπιων και ξένων.

Αν η κυβέρνηση φτιάξει μια νέα Μόρια στα αποκαΐδια της παλιάς ή κάπου αλλού θα είμαστε όλοι υπεύθυνοι, γιατί αυτή την φορά και είδαμε και ακούσαμε και ξέρουμε.

  • Γραμματέας Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του Κινήματος Αλλαγής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button