Greek Reports (Ελληνικά)

Δήλωση κ. Γιώργου Περδίκη για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Εκπροσώπησα σήμερα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ενημέρωση σε σχέση με τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Μακρόν, τις συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη συζήτηση του με την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κα Σπέχαρ.

Είναι καταρχήν ευχάριστο το γεγονός ότι Τουρκία φαίνεται να υποχωρεί – έστω και προσωρινά – από τα σχέδια της για έρευνες σε περιοχή εντός της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διασφαλίσει ότι η γερμανική πρωτοβουλία για τα ελληνοτουρκικά δεν θα περιλάβει το Κυπριακό, αφού θα το απομακρύνει από τα πλαίσια του ΟΗΕ.

Το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά και δεν μπορεί να μπει σε ένα πλαίσιο γενικής διευθέτησης και στο πάρε – δώσε μεταξύ των δύο χωρών.

Απορρίπτεται επίσης η ιδέα για έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω του λεγόμενου διαλόγου για τα στρατιωτικά θέματα που προωθεί η κα. Σπέχαρ.

Δυστυχώς ο κίνδυνος για ένα θερμό επεισόδιο δεν έχει παρέλθει, παρά μόνο έχει απομακρυνθεί προσωρινά, γι’ αυτό και επιβάλλεται να υπάρχει έγκαιρη προετοιμασία ενόψει των νέων προκλήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button