Greek Reports (Ελληνικά)

Η NAVTEX Τουρκίας   Ιουλίου 2020, για εκτέλεση Σεισμογραφικών Ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια του  Καστελλόριζου και η προεκτάσεις της.

Εισαγωγή: Πρέπει να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν είμαι διεθνολόγος, ούτε γεωπολιτικός, ούτε συστηματικός αρθρογράφος.

Η πάνω από 40 χρόνια ενασχόληση με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα , την Κύπρο και στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, μου δίνουν την ευκαιρία να παραθέσω τις παρατηρήσεις και τις απόψεις μου, μέσα από το πρίσμα των ερευνών υδρογονανθράκων, έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί την μεθοδολογία, τις διαδικασίες και την μεθοδολογία των ερευνών υδρογονανθράκων για να πετύχει τους γεωπολιτικούς της στόχους σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η σημερινή μου παρέμβαση έχει σαν αφορμή την πρόσφατη NAVTEX της Τουρκίας στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου για διενέργεια σεισμικών ερευνών με το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Παρατήρηση -1.

Η NAVTEX εκδόθηκε στις 16 Ιουλίου με έναρξη την 21η Ιουλίου και λήξη την 3η Αυγούστου. Δηλαδή για 12-13 ημέρες από τις οποίες έχουν παρέλθει οι τρεις. Σε 10 ημέρες είναι αδύνατο να διεξαχθούν σωστές σεισμικές έρευνες σε τόσο μεγάλη περιοχή. Μπορεί να γίνουν 1-2 γραμμές,  μόνο και μόνο να γίνει η πράξη και να ασκηθούν ‘’κυριαρχικά δικαιώματα’’. Άρα η Τουρκία δεν έχει κατά νου τις έρευνες αλλά τις χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για επίτευξη γεωπολιτικών στόχων.

Παρατήρηση -2.

Η περιοχή της NAVTEX παρουσιάζεται στον χάρτη -1 όπου αποτυπώνονται και τα όρια των εν δυνάμει ΑΟΖ των χωρών της περιοχής, εάν εφαρμοζόταν οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS 1982) και η χάραξη γινόταν με βάσει την μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών και των νησιών   των χωρών της περιοχής. Σημειώνουμε ότι αυτό έγινε με την οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου –Αιγύπτου, Κύπρου-Λιβάνου και Κύπρου –Ισραήλ, δημιουργώντας θετικό προηγούμενο για την περιοχή, το οποίο όπως θα εξηγήσουμε προσπαθεί να ακυρώσει με κάθε μέσο η Τουρκία. Η αναφερόμενη NAVTEX του χάρτη -1, είναι πολύ καλά σχεδιασμένη και εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς όπως θα εξηγήσω παρακάτω. Κατ΄ αρχή  βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής βρίσκεται εντός της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και δυνητικής ΑΟΖ. Μικρό μέρος βρίσκεται στην Κυπριακή και λιγότερο στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα . Η περιοχή είναι καθοριστική διότι αναφέρεται στο σημείο όπου  ενώνονται οι ΑΟΖ της  Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Χάρτης-1 NAVTEX της Τουρκίας της 16ης Ιουλίου 2020

Παρατήρηση -3.

Αν όμως δούμε πιο σφαιρικά τις επιπτώσεις της NAVTEX θα διαπιστώσουμε τους ευρύτερους σχεδιασμούς και στόχους της Τουρκίας. Για αυτό παραθέτω το επόμενο χάρτη-2 , τον οποίο δημοσίευσα σε προηγούμενα άρθρα μου. Επιπρόσθετα γεωαναφέρεται με κίτρινο χρώμα η πρόσφατη NAVTEX της Τουρκίας.

Χάρτης -2. ‘’Δραστηριότητες’’ της Τουρκίας στον τομέα των Ερευνών Υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο

Με κόκκινο χρώμα είναι, η κατά Τουρκία υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν αναγνωρίζει επήρεια στο σύμπλεγμα  Καστελλόριζου, ή σε άλλο νησί (Κρήτη, Κάρπαθος , Ρόδος). Για το περίγραμμα η Τουρκία έδωσε συντεταγμένες στον ΟΗΕ.

Με ροζ χρώμα είναι η περιοχή υφαλοκρηπίδας του ψευδοκράτους της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου, όπως την καθόρισε και την ‘’απένειμε’’ η Τουρκία! Στην συνέχεια, ως ανταπόδοση, το ψευδοκράτος την παραχώρησε στην τουρκική εταιρία πετρελαίου TPAO για να ‘’δικαιολογείται’’ η παρουσία της Τουρκίας νότια της Κύπρου. Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει μελλοντικά νότια από την Κρήτη, εφόσον η κυβέρνηση  Σάρατς καταφέρει να υλοποιήσει το Τουρκολιβικό μνημόνιο, εφόσον δημοσιεύσει χάρτες παραχωρήσεων και εφόσον παραχωρήσει τις περιοχές νότια της Κρήτης στην TPAO. Τότε η Τουρκία θα έχει το νομιμοφανές πρόσχημα να επιχειρεί έρευνες  υδρογονανθράκων σε περιοχή περίπου 40.000  τ.χλμ, την οποία σφετερίζονται από την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, νότια της Κρήτης.

Η γραμμή με βιολετί χρώμα είναι το περίγραμμα της  ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νότια και νοτιοανατολικά είναι οριοθετημένη με την Αίγυπτο το Ισραήλ και τον Λίβανο με συμφωνίες ΜΕΣΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ. Δυτικά, Ανατολικά και Βόρεια έχουν δοθεί συντεταγμένες στον ΟΗΕ.

Με αστεράκια είναι οι θέσεις των  παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, σε μη αδειοδοτημένες αλλά και σε αδειοδοτημένες σε διεθνείς εταιρίες πετρελαίου  (ΕΝΙ και Total), περιοχές.

Με μπλε ορθογώνια είναι οι θέσεις των ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρατηρούμε ότι οι περιοχές των κοιτασμάτων δεν είναι στις διεκδικούμενες από την Τουρκία περιοχές!

Με κίτρινο περίγραμμα η τελευταία NAVTEX της Τουρκίας για σεισμικές έρευνες νότια του Καστελλόριζου (τριεθνή ύδατα) .

 ΣΧΟΛΙΟ -α: Οι νότιες συντεταγμένες της τελευταίας NAVTEXτης Τουρκίας, συμπίπτουν με την μονομερή και αυθαίρετη οριοθέτηση από την Τουρκία,(για την Τουρκία!), υφαλοκρηπίδα της. Παρατηρούμε ότι η γραμμή οριοθέτησης είναι στην μέση γραμμή μεταξύ των ακτογραμμών της Τουρκίας και της Αιγύπτου, χωρίς να αναγνωρίζεται επήρεια στα νησιά. Βλέπουμε επίσης ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας υποκλέπτει ακόμα και μέρος της υφαλοκρηπίδας  των Τουρκοκυπρίων!

Πάγια επιδίωξη της Τουρκίας είναι η ακύρωση των συμφωνιών  μέσης γραμμής Κύπρου-Αιγύπτου, Κύπρου-Ισραήλ και Κύπρου Λιβάνου που αναγνωρίζουν πλήρη επήρεια στο ΝΗΣΙ Κύπρος. Αυτές οι συμφωνίες μέσης γραμμής, με πλήρη επήρεια του νησιού Κύπρου, είναι εμπόδιο στις πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας να σφετερισθεί την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου.  Αν δεν υπήρχε δικαίωμα υφαλοκρηπίδας /ΑΟΖ στα νησιά του Αιγαίου, τότε η Τουρκία θα ασκούσε κυριαρχικά δικαιώματα μέχρι το ήμισυ του Αιγαίου, στην μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών της Τουρκίας και της Ελλάδας. ( Αυτή την μεθοδολογία ακολουθεί με το Τουρκολυβικό σύμφωνο και με τους χάρτες της οι οποίοι μοιράζουν την Ανατολική Μεσόγειο με βάσει την μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών των χωρών της περιοχής, αγνοώντας την ύπαρξη οποιουδήποτε νησιωτικού χώρου).

ΣΧΟΛΙΟ- β: Αν ακολουθήσουμε τα νοτιοδυτικά όρια, της πρόσφατης NAVTEX με κατεύθυνση βόρειο δυτικά,  θα δούμε ότι η γραμμή  ενώνεται νοερά με τις συντεταγμένες του Τουρκο-Λυβικού–συμφώνου , ολοκληρώνοντας την οριοθέτηση της σύμφωνα με την Τουρκία, τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

ΣΧΟΛΙΟ- γ: Με την τελευταία NAVTEX  η Τουρκία στέλλει πολλαπλά μηνύματα στην Αίγυπτο, να μην προχωρήσει στην επικείμενη οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα,  αλλά να έρθει σε συμφωνία μαζί της και να καταργήσει τις συμφωνίες με την Κύπρο διότι έχει να κερδίσει πολλά. Με την πρόταση της Τουρκίας να οριοθετηθεί η ΑΟΖ με βάσει την μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτογραμμών των χωρών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη επήρεια των νησιωτικών χώρων,  αποδίδεται στην Αίγυπτο  πολύ περισσότερη ΑΟΖ μεταξύ της οποίας είναι και οι περιοχές των κοιτασμάτων Γλαύκος και Καλυψώ της Κύπρου με συνολικά αποθέματα 8-10 Tcf( τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια). Κάτι παρόμοιο  η Τουρκία υπόσχεται και στο Ισραήλ το οποίο, αν ακυρώσει την συμφωνία με την Κύπρο, θα αποκομίσει περισσότερη ΑΟΖ , μέσα στη οποία θα είναι και το κοίτασμα Αφροδίτη (4,1 Tcf).

Φαίνεται λοιπόν ότι η πρόσφατη NAVTEX είναι πολύ μελετημένη με πολλαπλές σκοπιμότητες, κρυφές και φανερές.

Παρατήρηση 4.

Πιο κάτω παρουσιάζεται ο χάρτης -3 με τις σεισμικές έρευνες που έκανε η TPAO με τα σεισμογραφικά Barbaros και  Oruc Reis στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου αλλά και της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Με πράσινο χρώμα είναι οι περιοχές των σεισμικών ερευνών 3D (τρισδιάστατες). Το δυτικότερο πρόγραμμα , κοντά στο τριεθνές σημείο, βλέπουμε ότι έμεινε ημιτελές λόγω της τότε έμπρακτης αντίδρασης της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του Barbaros.  Με την πρόσφατη NAVTEX για το νέο πρόγραμμα σεισμικών, επιχειρείται ολοκλήρωση του προγράμματος, εφόσον  δεν αποτραπεί καθότι αναφέρεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Χάρτης -3. Σεισμικές έρευνες 3D στην Ανατολική Μεσόγειο από την TPAO

Επίλογος:

Στο πιο κάτω εικόνα συνοψίζω την μεθοδολογία και το διαδοχικά βήματα  της Τουρκίας που έχουν σκοπό την απόλυτη κυριαρχία της στην Ανατολική Μεσόγειο με τον σφετερισμό των νόμιμων δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και την υλοποίηση του τελικού της στόχου ο οποίος περιγράφεται στον χάρτη της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’.

Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειος: Ο στόχος, το Σχέδιο και η Μεθοδολογία Υλοποίησης

  • 24 Ιουλίου 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button