Greek Reports (Ελληνικά)

Η «αγέλη ανοσίας» και ο Υπουργός Υγείας στο Porton Down για εμβόλιο

Αυτές τις μέρες εμφανίζονται δημοσιεύματα που φέρουν τον Υπουργό Υγείας της Βρετανίας Matt Hancock να τα τσουγκρίζει με διάφορους συναδέλφους του και με τον Πρωθυπουργό.

Μήπως υπάρχει όντως ουσιαστική και προ καιρού διαφωνία;

Ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Matt Hancock

Αυτό μας θυμίζει και προβληματίζει, μια επίσκεψή του αρχές Φεβρουαρίου 2020 στην επιστημονική βάση Porton Down στο Salisbury της Αγγλίας (στη πόλη γνωστή  με την δηλητηρίαση στις 4 Μαρτίου 2018 του πρώην ρώσου πράκτορα και διπλού πράκτορα για το Ηνωμένο Βασίλειο  Sergei Skripal, και της θυγατέρας του  Yulia Skripal).

Στις 5 Φεβρουαρίου 2020, λοιπόν,  στην μικρή περιφερειακή εφημερίδα Salisbury Journal, στη πόλη  Salisbury, η δημοσιογράφος Katy Griffin δημοσίευσε μια μεγάλη είδηση,  που πέρασε στα ψηλά. Τίτλος «Το Porton Down ‘πρωτοπορεί’ στην κατασκευή εμβολίου για τον κορωνοιό».

Και έγραψε στο αποκαλυπτικό της κείμενο: «Ερευνητές στο Porton Down εργάζονται για την κατασκευή εμβολίου για τον κορωνοιό. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε £20 εκατομμύρια για την ανάπτυξη νέων εμβολίων για αντιμετώπιση των πιο θανατηφόρων ασθενειών στο κόσμο, ενόψει των ανησυχιών για τον κορωνοιό που ξέσπασε στην Κίνα.  Επισκεπτόμενος το εργαστήριο του Public Health England  στο Porton Down την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Υγείας Matt Hancock ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιταχύνει τις προσπάθειες χρηματοδότησης για πρωτοποριακές έρευνες για εμβόλια, διαγνωστικά και θεραπείες εναντίον του κινδύνου μελλοντικών ιών.»  Και πρόσθεσε η δημοσιογράφος και το σχόλιο του Υπουργού Υγείας στο twitter του στις 3.2.2020

«Ερευνητές στο Porton Down πρωτοπορούν στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορωνοιό – βοηθούμενοι με ένα επιπρόσθετο ποσό των £20 εκ» ( pic.twitter.com/KvSxlzkNqb — Matt Hancock (@MattHancock) February 3, 2020)

Ο κ. Hancock, όπως έγραψε και στο twitter του, πήγε εκεί για να πεί ένα τεράστιο ευχαριστώ στους επιστήμονες, ερευνητές και προσωπικό, που εργάζεται νύχτα και μέρα για να κρατηθούν οι πολίτες ασφαλείς.  Η νέα χρηματοδότηση θα υποστηρίξει, είπε νέα εμβόλια για επιδημίες. περιλαμβανομένων των τριών νέων προγραμμάτων  τους για εμβόλιο εναντίον του  κορωνοιού Covid-19… «Τα εμβόλια (είπε) είναι η καλύτερη μας άμυνά … και τα  £20εκ θα πάνε στην Συμμαχία για Επιδημική Προετοιμασία  (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) – το παγκόσμιο συνεταιρισμό μεταξύ δημόσιου, ιδιωτικού, φιλανθρωπικού και οργανώσεων που εγκαινιάστηκε στο Νταβός το 2017 για ανάπτυξη εμβολίων εναντίον μελλοντικών επιδημιών».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τον Υπουργό και τη χρηματοδότηση καλωσόρισε ο Δρ. Dr Richard Hatchett, CEO της CEPI, ο οποίος φάνηκε αισιόδοξος ότι σε 16 εβδομάδες (από τότε) θα ήσαν έτοιμοι για κλινικές δοκιμές. Και ότι η πρώτη φάση κλινικών δοκιμών αναμενόταν μεταξύ δύο και τεσσάρων μηνών. «Είναι πολύ φιλόδοξο χρονικό πάντως, και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι και σε περίπτωση επιτυχίας δεν υπάρχουν εγγυήσεις…», είπε. (Αυτή η προσπάθεια φαίνεται να είναι ξεχωριστή από εκείνη που διεξάγεται στην Οξφόρδη).

Μαρτυρίες για την στρατηγική «αγέλη ανοσίας»

Στις 11 Μαρτίου 2020, την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)  κήρυξε τον κορωνοιό Covid-19 πανδημία, ο Dr. David  Halpern του Υπουργικού Γραφείου και μέλος της Επιστημονικής  Συμβουλευτικής Ομάδας για Επείγουσες καταστάσεις (SAGE), μίλησε για «αγέλη ανοσίας». «Η κυβέρνηση μελετά μια πολιτική «κουκουλιάσματος (cocooning)» ομάδων του πληθυσμού που είναι πλέον ευάλωτες… ανθρώπους στα γηροκομεία και άλλους που μάλλον δεν πρόκειται να επιζήσουν της ασθένειας να κρατηθούν μακριά από τον υπόλοιπο πληθυσμό μέχρι να επιτευχθεί αγέλη ανοσίας»

Δήλωση Sir Patrick Vallance  12.3.2020

Παρόλο ο ΠΟΥ την προηγούμενη είχε κηρύξει τον Covid-19 πανδημία, ο Sir Patrick Vallance, στο βίντεο πιο κάτω, από δηλώσεις στο 10 Downing Street,  αναφέρεται σε «αγέλη ανοσίας» και προβαίνει και στον άκρως λανθασμένο υπολογισμό  (όπως αποδείχθηκε)  όταν είπε «πιστεύουμε η  κορύφωση του ιού να έλθει σε 10-14 μήνες ή και αργότερα». (Στα 8, 31, 38 και 39 λεπτά).

Δήλωση Sir Patrick Vallance 13.3.2020

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας συμβούλων του Πρωθυπουργού Boris Johnson  Sir Patrick Vallance, στη συνέχεια,  στις 13 Μαρτίου 2020 δήλωσε στο 4ο  πρόγραμμα του ραδιοφώνου του BBC:  «η κυβέρνηση θέλει το 60% του πληθυσμού να προσβληθεί από το κορωνοιό για να δημιουργηθεί  αγέλη ανοσίας για προστασία εναντίον του ιού και να αποφευχθεί αυτός να γίνει χρονική κρίση… εκείνο που δεν θέλουμε είναι όλοι να πιάσουν πολλοί τον ιό σε σύντομο διάστημα και έτσι να υπερ-φορτωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας…»

Ο Καθηγητής Richard Coker,  πρώην στο τμήμα δημόσιας υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine ήταν κατηγορηματικός στην κριτική του όταν δήλωσε « Η αρχική στρατηγική της κυβέρνησης… ήταν αγέλη ανοσίας και θέρισμα.

Μόνο αργοπορημένα διαμορφώθηκε σε μια που επιδιώκει να προστατεύσει τους ηλικιωμένους και αντικατέστησε το θέρισμα, μέσω testing σε ευρεία κλίμακα και ιχνηλάτηση. Αλλά τότε πλέον ήταν πολύ αργά. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να προλάβουν… Για να γίνει κατανοητό το σκάνδαλο με την αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι  του Covid-19, σκεφθείτε ότι είναι οι  πλέον ευάλωτοι άνθρωποι που θυσιάστηκαν για μια απαράδεκτη στρατηγική».  (Guardian 8.5.2020)

Σύμφωνα  με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Matt Hancock στο τόσο σημαντικό ερευνητικό κέντρο στο  Porton Down,  στο ακόμα πιο  κρίσιμο χρονικό διάστημα, τέλος Ιανουαρίου 2020, είναι φανερό ότι ο Υπουργός Hancock θεωρούσε θανατηφόρο τον κορωνοιό Covid-19 από την Κίνα.

Γιατί αγνόησαν όλες τις αγωνιώδη προειδοποιήσεις από κορυφαίους καθηγητές να πάρουν άμεσα και αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή του;

Γιατί αγνόησαν τα εμπεριστατωμένα άρθρα στο έγκυρο ιατρικό έντυπο Lancet;

Όπως επανειλημμένα αποκάλυψε ο Δρ. Richard Horton, αρχισυντάκτης του Lancet,  η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε ανάγκη την έκθεση του Δρ. Neil Ferguson από το Imperial College στην καθυστερημένη ημερομηνία της 16ης Μαρτίου 2020, εφόσον από τις 24 Ιανουαρίου 2020 (που προφανώς έλαβε σοβαρά υπόψη ο Υπ. Υγείας πηγαίνοντας στο Porton Down) τους είχαν δοθεί όλες οι πληροφορίες και οι προβλέψεις για τις οποίες όφειλαν να ενεργήσουν δραστικά;

Γιατί δέχθηκαν να ακολουθήσουν τη θανατηφόρα στρατηγική  των επιστημονικών συμβούλων τους για «αγέλη ανοσίας» θυσιάζοντας άδικα χιλιάδες ηλικιωμένων γνωρίζοντας πόσες εκατοντάδες χιλιάδες θανάτων θα είχε αυτή τους η στρατηγική και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους;

Δυστυχώς όσο και να προσπαθούν να αρνηθούν την στρατηγική της «αγέλης ανοσίας»,  οι επιβεβαιώσεις έρχονται απανωτές. Και όχι μόνο. Το ομολόγησε ο ίδιος ο επικεφαλής της επιστημονικής των ομάδας, Sir Patrick Vallance παράλληλα με την εγκατάλειψη  των  test και της ιχνηλάτησης! …

Ίσως κάποια ώρα να αποφασίσει να προβεί σε αποκαλύψεις ο Matt Hancock…

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο
  • Το άρθρο δημοσιεύθηκε επίσης στην εφημερίδα η σημερινή και στον Ονήσιλο

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button