Greek Reports (Ελληνικά)

Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές

Παραπλανητική Διαφήμιση 

Aldina Vălean

Aπευθείας πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου

Προβάλλουν ως τουριστικούς προορισμούς τα κατεχόμενα

“Η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να απαγορεύσει στους ταξιδιωτικούς πράκτορες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να προσφέρουν ταξιδιωτικά πακέτα σε περιοχές της Κύπρου, στις οποίες δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο η κυβέρνηση της Κύπρου”

Η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για τις Μεταφορές, Aldina Vălean, απάντησε στη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), Δημήτρης Παπαδάκης, σχετικά με τις απευθείας πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου.

Ο κ. Παπαδάκης είχε επισημάνει ότι ιδιωτικές επιχειρήσεις και ταξιδιωτικά γραφεία προβαίνουν σε διαφημιστικές εκστρατείες και προβάλλουν ως τουριστικούς προορισμούς, τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε συντονισμένη εκστρατεία τουριστικής προώθησης των κατεχομένων, με διαφημιστικές αφίσες σε δημοσίους χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεδομένου ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να τηρούν τις διεθνείς συμβάσεις και οι πλείστες εστίες διαμονής και προβολής ανήκουν σε Κύπριους πρόσφυγες, ο Ευρωβουλευτής ρώτησε  την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι σκοπεύει να πράξει ούτως ώστε να σταματήσει αυτή η παράνομη εκστρατεία κατάχρησης του δικαιώματος στο επιχειρείν, παραπληροφόρησης και εκμετάλλευσης των περιουσιών Κυπρίων πολιτών μέσω της διαφήμισής τους.

Η κ. Vălean δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να απαγορεύσει στους ταξιδιωτικούς πράκτορες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρουν ταξιδιωτικά πακέτα σε περιοχές της Κύπρου, στις οποίες δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο η κυβέρνηση της Κύπρου.

Ωστόσο, η οδηγία 2005/29/ΕΚ για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, απαγορεύει την παραπλανητική διαφήμιση, που οδηγεί ή ενδέχεται να οδηγήσει τους καταναλωτές να λάβουν απόφαση συναλλαγής, την οποία διαφορετικά δεν θα είχαν λάβει.

Επιπλέον, επανέλαβε την πάγια θέση της Επιτροπής ότι, στηρίζει πλήρως τη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και δηλώνει έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε πρακτική βοήθεια κριθεί αναγκαία από τα δύο μέρη και τα Ηνωμένα Έθνη.

  • 04.05.2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button