Greek Reports (Ελληνικά)

9 Μαΐου – 75 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών

Πριν 75 χρόνια στο Βερολίνο, την καρδιά του γερμανικού φασισμού.

Η Κόκκινη Σημαία πάνω από το Ράϊχσταγκ – 30. 4. 1945

30 Απριλίου 1945

Ο Κόκκινος Στρατός, κάτω από τη λαμπρή καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος,με επικεφαλής τον Σταλιν, υψώνει την Κόκκινη Σημαία στο Ράιχσταγκ.

Το ρολόι έδειχνε 21 ώρες και 50 λεπτά.

Λίγες μέρες μετά,και συγκεκριμένα στις 9 Μαΐου,η Γερμανία, γονατισμένη από τα συντριπτικά χτυπήματα του Κόκκινου Στρατού,υπογράφει την άνευ όρων παράδοσή της.

Οι αντιπρόσωποι της Ανώτατης Γερμανικής Στρατιωτικής Διοίκησης υπογράφουν το τελικό έγγραφο συνθηκολόγησης μπροστά στην αντίστοιχη σοβιετική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον στρατάρχη Ζούκοφ και την αντιπροσωπεία των Συμμάχων.

9 Μαΐου η μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών.

Στις 22 Ιουνίου 1941 η Γερμανία είχε εισβάλει στη Σοβιετική Ένωση, παραβιάζοντας το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης. Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα.Τα τρία πέμπτα του γερμανικού στρατού, εκατοντάδες μεραρχίες είχαν ξαπολυθεί στη Σοβιετική Ένωση. Το 1942, ο επικεφαλής του γερμανικού ιμπεριαλισμού,Χίτλερ δήλωνε δημόσια ότι στόχος του ήταν ο διαμελισμόςτης Σοβιετικής Ένωσης.

Δώδεκα μέρες μετά τη δόλια επίθεση της Γερμανίας, ο Στάλιν στον πρώτο ραδιοφωνικό του λόγο είχε προβλέψει την ήττα του “φαντασμένου εχθρού”.

Η Ναζιστική Γερμανία,ο γερμανικός φασισμός, ο γερμανικός καπιταλισμός ιμπεριαλισμός, συνετρίβη στο σοβιετικό έδαφος και κανένας πλαστογράφος δεν θα μπορέσει να σβήσει αυτή την ιστορική αλήθεια.

Περίπατο είχε κάνει η Γερμανία στο Δυτικό Μέτωπο.

Στο Ανατολικό Μέτωπο,σωστά υπολόγισε τον ρωσικό χειμώνα το Ανώτατο Γερμανικό Στρατιωτικό Επιτελείο. Δεν ήταν ανιστόρητοι οι γερμανοί επιτελάρχες. Καλοκαίρι εξαπέλυσαν την επίθεσή τους εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

Δεν υπολόγισαν τις ικανότητες του Κόκκινου Στρατού και τις αστείρευτες εφεδρείες του. Δεν μέτρησαν σωστά την ισχύ και το βάθος της σοβιετικής οικονομίας, την ισχύ και το βάθος του σοσιαλιστικού συστήματος.

Ειρήσθω εν παρόδω, σήμερα οι αντιθέσεις και η αδυναμία του καπιταλισμού να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία του κορωνοϊού, αποδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός δεν είναι παρά ένα οπισθοδρομικό κοινωνικό οικονομικό σύστημα.

Εν πάση περιπτώσει, πίσω στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πίσω στο Ανατολικό Μέτωπο.

Ανίδεοι δεν ήταν οι γερμανοί επιτελάρχες. Όμως,πάνω απ’ όλα, έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους για τους σοβιετικούς ανθρώπους, που, με την καθοδήγηση μιας εξαίρετης πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας, πραγματοποίησαν κατορθώματα που μόνο στους αρχαίους ελληνικούς μύθους συναντά κανείς.

Απονενοημένη στο διηνεκές,η οποιαδήποτε προσπάθεια εξίσωση του φασισμού, που δεν είναι παρά η πιο ακραία μορφή του καπιταλισμού ιμπεριαλισμού, με τον υπαρκτό σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό,η εξίσωση του Χίτλερ με τον Στάλιν. Απέλπιδες, απεγνωσμένες προσπάθειες στο διηνεκές όλες οι ανιστόρητες εξισώσεις.

Οι λαοί του υφηλίου πάλεψαν ηρωικά στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, που, με την εισβολή της Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση,έλαβε αντιφασιστικό αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα. Η Σοβιετική Ένωση σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος. Πάνω από 20 εκατομμύρια έδωσαν τη ζωή τους για ν’ απαλλαγεί η ανθρωπότητα από τη φασιστική πανούκλα.

Ο κυπριακός λαός,ύστερα από την ιστορική απόφαση του ΑΚΕΛ,πήρε μαζικά μέρος στο Μεγάλο Αντιφασιστικό Πόλεμο των λαών.

Στην Ελλάδα,το ΚΚΕ που ήταν παράνομο, πρωτοστάτησε στην απόκρουση πρώτα της ιταλικής εισβολής και αμέσως μετά στην αντίσταση στη γερμανική εισβολή και κατοχή.

Το ΚΚΕ η κυρία δύναμη της Εθνικής Αντίστασης. Η ψυχή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Το Ανατολικό Μέτωπο αποδείχθηκε ο τάφος της Γερμανίας. Εκεί αποφασίστηκε εν πολλοίς η πορεία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και η ήττα του άξονα Γερμανίας Ιταλίας και Ιαπωνίας από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Η Γερμανία δέχθηκε ανεπανόρθωτα στρατιωτικά και ηθικά πλήγματα από τον Κόκκινο Στρατό στις ιστορικές μάχες του Κουρσκ (καλοκαίρι ηττήθηκαν τα γερμανικά στρατεύματα!) και του Στάλινγκραντ.

Μετά το Κουρσκ και το Στάλινγκραντ, ο Κόκκινος Στρατός περνά στην αντεπίθεση. Προελαύνει ακάθεκτος με προορισμό το Βερολίνο, την καρδιά της Ναζιστικής Γερμανίας, την καρδιά του γερμανικού φασισμού.

Καθ’ οδόν συνδυάζει τη δράση του με τα αντιστασιακά κινήματα και οργανώσεις των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, καθοδηγητές των οποίων ήταν οι κομμουνιστές και συμβάλλει στην απελευθέρωση των σκλαβωμένων λαών.

Αποφασιστική σημασία για την έκβαση του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου είχε η συμμετοχή της παγκόσμιας εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, με επικεφαλής τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, πρωτομάχους και εμψυχωτές στο Μεγάλο Πατριωτικό Αντιφασιστικό Πόλεμο των λαών.

Η συντριβή του φασισμού απέδειξε ότι ο σοσιαλισμός είναι το πιο σίγουρο στήριγμα για την υπόθεση της πραγματικής ειρήνης, της διαρκούς ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου.

Ακόμα, ο σοσιαλισμός δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες στην πάλη των λαών για κοινωνική απελευθέρωση.

Δημιουργήθηκε το σοσιαλιστικό στρατόπεδο στην Ανατολική Ευρώπη. Λίγο μετά η Νέα Κίνα. Δυνάμωσε το εργατικό και το ευρύτερο προοδευτικό δημοκρατικό κίνημα στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Δύσης.

Από τη μια άκρη της γης ίσα με την άλλη ξεκίνησαν αντιαποικιακοί αγώνες. Φούντωσε και απλώθηκε πέραν της ασιατικής ηπείρου η φλόγα της ένοπλης αντίστασης των ανυπότακτων ηρωϊκών λαών της Ινδοκίνας.

Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του πλανήτη ζει σε συνθήκες Κοινωνικού Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού,κοινωνική παραγωγή αλλά ατομική ιδιοκτησία τα μέσα παραγωγής, οι κρίσεις υπερπαραγωγής που φέρνουν οικονομική κρίση και ύφεση.

Δοκιμάζονται εκατομμύρια άνθρωποι. Πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι και αμέτρητοι οι πρόσφυγες από τους πολέμους που προκαλούνται από το κυνήγι του μεγάλου και ως επί το πλείστον παρασιτικού κεφαλαίου για μέγιστο κέρδος.

Με τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο καπιταλισμός την πανδημία ξεσκεπάζεται η ασπλαχνία και η παλιανθρωπιά του. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη μεγάλη αλλαγή, για μια πραγματική Αναγέννηση, που θα λύσει και τη βασική αντίθεση, κοινωνική η παραγωγή, ατομική η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής.

Η συλλογικότητα στην ημερήσια διάταξη. Ο ατομικισμός στον κάλαθο των αχρήστων. Είναι όλα έτοιμα. Καθυστερεί η ανάπτυξη και οργάνωση του υποκειμενικού παράγοντα. Όμως θα’ ρθουν μέρες που θα συμβούν αλλαγές που δεν συνέβησαν για δεκαετίες.

Πρώτα και κύρια αλλαγές στις συνειδήσεις και στην ψυχολογία εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Αντιφασιστική Νίκη των λαών κληρονομιά στο οπλοστάσιό μας. Κληρονομιά που φωτίζει άπλετα τους αγώνες μας και εδυναμώνει την εμπιστοσύνη μας στο Αύριο που αστραποβολά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button