Greek Reports (Ελληνικά)

Συμπληρώνονται αύριο δεκαέξι χρόνια από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν

Αύριο συμπληρώνονται δεκαέξι χρόνια από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν το 2004 μέσα σε συνθήκες στασιμότητας στο Κυπριακό αλλά και κλιμάκωσης του τουρκικού επεκτατισμού και αδιαλλαξίας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγραφεί ως  πραγματικότητα την διαχρονική μετατροπή του Ερντογάν από έναν ηγέτη που ανέλαβε να οδηγήσει την Τουρκία στην ευρωπαϊκή οικογένεια και την μετέτρεψε σε ένα επιθετικό μετα-οθωμανικό κράτος που απειλεί όλες τις γειτονικές χώρες.

Δεν μπορεί κανένας να υπολογίσει μέσα στο σημερινό περιβάλλον ποια θέση θα είχε μια Κύπρος υπό τον έλεγχο της Τουρκίας όπως προνοούσε το σχέδιο Ανάν.

Το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα του αποτελεί την μοναδική ξεκάθαρη τοποθέτηση του κυπριακού λαού για τη μορφή λύσης του κυπριακού και επιβεβαίωσε την ορθότητα της θέσης μας όταν διαπιστώνεται ότι είμαστε  το μοναδικό (εν ζωή)  πολιτικό κίνημα που είχε ευθύς εξαρχής εντοπίσει τις καταστροφικές πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και τοποθετήθηκε κατά της αποδοχής του ως βάση για συζήτηση.

Όμως το παρελθόν δεν πρέπει να μας χωρίζει, αλλά να μας διδάσκει.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού χωρίς να αποκλίνουμε από τις βασικές αρχές που καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ΕΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button