Greek Reports (Ελληνικά)

Γραπτή ερώτηση Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα παράνομη γεώτρηση από το “Γιαβούζ” εντός της Κυπριακής ΑΟΖ

«Η Τουρκία επιμένει για άλλη μια φορά σε πλήρη αμφισβήτηση της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο αψηφώντας την πανδημία»

Ο Ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Δημήτρης Παπαδάκης, απέστειλε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την παράτυπη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για νέα παράνομη γεώτρηση από το πλωτό γεωτρύπανο “Γιαβούζ” στην Κυπριακή ΑΟΖ, από τις 20 Απριλίου μέχρι και τις 18 Ιουλίου.

Το τουρκικό γεωτρύπανο  θα δραστηριοποιηθεί παράνομα μεταξύ των θαλάσσιων τεμαχίων 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία TOTAL/ENI, την ίδια ώρα που οι διεθνείς αυτές εταιρίες έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους λόγω κορωνοïού.

Ο Ευρωβουλευτής  αναφέρει ότι τη στιγμή που η υφήλιος μαστίζεται από την πανδημία του κορωνοïού, η Τουρκία επιλέγει να δυναμιτίζει το κλίμα επιμένοντας για άλλη μια φορά σε πλήρη αμφισβήτηση της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρόκειται για παράνομες διεκδικήσεις στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνιστούν κατάφωρες παραβιάσεις των αποκλειστικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων καθώς και παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», τονίζει στη γραπτή ερώτηση ο κ. Παπαδάκης.

Τέλος, ο κ. Παπαδάκης ζητά να μάθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν είναι ενήμερη για τις παραπάνω νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ως πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ.

  • 21/04/2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button