Greek Reports (Ελληνικά)

Στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν

Οι μεγάλες ιδέες έχουν διαχρονική αξία μόνο τότε όταν γίνονται κτήμα των ευρύτερων λαϊκών μαζών γιατί ανταποκρίνονται στις ελπίδες και τα οράματα τους, εμψυχώνοντας τις στους δύσκολους αγώνες για κοινωνική απελευθέρωση και δικαιοσύνη.

Η επικαιρότητα τους δεν εξαρτάται και ούτε είναι αποτέλεσμα το πόσο μεγάλη προσωπικότητα ήταν ο φορέας τους ή το πόσο καλά τις διατύπωσε.

Η δύναμη τους και η έλξη τους έχει να κάνει πρώτιστα με το ότι ανταποκρίνονται στα κελεύσματα των καιρών, αντικατοπτρίζουν την διαφοροποιούμενη πραγματικότητα και αποτελούν καθοδήγηση για επεξήγηση και κατανόηση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες διαμορφώνονται στον κόσμο.

Γι’ αυτό και η ελκτικότητα και η δύναμη των λενινιστικών ιδεών εξακολουθεί να υφίσταται για τον απλούστατο λόγο ότι μέχρι και τις μέρες μας όχι μόνο ανταποκρίνονται στη διαμορφωθείσα παγκόσμια πραγματικότητα, αλλά αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στη χάραξη πολιτικής για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Β.Ι. Λένιν, το έργο και η δράση του οποίου έχει σφραγίσει όχι μόνο τα στενά όρια της εποχής του, αλλά οι ιδιοφυείς ιδέες του, όσο και να πολεμούνται αναγεννιόνται σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του Πλανήτη μας. Βασικός στόχος και καθήκον των επαναστατικών δυνάμεων, που επιδιώκουν την απελευθέρωση του κόσμου της εργασίας και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δεν είναι μόνο να ενθυμούνται την κληρονομιά του μεγάλου αυτού επαναστάτη, αλλά να την μελετούν σε βάθος, να την κατανοούν και ορθά να την εφαρμόζουν μέσα στις σύγχρονες συνθήκες. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να κινήσουν τον τροχό της ιστορίας προς προοδευτικές κατευθύνσεις και δεν θα τις προσπεράσει η ζωή, αφήνοντας τις στο περιθώριο της εξέλιξης. .

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες για την ανθρώπινη κοινωνία, όταν το κεφάλαιο με τη στυγνή εκμεταλλευτική πολιτική του και χρησιμοποιώντας την στρατιωτική υπεροπλία του εξαπλώθηκε και επέβαλε την κυριαρχία του στον Πλανήτη, αφού είχε διαμοιράσει τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής και καταλήστευσης η λενινιστική ιδιοφυία έδωσε την ελπίδα και λειτούργησε ως καταλύτης, καταδεικνύοντας τους τρόπους και το δρόμο εξέλιξης της κοινωνίας σε ανώτερες μορφές οργάνωσης. Σε μια εποχή όπου οι λογής-λογής απολογητές του καπιταλισμού με υπέρμετρο ζήλο διατυμπάνιζαν και απεγνωσμένα προσπαθούσαν να επιβάλουν τον ακαταμάχητο θρίαμβο και την αιωνιότητα του εκμεταλλευτικού αυτού συστήματος, σπέρνοντας την ματαιοδοξία και την αδράνεια στις ευρύτερες λαϊκές μάζες ο λόγος και τα έργα του Β.Ι. Λένιν αφυπνoύσαν το λαϊκό ηφαίστειο και καταδείκνυαν ότι ο καπιταλισμός έφθασε στο ανώτατο στάδιο ανάπτυξης του – τον ιμπεριαλισμό που σηματοδοτεί την παραμονή της σοσιαλιστικής επανάστασης και το πέρασμα στην οικοδόμηση της κοινωνίας του σοσιαλισμού – κομμουνισμού. Μόνον έτσι ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος θα ανήκε στο σύνολο της κοινωνίας και όχι σε μια χούφτα κεφαλαιοκρατών και στη θέση της φτώχειας, της μιζέριας και του πολέμου θα ανυψωνόταν το βασίλειο της ισότητας, της ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ειρήνης, όπου η ελευθερία του καθενός θα ήταν προϋπόθεση για την ελευθερία του συνόλου

Ακριβώς στο μεταίχμιο δυο αιώνων (του 19ου και 20ου) όταν πλέον ο ιμπεριαλισμός ήταν μια πραγματικότητα και όχι μόνο διεξάγονταν τοπικοί ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, αλλά οι μεγάλες δυνάμεις της καπιταλιστικής κοινωνίας στην προσπάθεια τους να ξαναμοιράσουν τον κόσμο στο βωμό της απληστίας και του κέρδους της κάθε μιας εξαπέλυσαν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συσσωρεύοντας νέα δεινά και καταστροφές στους λαούς και εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες στα θέατρα των πολεμικών συγκρούσεων. Μέσα σ’ αυτές τις τρομερές και τραγικές για την ανθρωπότητα συνθήκες ακούσθηκαν τα λενινιστικά συνθήματα, που σήμαναν συναγερμό στους εργαζόμενους, στους καταπιεσμένους και καταφρονημένους όλου του κόσμου. Αλήθεια και ποιόν δεν θα μπορούσαν να συγκινήσουν τα λόγια του Λένιν για Ειρήνη στους λαούς, για ψωμί στους πεινασμένους, η γη στους αγρότες, τα εργοστάσια στους εργάτες, η εξουσία στα Σοβιέτ (Λαϊκά Συμβούλια). Είναι μέσα από αυτά τα συνθήματα, που άγγιζαν την καρδιά και τη ψυχή του κάθε απλού ανθρώπου της εργασίας που ο Λενινισμός μετατράπηκε σε μια πραγματική κοινωνική δύναμη ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος, ανατροπής του παλιού και φορέας του νέου, του καινούργιου.

Ο Λενινισμός όμως δεν εμφανίσθηκε από το πουθενά, ούτε σε κενό έδαφος. Ο Β.Ι. Λένιν βαθύς γνώστης του Μαρξισμού ανέπτυξε τη θεωρητική κληρονομιά των Μαρξ και Ένγκελς μέσα στις νέες συνθήκες, που ήδη άρχισαν να διαμορφώνονται στην εποχή του. Ταυτόχρονα υπερασπίσθηκε τις μαρξιστικές αρχές και κύρια τον διαλεκτικό τρόπο σκέψης από τις διάφορες αναθεωρήσεις, που στην ουσία στόμωναν την επαναστατική αιχμή τους και καθιστούσαν τον Μαρξισμό από πρωτοπόρα κοσμοθεωρία σε ουραγό της αστικής ιδεολογίας. Πέραν όμως της θεωρητικής συμβολής του στην περαιτέρω ανάπτυξη του επιστημονικού κομμουνισμού ο Λένιν ως ένας πραγματικός και γνήσιος επαναστάτης με απεριόριστες οργανωτικές ικανότητες είναι ο δημιουργός του κόμματος νέου τύπου, που συνενώνει στις γραμμές του τα πιο πρωτοπόρα, τα πιο συνειδητοποιημένα άτομα της εργατικής τάξης και του συνόλου της κοινωνίας και του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους..

Ο Μαρξισμός – Λενινισμός δεν είναι ένα σύνολο δογμάτων, κανονισμών ή και συνθημάτων για όλες τις περιπτώσεις και εμφάσεις της κοινωνικής ζωής, αλλά σύμφωνα με τον ίδιον τον Λένιν η κομμουνιστική κοσμοθεωρία είναι μέθοδος ανάλυσης της πραγματικότητας, γιατί ο μαρξισμός είναι ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό σύστημα, το οποίο με τη μέθοδο της διαλεκτικής ανάλυσης διασφαλίζει τη γνώση και την αναδιοργάνωση του κόσμου. Ακριβώς αυτή η κατανόηση του Μαρξισμού ως καθοδήγηση για δράση είναι που καθορίζει τον Λένιν ως μεγάλο στοχαστή και λαϊκό ηγέτη

Οι κομμουνιστές, ακολουθώντας το παράδειγμα του Λένιν είναι υπόχρεοι να επιμένουν σταθερά στις αρχές του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, γι’ αυτό και πρέπει πάντα να αναλύουν με λεπτομέρεια τις σύγχρονες τάσεις μέσα στην κοινωνία, να μελετούν την δυναμική τους, να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους υφιστάμενους ταξικούς συσχετισμούς, καθώς επίσης και το βαθμό συνειδητότητας, οργανωτικότητας και ετοιμότητας των επαναστατικών δυνάμεων. Μόνον με μια τέτοιαν μονότονη, επίπονη και δύσκολη δουλειά εξασφαλίζονται επιτυχίες στους διεξαγόμενους αγώνες και διασφαλίζεται η επαφή με τις ευρύτερες μάζες των εργαζομένων

Σημειώνοντας τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Β.Ι. Λένιν τονίζεται λοιπόν η επικαιρότητα της πολιτικής και ιδεολογικής του κληρονομιάς, που αποτελούν καθοδηγητική πυξίδα στους καθημερινούς αγώνες για την ανατροπή της επικρατούσας καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την εισδοχή της ανθρωπότητας στην εποχή του πολιτισμού και της αξιοπρέπειας.

  • Ο Νίκος Κουζούπης είναι ιστορικός
  • 20/04/2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button