Greek Reports (Ελληνικά)

Το φαινόμενο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» στον επίλογο του κύριου άρθρου του στις 2/4/2020 σχολίασε σε μια παράγραφο τη χειρονομία του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ να διαθέσει ποσό €1000 για να βοηθηθούν ξένοι εργάτες και φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί στα κατεχόμενα, προβάλλοντας την άποψη ότι ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ (δεν ξέρουμε πόσο είναι Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ  ή της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους λόγους που θα εξηγήσω πιο κάτω) θα μπορούσε να στείλει τη βοήθεια αυτή στους οπαδούς που τον ψήφισαν (25,051 σταυρούς προτίμησης Ε/Κ ψηφοφόρων ! ) αντί σε φοιτητές ή εργάτες που ενδεχομένως να ήλθαν παράνομα στην Κύπρο.

Αυτή η απλή αναφορά του Άριστου Μιχαηλίδη προκάλεσε την οργή του Νιαζί Κιζίλγιουρέκ του οποίου η απάντηση / αντίδραση δημοσιεύτηκε σε περίοπτη θέση στον Φιλελεύθερο της 9/4/2020.

Με το σημείωμά μου αυτό δεν θα επιχειρήσω να σχολιάσω το περιεχόμενο της υβριστικής απάντησης του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ – μπορεί ο κάθε αναγνώστης να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα – ούτε και να γίνω συνήγορος του αρχισυντάκτη του Φιλελεύθερου. Ο κ. Άριστος Μιχαηλίδης έχει ήδη δώσει την απάντησή του στον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ με άρθρο του στις 9/4/2020 με τίτλο «Ιδού ο άνθρωπος».

Ο μοναδικός λόγος που ασχολούμαι ξανά για τέταρτη φορά με τον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ (18/5/19, 1/6/19 και 9/10/19) είναι γιατί θεωρώ πως ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και διεθνή πολιτική παραδοξότητα για τους πιο κάτω λόγους:

  1. Εξελέγη ευρωβουλευτής σε μια χώρα της οποίας το 38% κατέχεται από μια άλλη χώρα – την τουρκία – ύστερα από τη βάρβαρη εισβολή του 1974 και ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ ουδέποτε καταδίκασε εμμέσως ή αμέσως ούτε την τουρκική εισβολή ούτε και τη συνεχιζόμενη κατοχή της χώρας που υποτίθεται πως εκπροσωπεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αντί τούτου αναλίσκεται σε υπεκφυγές, ψευδοϊδελογήματα και φτηνές φιλοσοφίες.
  2. Αναδείχθηκε ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, εκτοπίζοντας ένα ιστορικό και πρωτοκλασάτο στέλεχος του Κόμματος – τον Νεοκλή Συλικιώτη – και ευθύς μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν εκπροσωπώ την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε και το Κόμμα που με στήριξε αλλά θα εκπροσωπώ και θα λογοδοτώ μόνο στον . . . Ευρωπαίο Πολίτη!
  3. Πρόσφατα, και με αφορμή την εξαγγελία από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας των μέτρων για αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊού στα οποία περιλαμβανόταν -τότε – και η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τεσσάρων μόνο οδοφραγμάτων, ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ – δυστυχώς μαζί με τον συνάδελφό του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Γεωργίου – κατήγγειλαν την Κυπριακή Δημοκρατία στο Ευρωκοινοβούλιο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, δίνοντας λαβή και προσχήματα στο κατοχικό καθεστώς να κατηγορήσει με τη σειρά του την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μετά το κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων υπό το κατοχικό καθεστώς, δυστυχώς ούτε ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ,  ούτε ο Γεώργιος Γεωργίου – που είναι και προσωπικός μου φίλος – είχαν το πολιτικό θάρρος να δηλώσουν Mea Culpa.

Με την ευκαιρία του παρόντος κειμένου μου θεωρώ χρήσιμο και σκόπιμο να επαναφέρω ερωτήματα τα οποία έθεσα στον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ σε άρθρο μου στον Κυπριακό Τύπο με ημερομηνία 9/10/19 – και με τα οποία ασφαλώς δεν ασχολήθηκε ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ):

(α) Προωθεί επισταμένως  την είσοδο της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δήθεν «αυτό θα αποτελέσει ένα είδος εργαλείου που θα φέρει τους τ/κ συμπατριώτες του πιο κοντά στους θεσμούς της Ε.Ε.

(β) Γιατί λειτούργησε το Γραφείο του ως ευρωβουλευτής στα κατεχόμενα – σε ένα μη αναγνωρισμένο διεθνώς και από την Ε.Ε. κράτος – αφού ο ίδιος έχει τη μόνιμη κατοικία του στις ελεύθερες περιοχές, γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να καταλάβει πανεπιστημιακή έδρα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να νέμεται τον παχυλό του μισθό που προέρχεται από τις τσέπες τω ελληνοκυπρίων φορολογουμένων;

(γ) Κατήγγειλε ή όχι την Κυπριακή Δημοκρατία ότι παραβιάζει – δήθεν – τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής;

(δ) Ποία είναι η θέση του για τον σταδιακό παράνομο εποικισμό μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και ποια είναι η άποψή του για την μη εφαρμογή από την τουρκία των σχετικών Ψηφισμάτων 550/1989 και 789/1992 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορούν την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της;

Πέραν αυτών των αναπάντητων από τον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ ερωτημάτων μου θα πρόσθετα και την τελευταία δήλωση του ότι « 0ι Ελληνικές θέσεις πως υφίσταται οργανωμένο σχέδιο της τουρκίας με τη χρήση των μεταναστευτικών ροών προς τον Έβρο και τα νησιά αποτελούν θεωρίες συνωμοσίας για εσωτερική κατανάλωση»!

Τέλος, σε αντίθεση με τον κ. Άριστο Μιχαηλίδη που δήλωσε ότι δεν γνώρισε ποτέ προσωπικά τον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, εγώ πληροφορώ ότι τον είχα συναντήσει προσωπικά στις 21/5/2003 όταν τον είχα προσκαλέσει ως εισηγητή σε μια διάλεξη – συζήτηση του ΚΥΚΕΜ για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων από τον Ραούφ Ντενκτάς, μαζί με τους Ακαδημαϊκούς από την Αθήνα, τον κ. Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη και τον κ. Αδάμο Ανδρεάδη.

Στη δική μου παρέμβαση ως συντονιστής αναφέρθηκα στην πλειοψηφία του 80% των ελληνοκυπρίων και του 18% των τουρκοκυπρίων στην Κύπρο.

Τότε αμέσως ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ σηκώθηκε από τη θέση του και με οργίλο ύφος απείλησε να αποχωρήσει από την εκδήλωση αν δεν απέσυρα την αναφορά μου για πλειοψηφία και μειοψηφία, όροι που έπαυσαν – κατά τον ισχυρισμό του – να υπάρχουν μετά την τουρκική εισβολή του 1974!

Ίσως από τότε η ανωτερότητα, η ευγένεια, η ανοχή, η υπέρβαση και το αίσθημα φιλοξενίας μας άρχισαν να επιτρέπουν και να καλλιεργούν το θράσος, την επιθετικότητα, τη δολιότητα και την αναίδεια που ανέπτυξε μεταγενέστερα ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ σε όλο τον πολιτικό του βίο.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια της θρασύτητας και της αγνωμοσύνης του ο Νιαζί Κιζιλιγιουρέκ καθιέρωσε επίσης την ακαδημαϊκή του καριέρα εκκολάπτοντας και προωθώντας νεοφανείς πολιτικές θεωρίες, ψευδοϊδελογήματα και υπόγειους χειρισμούς για να εμπεδώνει ανενόχλητος τη νεοκυπριακή συνείδηση στους φοιτητές του και μέσα στους γνωστούς και άγνωστους κύκλους που δημιούργησε με απώτερο στόχο να ξεριζώσει οτιδήποτε Ελληνικό στέκει ακόμα σ’ αυτό τον τόπο.

Και σε αναγνώριση του έργου που επιτελεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, το μοναδικό Κρατικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στης χώρας μας, με απόφασή του κατοχύρωσε το δικαίωμα στον Νιαζί Κιζιλγιουρεκ να κατέχει αμισθί τη θέση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου και να την επανακαταλάβει αν δεν επανεκλεγεί ως ευρωβουλευτής!!!

Στον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ αφιερώνω – ως επίλογο του παρόντος σημειώματος – τη ρήση του Σοφοκλή «Διδάσκου και μη θρασύνεσθαι – μάθαινε να μη γίνεσαι θρασύς! –

  • Αντιπρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)

15/4/2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button