Greek Reports (Ελληνικά)

Κάλλιο κακός χρόνος παρά κακός γείτονας

Και ο πιο ενάρετος άνθρωπος δεν μπορεί να βρει γαλήνη και ηρεμία αν δεν εξευμενίσει τον κακό του γείτονα (Σίλερ, Γερμανός συγγραφέας και ποιητής)

Η πανδημία του CRONE-19 δοκιμάζει τις ανθρώπινες αντοχές σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη

Η χώρα μας μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα σε κρίσιμο σημείο, φαίνεται να τα καταφέρνει περίφημα στην αντιμετώπιση του. Όλη αυτή η απειλή που πλανάται πάνω από τη χώρα (και στην Ελλάδα και στην Κύπρο), έθεσε, προς το παρόν, σε δεύτερο πλάνο, όλα τα υπόλοιπα σοβαρά θέματα, όπως είναι η οικονομία και η τουρκική προκλητικότητα, στην οποία θα αναφερθούμε σήμερα.

Η ξαφνική απόφαση του Τούρκου προέδρου να αποσύρει τους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες από τον Έβρο, δίνει σίγουρα το δικαίωμα-ευκαιρία στη Ελλάδα να δει πιο συντεταγμένα και σε βάθος χρόνου, το θέμα της ασφαλούς φύλαξης των χερσαίων συνόρων μας με την Τουρκία. Ο Ερντογάν μετακίνησε προς το παρόν τους λαθρομετανάστες, τονίζοντας, πως όταν η χώρα του καταφέρει να αντιμετωπίσει την πανδημία του CRONE-19, θα επανέλθει δριμύτερος, κάτι που μοιάζει περισσότερο με ευσεβοποθισμό του νεοσουλτάνου, παρά με ένα ρεαλιστικό σενάριο. Κακά τα ψέματα, ο Τούρκος πρόεδρος έχασε τη «μάχη» στον Έβρο, αφού κατά τα φαινόμενα, δεν περίμενε τόσο αποτελεσματική αντίδραση από μέρους της Αθήνας. Και έτσι τώρα βάζει πλώρη για τα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου φιλοδοξεί να  δημιουργήσει νέα μέτωπα αντιπαράθεσης με την Ελλάδα.

Ύστερα από συμφωνία μεταξύ Εντι Ράμα με τον Ταγίπ Ερντογάν (και οι δύο παρανοϊκοί, αδίστακτοι και απρόοπτοι), η Αλβανία αποδέχθηκε να πάρει στο έδαφος της μετανάστες από την Τουρκία! Λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά περιλαμβάνει δραστηριότητες που τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών δεσμεύονται να ολοκληρώσουν μέσα στο 2020. Σύμφωνα πάντα με τα αλβανικά Μ.Μ.Ε., υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ράμα και Ερντογάν για μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων και λαθρομεταναστών από την Τουρκία στην Αλβανία και σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου, όπου πλειοψηφεί το ελληνικό στοιχείο. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να αντιληφθεί σε τι αποσκοπεί η κίνηση αυτή του Τούρκου προέδρου. Και όλα αυτά την ώρα, που, με τη συγκατάθεση της Αθήνας,  δρομολογήθηκε ήδη η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Γιατί τέτοια βιασύνη αλήθεια, είναι  απορίας άξιον!

Η Αλβανία είναι μια χώρα, η οποία, παρά τις επανειλημμένες «επιθέσεις» φιλίας που δέχθηκε και δέχεται από τη χώρα μας, συμπεριφέρεται, σχεδόν πάντα, εχθρικά προς την Ελλάδα. Η Αλβανία, ασεβούσε για δεκαετίες στα κόκκαλα τα ιερά (που άφησε άθαφτα και διασκορπισμένα παντού στα χώματα της Βόρειας Ηπείρου) των Ηρώων του Αλβανικού Έπους. Τις προάλλες δολοφόνησε εν ψυχρώ, χωρίς να δώσει ποτέ εξηγήσεις (ούτε η Αθήνα το απαίτησε δυστυχώς), τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, ένα υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών. Στη Χειμάρα απαλλοτριώνονται, βάση σχεδίου, περιουσίες Ελλήνων! Η Αλβανία δεν αναγνώρισε ποτέ την τεράστια συμβολή της Ελλάδας στην ανόρθωση της οικονομίας της. Χωρίς καμία δόση υπερβολής, οι εργαζόμενοι Αλβανοί υπήκοοι στη Ελλάδα, απετέλεσαν και αποτελούν την ατμομηχανή ανάπτυξης της αλβανικής οικονομίας. Θέλετε κι άλλα παραδείγματα; Ας το αφήσουμε έως εδώ!….

Πόλεμος Navtex για ρωσικές ασκήσεις σε περιοχές της Κύπρου

Εμφανή σύγχυση έχουν προκαλέσει στην Τουρκία αεροναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας με πραγματικά πυρά, στα νερά της Κύπρου, σε τρεις διαφορετικές μεγάλης έκτασης περιοχές, θαλάσσιες και εναέριες, ανατολικά, νότια και δυτικά της Κύπρου, σε διάφορες ημερομηνίες μέχρι τις 30 Απριλίου, οι οποίες δεσμεύτηκαν με «Navtex» και «Notams» αντιστοίχως, που εκδόθηκαν για λογαριασμό του ρωσικού ναυτικού και αεροπορίας από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Για τις ρωσικές ασκήσεις στις 7 και 21 Απριλίου, που αφορούν την περιοχή δυτικά της Κύπρου που φθάνει μέχρι και σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο, η Τουρκία εξέδωσε αμέσως δική της «Navtex», στην οποία αναφέρει ότι πρόκειται για περιοχή ευθύνης της Τουρκίας.

Ενδιαφέρουσα είναι η τουρκική αντίδραση για τη δέσμευση θαλάσσιας έκτασης νότια της Κύπρου, που επικαλύπτει μικρό μέρος του θαλάσσιου τεμαχίου 8 και το μεγαλύτερο μέρος του τεμαχίου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, περιοχή που έλαβε χώρα η παράνομη γεώτρηση του τουρκικό γεωτρύπανου Yavuz. Το νοτιοδυτικό άκρο της περιοχής των ρωσικών ναυτικών ασκήσεων, φθάνει σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από το σημείο που επιχειρούσε το Yavuz.3 Κατά τα φαινόμενα όλα τα παραπάνω δεν είναι άσχετα με τα όσα συμβαίνουν τελευταίως στην Συρία στην οποία αναπτύσσονται νέοι συσχετισμοί δυνάμεων, που σίγουρα θα δημιουργήσουν καινούργια δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή  για την οποία κανένας από τους λεγόμενους ισχυρούς της γης, δεν αδιαφορεί. Ευλογία, ή κατάρα, ένας θεός ξέρει!

Τα τούρκικα ερευνητικά εν τω μεταξύ εγκατέλειψαν τις κυπριακές θάλασσες, χωρίς να πετύχουν κάτι ουσιαστικό.  Μέθυσαν οι Τούρκοι από την αλαζονεία, αλλά πετρέλαιο και φυσικό αέριο, γιοκ! Το πιο πιθανόν είναι πολύ σύντομα να τους δούμε, στα πλαίσια της συμφωνίας που υπέγραψαν με την Λιβύη, να κόβουν βόλτες γύρω από την Κρήτη. Όχι πως θα ξεχάσουν την Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Έτσι κι αλλιώς την Κύπρο, το Αιγαίο και γενικά τη Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογάν τα θεωρεί αμπελοχώραφα του…. Ο Ερντογάν πάει γυρεύοντας και θα να με θυμηθείτε, θα φάει τα μούτρα του. Το πότε και το τίμημα για την περιοχή μόνο δε ξέρουμε.

Υστερόγραφο: Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίζονται με επιτυχία τον CRONE-19… Δανείζομαι για την περίπτωση στοίχους του Διονύση Σχοινά: «Χτυπάς εσύ μα πονάω κι εγώ, οι δυό καρδιές μας σαν μία. Μοιάζουμε να ‘μαστε εμείς σαν δυό συγκοινωνούντα δοχεία… Κι αν έλθουν δύσκολες ώρες και βρεθούμε σ’ άσχημη θέση. Ο πόνος θα μας πεισμώσει και πιο πολύ θα μας δέσει…».

  • Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από το Μονάγρι Λεμεσού – a.avgoustis@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button