Greek Reports (Ελληνικά)

Εισηγήσεις Ανεξαρτήτων για διαχείριση και διοχέτευση ρευστότητας

Άννα Θεολόγου, βουλευτής, Kίνημα «Ανεξάρτητοι»

Οι κοστολογημένες εισηγήσεις μας ως Ανεξάρτητοι όπως στάλθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών για το θέμα διαχείρισης και διοχέτευσης ρευστότητας στην Κυπριακή Οικονομία

Μέσα από τις συνθήκες που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σε οικονομικό επίπεδο έχουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο ενός φαύλου κύκλου ύφεσης το οποίο πρέπει να το αναχαιτίσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται.

Το φαινόμενο που θα παρουσιαστεί λόγω της πανδημίας αντικατοπτρίζει τις συνθήκες πολεμικής σύρραξης όπου οι κυβερνήσεις θα καλούνται να στηρίξουν σε εφόδια τον τομέα της υγείας όπως θα στήριζαν σε ένα πόλεμο με πολεμοφόδια και αγαθά τον στρατό και την κοινωνία.

Θα οδηγηθούμε σε μία παρατεταμένη περίοδο φτώχειας, δηλαδή αφού κλείσουν επιχειρήσεις, θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας και μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας, η ζήτηση για κατανάλωση θα παραμένει η ίδια και η προσφορά θα είναι πλέον περιορισμένη, αφού υπάρχουν περιορισμοί στο εμπόριο, θα έχουμε αύξηση των τιμών των προϊόντων πρώτης ανάγκης και σημαντική μείωση των εισοδημάτων των πολιτών που δεν θα έχουν πλέον την δυνατότητα να ικανοποιήσουν πρωταρχικές τους ανάγκες και έτσι, με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγηθούμε σε κατάσταση βαθιάς ύφεσης και φτώχειας.

Αυτό μπορεί να αναχαιτιστεί εάν διοχετεύσουμε ικανοποιητική και συνεχόμενη ρευστότητα απευθείας στους πολίτες μέχρι να εξέλθουμε της κρίσης. Έτσι θα μπορούν να καταναλώσουν και να κυκλοφορήσει φρέσκο χρήμα στην οικονομία, όπου μετά το πέρας του «πολέμου της πανδημίας» θα μπορούν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν την λειτουργία τους, αφού θα υπάρχει η εισοδηματική ικανότητα για κατανάλωση, κατ’ επέκταση θα μπορούν να επαναπροσλάβουν κόσμο και να πληρώνουν μισθούς.

Στην Κυπριακή Οικονομία παρουσιάζονται όμως εδώ και χρόνια κάποια φαινόμενα, που θα συνδράμουν αρνητικά στην ανωτέρω κατάσταση όπως την περιγράφω και που αυτά τα φαινόμενα, η κυβέρνηση διαχρονικά απέτυχε να τα διορθώσει ώστε να μπορούμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση πιο ήπια.

Το αρνητικό φαινόμενο που θα δημιουργήσει ισχυρότερες συνέπειες είναι το υπερβολικό ιδιωτικό χρέος στην πραγματική οικονομία που αγγίζει περίπου μέχρι το τέλος του 2018 τα €60δις με βάση τα στοιχεία της Eurostat παρά την εικόνα που δείχνουν τα τραπεζικά ιδρύματα αφού έχουν ξεφορτωθεί €26δις δάνεια πουλώντας τα σε τρίτους με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Με τόσο ψηλό ιδιωτικό χρέος η αγορά δεν μπορεί να αναλάβει περισσότερα δάνεια είτε είναι εγγυημένα είτε με χαμηλά επιτόκια, θα υπάρξει χρονική καθυστέρηση μέχρι να δοθούν και θα καταλήξουν να είναι μη-εξυπηρετούμενα, όπου στην τελική δεν θα χρωστούν μόνο οι πολίτες αλλά και το Κράτος στις τράπεζες.

Το θέμα της δανειοδότησης θα πρέπει να το εξετάσουμε όταν εξέλθουμε της κρίσης και αφού οι τράπεζες αποφασίσουν να συμπεριφερθούν υπεύθυνα χωρίς ίχνος κατάχρησης της εξουσίας τους σε οποιεσδήποτε δανειακές συμβάσεις.

Ήδη σαν Κράτος, με βάση την δημοσιονομική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του 2019 έχουμε τις ακόλουθες δαπάνες που δεν θα πρέπει να αλλάξουν διότι η οικονομία χρειάζεται όση περισσότερη ρευστότητα γίνεται:

• €204.000.000 τον μήνα οι πληρωμές με βάση το κρατικό μισθολόγιο και τις συντάξεις δημόσιου.
• €70.000.000 τον μήνα οι συντάξεις και τα επιδόματα μεταξύ άλλων το ΕΕΕ, η συνεισφορά του ΓεΣΥ, το επίδομα τέκνου, η φοιτητική χορηγία, η κοινωνική σύνταξη και η χορηγία για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
• €32.000.000 τον μήνα οι συντάξεις βάση του Ταμείου των κοινωνικών ασφαλίσεων.
• €2.000.000 τον μήνα τα ενοίκια που πληρώνει το Κράτος.

Γι’ αυτό μέσα από αυτές τις συνθήκες η εισήγηση μας είναι, η επιπλέον ρευστότητα να διοχετευτεί με τους ακόλουθους τρόπους, κάθε μήνα, απλά και χωρίς οποιαδήποτε εισοδηματικά κριτήρια την δεδομένη στιγμή, για να υποστηρίξουμε την επιβίωση και να υποβοηθήσουμε την κατανάλωση:

• Να διπλασιαστούν τα μηνιαία ποσά της κοινωνικής σύνταξης δηλαδή επιπλέον €5.000.000, των ληπτών ΕΕΕ δηλαδή επιπλέον €20.500.000 ώστε να καλύπτονται πλήρως τα ενοίκια και των χαμηλοσυνταξιούχων δηλαδή επιπλέον €2.000.000, σύνολο επιπλέον €27.500.000.

• Να διπλασιαστούν οι μηνιαίες συντάξεις βάση του Ταμείου των κοινωνικών ασφαλίσεων δηλαδή επιπλέον €32.000.000.

• €600.000.000 τον μήνα που θα διοχετευτούν μέσω του συστήματος των κοινωνικών ασφαλίσεων σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είτε εργάζονται είτε έχουν αναστείλει εργασίες, που συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό της χώρας συμπεριλαμβανομένων των ανέργων, ήτοι περίπου 400 χιλιάδες άτομα και ισοδυναμεί με €1500 τον μήνα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με αποκλειστικό σκοπό την κατανάλωση ή την πληρωμή υποχρεώσεων προς το Κράτος ή προς τρίτους π.χ.ενοίκια, ώστε να υπάρξει κυκλοφορία του χρήματος.

Αυτό το ποσό το Κράτος μπορεί να το δανειστεί μέσω:

Α) Έκδοσης κρατικού ομολόγου 5ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης με απόδοση 0% που θα αγοράζεται από τις τράπεζες οι οποίες με την σειρά τους θα μπορούν να πουλήσουν το ομόλογο στην ΕΚΤ και να είναι κερδισμένες.
Β) Έκδοσης ομολογιών 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 0.10% που θα αγοράζονται από τους απλούς πολίτες που έχουν στην διάθεση τους καταθέσεις και έτσι θα ασφαλίσουν με αυτό τον τρόπο τις καταθέσεις τους όσοι ανησυχούν για πιθανά προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.
Γ) Έκδοση ομολόγων 5ετούς διάρκειας με ελκυστικές αποδόσεις που θα μπορούν να επενδύσουν όσα τα ταμεία προνοίας επιθυμούν.

• Θα πρέπει επίσης να διοχετευτούν άμεσα ποσά από τα συγχρηματοδοτούμενα του Ευρωπαϊκού Ταμείου περιφερειακής Ανάπτυξης, στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, καθώς ως χώρα δεν είμαστε αυτάρκης, εισάγουμε σε μεγάλο ποσοστό τα τρόφιμα μας και κατ’ επέκταση πρέπει να διασφαλίσουμε την επιβίωση μας τους μήνες πριν και μετά το πέρας της πανδημίας.

• Από το ήδη ανακοινωμένο ποσό των €100.000.000 για τον τομέα της υγείας θα πρέπει να δοθούν επιπλέον αντιμισθίες για κάθε γιατρό και νοσηλευτή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης ως ένδειξη αναγνώρισης και δικαίου για το έργο που επιτελεί σε τέτοιες αντίξοες συνθήκες.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η αποπληρωμή αυτού του χρέους θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο αφού εξέλθουμε της κρίσης και επανέλθουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το ποσό της υπερβάλλουσας τότε ρευστότητας θα το απορροφήσει το κράτος με διάφορους τρόπους όπως προνοεί η οικονομική βιβλιογραφία.

Οι διαδικασίες αυτές μπορούν ενεργοποιηθούν μέχρι να υπάρξει καθολική λύση διοχέτευσης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Με τα δεδομένα ως ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις άλλες υποχρεώσεις και τα κονδύλια που ήδη έχουν δοθεί για στήριξη του τομέα της υγείας και του ιδιωτικού τομέα,  χρειαζόμαστε τουλάχιστον ακόμα €659.500.000 τον μήνα, για κάθε μήνα, μέχρι να εξέλθουμε της κρίσης και να επανέλθουμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς οικονομικής δραστηριότητας.

Με τα υπολογιζόμενα €2δις εν πρώτης μπορούμε να αντέξουμε τρείς μήνες με τους ανωτέρω υπολογισμούς γι’ αυτό θα πρέπει να εξεταστεί επιπλέον δανειοδότηση εάν η κρίση διατηρηθεί περισσότερο από τρεις μήνες.

Η αύξηση του δημοσίου χρέους είναι ανάγκη επιβίωσης πλέον και δεν θα έπρεπε να μας ανησυχεί, όπως δεν μας ανησυχούσε όταν το δημόσιο χρέος αυξανόταν για να δοθούν δισεκατομμύρια στις τράπεζες για να στηριχτούν οι μέτοχοι τους.

Αν δεν προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο και χρησιμοποιήσουμε μη ενδεδειγμένες μεθόδους, όπως η διοχέτευση νέων δανείων σε ένα υπερχρεωμένο ιδιωτικό τομέα που διψά για ρευστότητα, τότε ο ασθενής θα έχει ήδη πεθάνει από «καρδιακό επεισόδιο» λόγω μη επαρκούς κυκλοφορίας του χρήματος στις αρτηρίες της κυπριακής οικονομίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button