Greek Reports (Ελληνικά)

Η πανδημία του COVID-19 αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή…

...τις συνέπιες της οποίας κανένας δεν μπορεί να προβλέπει προς το παρόν.

Το μοναδικό θέμα που απασχολεί, προκαλώντας ένα άνευ προηγουμένου πανικό (που φτάνει και πολλές φορές ξεπέρνα τα όρια της υστερίας), στην παγκόσμια κοινότητα, είναι αυτό του COVID-19 (κορωνοϊού).

Η ανησυχία δεν αφορά μόνο την υγεία των πολιτών και τις πολύ μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, αλλά και τις οδυνηρές συνέπειες που η πανδημία του COVID-19 ήδη προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία.

Άνθρωποι έχασαν τις δουλείες τους, επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και πάει λέγοντας.

Η πανδημία του COVID-19 αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή τις συνέπιες της οποίας κανένας δεν μπορεί να προβλέπει προς το παρόν.

Από την άλλη, κατά τα φαινόμενα, όλη αυτή η αναστάτωση αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για τους κερδοσκόπους που πάντα έχουν τους τρόπους να επωφελούνται (κράτη, τράπεζες, κ.τλ – οι Η.Π.Α. τυπώνουν νυχθημερόν δολάρια χωρίς αντίκρισμα, μετά τη καταιγίδα του COVID-19, ποιός θα καρπωθεί άραγε όλα αυτά τα τρισεκατομμύρια, που εν ριπή οφθαλμού, χάνονται;), όταν οι πλείστοι πολίτες, φοβισμένοι και ανίσχυροι να αντιδράσουν, αποδέχονται αδιαμαρτύρητα (δεν είναι μικρό πράγμα να σε κλείνουν στο σπίτι και να μη βγάζεις τσιμουδιά) μέτρα και συστάσεις που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσαν πραγματική επανάσταση.

Υπάρχουν ωστόσο και θέματα ακόμα πιο σοβαρά από τα παραπάνω, τις συνέπειες των οποίων δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Ευκαιρία λένε κάποιοι, τώρα που κλειστήκαμε στο σπίτι (μας έκλεισαν με το έτσι θέλω καλύτερα) να ασχοληθούμε με τον εσωτερικό μας κόσμο, να έρθουμε ποιο κοντά ο ένας στον άλλο! Να γνωριστούμε καλύτερα. Για τ΄ όνομα του Θεού! Αν είναι ποτέ δυνατόν να πιστεύουμε τέτοια πράγματα! Μάλλον ψυχίατρο είναι που θα χρειαστούμε όλοι μας!

Περπατάμε στο δρόμο, βλέπουμε κάποιον φίλο και αλλάζουμε πεζοδρόμιο. Απαγορεύονται οι επισκέψεις, απαγορεύονται οι χειραψίες, απαγορεύονται τα φιλιά , απαγορεύονται τα ομαδικά παιχνίδια. Τέλος η εκκλησία, το σχολείο, το γήπεδο, η αλάνα, ο περίπατος, η βόλτα στην πλατεία, το καφενείο, η ταβέρνα… Όλοι αυτοί οι χώροι που αποτελούν τα σημεία συνάντησης και φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, οι χώροι όπου ψυχαγωγούνται και δυναμώνουν τις σχέσεις τους.

Επιστρέφεις στο σπίτι και σύμφωνα με τις οδηγίες πρέπει να αφήσεις τα παπούτσια σου στο διάδρομο, να κρεμάσεις τα ρούχα σου στο μπαλκόνι και ει δυνατόν να μπεις ολόκληρος στο πλυντήριο! Τα παιδιά και τα εγγόνια σου θα τα δεις όταν το επιτρέψει ο αόρατος εχθρός! Και κανένας δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτός ο απίστευτος εφιάλτης! Αν είναι ποτέ δυνατόν αυτός ο εφιάλτης να αποτελεί ευκαιρία για να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο; Θου Κύριε….

Από την άλλη, σίγουρα για την ώρα «βγάζουμε όλοι τον σκασμό» και μένουμε σπίτι, δεν γίνεται διαφορετικά. Καλά κάνουμε και σκεφτόμαστε διάφορα, καλά κάνουμε και είμαστε όλοι πολύ θυμωμένο και καχύποπτοι, αυτήν την ώρα, όμως, φρόνιμο είναι να περιοριστούμε σε εκείνα που θα μας βγάλουν αλώβητους από αυτή την άνευ προηγουμένου περιπέτεια. Αυτή την ώρα ενώνουμε δυνάμεις μόνο. Έστω κι αν στο μυαλό μας θα γυροφέρνει πάντα η απορία: Τώρα μας έκλεισαν στα σπίτια μας. Αύριο θα μας κλείσουν στα υπόγεια. Μεθαύριο θα μας κλείσουν που, άραγε; Που είναι η αλήθεια και που είναι το ψέμα προς το παρόν, μόνο ο θεός το ξέρει, κυρίες και κύριοι!

  • θυμός: Είναι δυνατόν η πατρίδα να δίνει τη μάχη κατά του COVID-19 και για να κρατήσει ασφαλή τα σύνορα από τους θρασείς εισβολείς και εσύ να περνάς απέναντι στη χώρα των εισβολέων. Για τους ανεγκέφαλους που πήγαν για διαλογισμό στην Κωνσταντινούπολη αναφέρομαι.

Υστερόγραφο 1: Σοφή η απόφαση του πρωθυπουργού για τις θείες λειτουργίες προκειμένου να αντιμετωπισθεί η φονική πανδημία του COVID-19. Ούτε αποδυναμώνει, ούτε περιφρονεί την πίστης μας. Αντιθέτως την ενισχύει ακόμα περισσότερο, αφού στην ουσία αποτελεί μια σπουδαία προσφορά προς τον συνάνθρωπο μας.

Υστερόγραφο 2: «Υπάρχουν πυρηνικά», ικανά να καταστρέψουν ογδόντα φορές τον πλανήτη μας», είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Κ.Κ. Ιερώνυμου, σε ομιλία που πραγματοποιήθηκε τις προάλλες στα εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου, με θέμα «Παιδαγωγία Θεού».

Είπε κι άλλα πολλά σημαντικά ο Επίσκοπος μας.

Επ΄ αυτού στο επόμενο σημείωμα.

  • Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από το Μονάγρι Λεμεσού – a.avgoustis@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button