Greek Reports (Ελληνικά)

Η μικροπρέπεια τροφοδοτεί …ιούς

Βρισκόμαστε σε μια άκρως ιδιαίτερη κατάσταση όχι μόνο ως Κύπρος, αλλά ουσιαστικά ολόκληρος ο Πλανήτης ελέω Κορονοϊού.

Τα λαμβανόμενα μέτρα στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ή καλύτερα στον έλεγχό της.

Τα ΜΜΕ εδώ και βδομάδες μέσα στα πλαίσια της «ορθής» ενημέρωσης σε 24-ωρη βάση ασχολούνται με τον συγκεκριμένο ιό εν είδη πολεμικών ανακοινωθέντων, όμως κατά τα άλλα διαμηνύουν και συνιστούν την προσοχή μας να μην μας καταβάλλει ο πανικός, αφού προηγουμένως τον έχουν εντέχνως καλλιεργήσει ή και υποβάλει.

Δηλώσεις επί δηλώσεων για τις κυβερνητικές αποφάσεις, για τους περιορισμούς, για τα λαμβανόμενα ανακουφιστικά μέτρα.

Διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, που στη συνέχεια απαιτούνται διευκρινιστικές δηλώσεις, υπουργικές αποφάσεις αλληλοσυγκρουόμενες ή κατά το δοκούν. Και όλα αυτά σε μια προσπάθεια καθυπόταξης του Κορονοϊού

Μέσα σ’ αυτή την πανδημία δηλώσεων με αφορμή μια ερώτηση το Σάββατο 14/3 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αντί να σχολιάσει αυτό που τον ρώτησαν βρήκε την ευκαιρία να στοχοποιήσει ομάδες πολιτών και όχι μόνο.

Κληθείς λοιπόν να αναφερθεί στην απόφαση της «Κυβέρνησης» στα κατεχόμενα για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ο Κυριάκος Κούσιος είπε σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΤΠ ότι δεν ήθελε να σχολιάσει. Ενώ φυσιολογικό είναι το ερώτημα γιατί να μην θέλει να σχολιάσει, εντούτοις είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να σχολιάσει ή να μην σχολιάσει την όποια είδηση ή ενέργεια, προερχόμενη από την αντίπερα πλευρά της διαχωριστικής γραμμής. Θα μπορούσε λοιπόν να αρκεστεί ως εδώ. Θεώρησε όμως ο κ. Κούσιος ή ένιωσε την ανάγκη να προβεί στην παρατήρηση: «Δεν είδα ανάλογες αντιδράσεις από αυτούς που αντέδρασαν για το κλείσιμο τεσσάρων σημείων διέλευσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αντίθετα υπήρξε απόλυτη σιωπή στο θέμα».

Ένα δημόσιο πρόσωπο όπως είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρώτιστα οφείλει να είναι ενημερωμένος και συγκεκριμένος όταν κάνει δηλώσεις ή απαντά σε ερωτήματα. Για τον κ. Κούσιο «υπήρξε απόλυτη σιωπή στο θέμα». Δηλαδή δεν περιέπεσε στην αντίληψη του ούτε οι δηλώσεις του τ/κ ηγέτη, ούτε η δήλωση του εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ούτε ακόμα η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ που μιλούσε για την «μονομερή απόφαση της ψευδοκυβέρνησης των κατεχομένων να κλείσει τα οδοφράγματα στα Στροβίλια και του Λιμνίτη…».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όμως αντιλαμβανόμενος την υπεροπλία στα ΜΜΕ σκόπιμα έκανε την σχετική παρατήρηση, γνωρίζοντας ότι τα ευρισκόμενα σε διατεταγμένη αποστολή δημοσιογραφικά παπαγαλάκια του Προεδρικού θα την παρουσίαζαν χωρίς τον όποιον σχολιασμό για να ψαρέψει σε θολά νερά και να δημιουργήσει λανθασμένους συνειρμούς μέσα στην κοινή γνώμη.

Επειδή όπως φαίνεται είτε έχει κοντή μνήμη είτε σκόπιμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεχνά ότι είναι οι πρώτοι διδάξαντες, ότι προηγήθηκε η αψυχολόγητη και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση απόφαση του Αναστασιάδη, όταν ακόμα δεν υπήρχε κρούσμα στην Κύπρο, με την δικαιολογία ότι το Κράτος δεν μπορούσε να βρει μερικούς νοσηλευτές για να επανδρώσει τα σημεία διέλευσης. Ο Ερσίν Τατάρ και ο Κουντρέι Οζερσάι απλώς ακολουθούν, σε μια περίοδο όπου τα κρούσματα και στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές όχι μόνο εμφανίστηκαν, αλλά αυξάνονται και πληθαίνουν.

Τελικά ο κορονοϊός θα αντιμετωπιστεί και θα αποτελέσει παρελθόν, όπως και τόσοι άλλοι ιοί, ο ιός όμως της διχοτόμησης θα μας ταλανίζει για αρκετό καιρό ακόμα, όσο τις τύχες μας τις διαφεντεύουν τέτοιοι μικροπρεπείς…

  • Ο Νίκος Κουζούπης είναι ιστορικός
  • 16/03/202

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button