Greek Reports (Ελληνικά)

Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς ….. αεροπλανοφόρο;

Η Γαλλία λοιπόν αναβαθμίζει την ναυτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, αποστέλλοντας ξεκάθαρα μηνύματα (αλήθεια σε ποιόν;).

Τα τηλεοπτικά και έντυπα ΜΜΕ και το διαδίχτυο τις τελευταίες μέρες βομβάρδιζαν την κοινή γνώμη για την γαλλική ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο με την κάθε λεπτομέρεια.

Ακούστηκαν βαρύγδουπες δηλώσεις και στην Ελλάδα και στην Κύπρο περί …στρατηγικών εταιρικών σχέσεων ασφαλείας.

Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την έλευση στα νερά της ευρύτερης μας περιοχής του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» – της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου σε μια «επιχείρηση» κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που ειρήσθω εν παρόδω ουσιαστικά πλέον δεν υφίσταται.

Ακούστηκαν πολλά και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που ανακυκλώνονται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Αρχικά οι έλληνες ταγοί, φουσκωμένοι από εθνική περηφάνια γιατί οι ελληνικές φρεγάτες «Σπέτσες» και «Ψαρά» διαδοχικά αποτέλεσαν μέρος της αεροναυτικής δύναμης συνοδείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου, δήλωναν ότι αναβαθμίζεται η στρατηγική σημασία της χώρας και εκτιμούσαν μάλιστα ότι αποστέλλονται ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία.

Μετά την Ελλάδα το γαλλικό αεροπλανοφόρο συνέχισε την πορεία του στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και ευρισκόμενο ακόμα εν πλω έσπευσε ο Υπουργός Άμυνας να επιβιβαστεί επ’ αυτού, δηλώνοντας ταυτόχρονα με περισπούδαστο ύφος ότι θα κάνει και τις αναγκαίες συγκρίσεις με άλλα πολεμικά πλοία, που επισκέφτηκε το τελευταίο διάστημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορούσε να μείνει πίσω γι’ αυτό και επισκέφτηκε το ελλιμενισμένο στην Λεμεσό αεροπλανοφόρο. Νέες δηλώσεις επί δηλώσεων για το ενδιαφέρον της Γαλλίας, για την αναβάθμιση της στρατηγικής μας συνεργασίας, για την εταιρική μας σχέση και με το γαλλικό ναυτικό, εκπέμποντας το μήνυμα στους ημεδαπούς ότι είμαστε ασφαλείς, θωρακίζουμε την κυπριακή ΑΟΖ από τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Μετά τους Αμερικανούς και τους Ιταλούς, τώρα και οι Γάλλοι είναι παρά το πλευρό μας.

Τα πυροτεχνήματα ως συνήθως κάνουν εκκωφαντικό μεν θόρυβο, αλλά στιγμιαία είναι η λάμψη τους. Τελικά το γαλλικό αεροπλανοφόρο συνεχίζει την προκαθορισθείσα ρότα του για εκεί που είχε ξεκινήσει, δηλαδή για την Ερυθρά Θάλασσα, πιθανόν να φθάσει και στα στενά Χορμούς στην είσοδο του Περσικού Κόλπου. Στόχος του να επιδείξει στρατιωτική δύναμη και το γαλλικό ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μια είδηση όμως που πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ είναι οι δηλώσεις Μακρόν, που προανάγγειλε την πορεία του γαλλικού αεροπλανοφόρου στις αρχές του έτους, που σύμφωνα με αυτές η γαλλική ναυαρχίδα θα είναι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μέχρι τον Απρίλιο του 2020 και στη συνέχεια θα αποπλεύσει για να αναπτυχθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Βόρεια Θάλασσα. Δηλαδή την περίοδο, που σύμφωνα με κυπριακές κυβερνητικές δηλώσεις θα αρχίσουν γεωτρήσεις σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και μιας γαλλικής, αυτή η δήθεν υποστηρικτική ναυτική δύναμη θα απουσιάζει.

Παρ’ όλα αυτά όμως πέραν από τις φανφάρες, τις βαρύγδουπες δηλώσεις, τα επικοινωνιακά παιχνίδια σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης της κοινή γνώμης των ιθαγενών υπήρξαν και συγκεκριμένα οφέλη από την έλευση του γαλλικού αεροπλανοφόρου, ιδιαίτερα για την Λεμεσό, όπου τονώθηκε και ο τουρισμός της πόλης από την ολιγοήμερη παρουσία 2000 γάλλων ναυτών. Κατά τα άλλα τα τούρκικα γεωτρύπανα όχι μόνο γυροφέρνουν, αλλά βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και θα παραμείνουν και μετά τον απόπλου του «Σαρλ ντε Γκωλ» ατό τις θάλασσες μας. Η τούρκικη επιθετικότητα όμως δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιο τρόπο…

Εν κατακλείδι: Τα μηνύματα που αποστέλλονται στην Τουρκία είναι όντως ηχηρά, που την έχουν απομονώσει ουσιαστικά από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, που πρέπει να θεωρούμε ως παρανυχίδα τη συμμετοχή της στις νατοϊκές ασκήσεις «Dynamic Manta 2020», που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στις θαλάσσιες περιοχές από τα ανατολικά της Σικελίας, φθάνοντας στην Αδριατική Θάλασσα και μέχρι τις παρυφές του Ιονίου Πελάγους. Σημειώνεται ότι στις ασκήσεις αυτές μετέχουν αεροναυτικές δυνάμεις από Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία, ΗΠΑ. Παρά λοιπόν των ηχηρών μηνυμάτων των στρατηγικών μας εταίρων συμμετέχει φυσικά και η Τουρκία με πολεμικά της πλοία..

Δυστυχώς ο νοών νοείτω για την κατάντια αυτών, που κρατούν τις τύχες και το μέλλον αυτού του τόπου στα χέρια τους.

  • Ο Νίκος Κουζούπης είναι ιστορικός
  • 27/02/2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button