Greek Reports (Ελληνικά)

Τι αεροπλανοφοροϊός, τι κορονοϊός…

Σάμπως και έχει κοπάσει μέσα στα διατεταγμένα εν υπηρεσία ΜΜΕ ο θόρυβος και οι κόντρα αναλύσεις από την άφιξη και στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου της ναυαρχίδας του γαλλικού ναυτικού στόλου – του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ».

Έγιναν οι βαρύγδουπες δηλώσεις από πλευράς κυβερνητικών αξιωματούχων, προεξαρχόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Άμυνας.

Τα πλάνα στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων με τους ελιγμούς του γαλλικού αεροπλανοφόρου και τις παραστάσεις επί αυτώ έδιναν και έπαιρναν σε μια προσπάθεια εμπέδωσης στην κοινή γνώμη αισθήματος ασφάλειας και τόνωσης τάχατες του ηθικού του απλού πολίτη.

Καταβλήθηκε περισσή προσπάθεια για να σταλεί το μήνυμα περί αναβάθμισης των εταιρικών σχέσεων (πρώτιστα στρατιωτικών) της Κύπρου και με την Γαλλία, όπως ήδη ως κράτος έχουμε πράξει με την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Επομένως η Κύπρος δεν είναι μόνη της έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, επιθετικότητας και επεκτατικής πολιτικής στις περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ και όχι μόνο. Μπορεί να μην διαθέτουμε προς το παρόν ισχυρό ναυτικό στόλο, αλλά οι αναπτυσσόμενες εταιρικές σχέσεις με Ιταλία, ΗΠΑ και Γαλλία δημιουργούν κλίμα ασφάλειας στους ιθαγενείς, μια και βρίσκονται υπό την υψηλή προστασία της μπούκας των πυροβόλων τους.

Και όλα αυτά ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ιταλική για παράδειγμα φρεγάτα μετά την επίσκεψη της στην Κύπρο αναχώρησε και συμμετείχε σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τούρκικα πολεμικά σκάφη. Σίγουρα δεν έχει καμιά σχέση επίσης ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συνεχίσει την επίδειξη ισχύος (αλήθεια σε ποιόν;) στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τον Απρίλιο, οπόταν και θα αποπλεύσει για Ατλαντικό Ωκεανό και Βόρεια Θάλασσα. Ταυτόχρονα και αυτό επίσης είναι σίγουρο ότι η στρατιωτική απομόνωση της Τουρκίας είναι αδιαμφισβήτητη παρά το γεγονός ότι μια σειρά σκάφη του τούρκικου πολεμικού ναυτικού αυτές τις μέρες συμμετέχουν στις νατοϊκές ασκήσεις, που διεξάγονται στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Σικελίας και Ελλάδας, μαζί με αεροναυτικές δυνάμεις μιας σειρά χωρών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων και των στρατηγικών μας εταίρων – των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Τώρα πως συνάδει κάτι τέτοιο με την απομόνωση της Τουρκίας ως προϊόν των δικών μας αναβαθμισμένων εταιρικών σχέσεων με αυτές τις χώρες μόνο τα δημοσιογραφικά σαΐνια, που το αναπαραγάγουν στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ μπορούν να το εξηγήσουν.

Καλές οι παραστάσεις, αλλά τα επικοινωνιακά τρυκ δεν διαφοροποιούν ποσώς την υπαρκτή πραγματικότητα μέσα στις κυπριακές θάλασσες. Τα τούρκικα γεωτρύπανα γυροφέρνουν το νησί, έχουν εισέλθει ακόμα και στο τεμάχιο 7 ανοικτά της Λεμεσού, ο τούρκικος στόλος εκδίδει συνέχεια Navtex, «δεσμεύοντας» περιοχές για την διεξαγωγή γυμνασίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Όταν δε τον Απρίλη(;) θα επαναρχίσει το ενεργειακό πρόγραμμα με νέες γεωτρήσεις από τους πετρελαϊκούς κολοσσούς σε αδειοδοτημένα τεμάχια στα νότια της Κύπρου το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα βρίσκεται χιλιάδες ναυτικά μίλια μακριά από την περιοχή μας.

Την τούρκικη προκλητικότητα τέλος δεν την «τροφοδοτεί» η αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιτάξει ισχυρό ή αποτρεπτικό ναυτικό στόλο, αλλά η απενοχοποίηση της Άγκυρας, για την οποία σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν οι παλινωδίες και οι τακτικισμοί, ελέω εξουσίας, του Ν. Αναστασιάδη και του Συναγερμού. Η στασιμότητα, που παρατηρείται στο Κυπριακό τα τελευταία 2½ χρόνια μετά την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κραν Μοντάνα, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για μια συνεχώς αναβαθμιζόμενη προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας.

Οι κυβερνώντες επιμένουν στο αφήγημα τους για εσωτερική κατανάλωση, έστω και αν πόρρω απέχει από το περιεχόμενο των Εκθέσεων του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Σ.Α. και των τοποθετήσεων της Φεν. Μογκερίνι, που εκπροσωπούσε την Ε.Ε. στη διαδικασία του Κραν Μοντάνα. Αυτό όμως δεν έχει καμιά σημασία ή φαίνεται δεν ενοχλεί ούτε το Προεδρικό, ούτε την Πινδάρου γιατί με την υπεροπλία, που διαθέτουν στα ΜΜΕ θεωρούν ότι μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο να χειραγωγούν την κοινή γνώμη. Έτσι αφού με «πετυχημένους» χειρισμούς εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την έλευση του γαλλικού αεροπλανοφόρου, τώρα με τη βοήθεια των διαπλεκόμενων ΜΜΕ στρέφουν την προσοχή της κοινής γνώμης και ασχολούνται αποκλειστικά με τον κορονοϊό τόσο στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, όσο και στα διάφορα ερτζιανά ενημερωτικά πάνελ.

Οι κρατούντες τις τύχες του τόπου στα χέρια τους θα αναμένουν σίγουρα μέχρι και τον Απρίλιο, ελπίζοντας ότι οι διεργασίες στην άλλη Κοινότητα πιθανόν να δημιουργήσουν κανέναν νέο …ιό για να έχουν νέο προκάλυμμα στην ακολουθούμενη πολιτική τους

  • Ο Νίκος Κουζούπης είναι ιστορικός
  • 27/02/2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button