Greek Reports (Ελληνικά)

Ποιοι αποενοχοποιούν την Τουρκία και συντηρούν τον επεκτατισμό της;

Την ώρα που ο διευθυντής του Κέντρου «Penn Biden» με έδρα την Ουάσινγκτον, Μ. Κάρπεντερ, υποδεικνύει ότι «η Τουρκία εμποδίζει την πρόοδο για επίλυση του Κυπριακού», στην Κύπρο αναδεικνύονται φωνές –περιθωριακές μεν, αλλά κάνουν την ζημιά– που επιμένουν να αποενοχοποιούν την Τουρκία, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ώρα που ο Μ. Ρούπεν, πρώην σύμβουλος στο Πεντάγωνο στις ΗΠΑ, προτάσσει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο ως προϋπόθεση για αποκαστάση των σχέσεων Τουρκίας-Δύσης, οι «στρατευμένοι» στην Κύπρο καλλιεργούν την εντύπωση ότι η Τουρκία πρότεινε αποχώρηση του κατοχικού στρατού, αλλά εμείς οι Ελληνοκύπριοι την παρεμποδίζουμε.

Παραθέτω αυτούσια μια μόνο πρόταση του διευθυντή σύνταξης ημερήσιας εφημερίδας, ο οποίος στιγματίζει «το 70% των Ελληνοκυπρίων» που προτιμά την στασιμότητα και το «λαικιστικό αφήγημα της κακής Τουρκίας και των αδικημένων Ελληνοκυπρίων»!

Προφανώς, για τον ίδιο δεν υπάρχει εγκληματική Τουρκία, ούτε αδικημένοι Ελληνοκύπριοι…

Στην Ελλάδα παράλληλα, ο περίγυρος των Σημιτο-Πάγκαλλων (από το «ΕΛΙΑΜΕΠ» στο «PRIO» μέχρι στο Υπ. Εξωτερικών) ουδέποτε λησμόνησε το 2004 και την μετέπειτα πολιτική του συντριβή. Φυσικά, κρίθηκαν στην πράξη όταν ο αείμνηστος Τ. Παπαδόπουλος επέμενε διορατικά στη ρύθμιση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου αλλά οι εν λόγω «γνωστικοί» εναντιώνονταν, αντιπροτείνοντας συνεργασία με τον Ερντογάν. Παρεμπιπτόντως, τις προάλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξόριστοι Τούρκοι ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, με εκπροσώπους πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, στιγμάτισαν το τουρκικό καθεστώς για την βαναυσότητά του, ζητώντας αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ένα καθεστώς που υιοθετεί μεθόδους (π.χ. περί ζωτικού χώρου) που παραπέμπουν στον επεκτατισμό του χιτλερικού καθεστώτος των Ναζί.

Στην πρόσφατη διείσδυση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η στάση της Αθήνας υπήρξε απογοητευτική. Ενώ προηγήθηκαν αλλεπάλληλες δηλώσεις περί αποφασιστικότητας και ότι «θα παρεμποδιστεί οποιαδήποτε τέτοια τουρκική ενέργεια», το τουρκικό σκάφος δεν παρεμποδίστηκε και το συμβάν αποδόθηκε στις άσχημες καιρικές συνθήκες. Ξεκαθαρίζουμε ότι, παρεμπόδιση δεν σημαίνει βύθιση, αλλά υπερτονίζουμε ότι η πτωχευμένη πολιτική δεκαετιών έφερε την Τουρκία δίπλα στην Κρήτη. Η πρόσφατη στάση της Αθήνας έχει προδιαγράψει ότι η Τουρκία θα επανέλθει δριμύτερη, όπως το προβλέπαμε πριν πολλές βδομάδες. Ο Ερντογάν ανάγγειλε ήδη την επόμενη επεκτατική του ενέργεια και όπως δήλωσε «η αποφασιστικότητα του άρχισε να γίνεται αποδεκτή και από την Ελλάδα».

Η πολιτική της Αθήνας παραμένει για δεκαετίες χωρίς κόκκινες γραμμές, χωρίς αποφασιστικότητα και χωρίς διορατικότητα, ενεργώντας στη βάση ενός μίγματος φοβίας και νεοταξικής προσαρμογής που προωθούν συστηματικά διάφορα εγχώρια κέντρα απέναντι στον επελαύνοντα τουρκικό επεκτατισμό.

Η αναξιοπιστία και η προσαρμοστικότητα της Αθήνας στον τουρκικό επεκτατισμό, δεν μπορεί να αντισταθμιστούν με παχιά λόγια.

  • Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) – Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο – costas.mavrides@europarl.europa.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button