Greek Reports (Ελληνικά)

Πόλις Εν Καμίνω – Αμμόχωστος 1570-1571

Συναυλία ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

28/01/20 Λεμεσός (Παττίχειο Δημ. Θέατρο)

30/01/20 Λευκωσία (Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας)

Σολίστ

ΣΑΒΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ

ΔΩΡΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ

ΚΥΡΟΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ

Φωνητικό Σύνολο ΔΙΑΣΤΑΣΗ – Διδασκαλία ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ

Animation ΚΙΜΩΝ ΜΑΤΑΡΑ

Σπαρακτικοί και επιτακτικοί οι στίχοι για την Αμμὀχωστο. Δυστυχώς για την πόλη και τους κατοίκους της, πέντε σχεδόν αιώνες μετά, ακόμα το ίδιο σπαρακτικοί.

Το έργο του Μιχάλη ΧριστοδουλίδηΠόλις εν Καμίνω” πάνω στο ομώνυμο ποίημα της Ανδρούλας Τουμάζου μας μεταφέρει στα τρομακτικά γεγονότα της άλωσης της Αμμοχώστου το 1571. Αν αφαιρέσουμε τη μεθοδολογία της καταστροφής θα βρούμε τον εαυτό μας ξανά στο ίδιο σημείο. Με τον ίδιο πόνο, τις ίδιες υποχρεώσεις, την ίδια αγάπη!

Ας γυρίσουμε σήμερα το μαχαίρι στην πληγή και ας θυμηθούμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, ποιος μας έδιωξε και τι –μέσα στην αδυσώπητη δίνη του χρόνου και των συμφερόντων– ξεχνούμε.

Η φωτιά του Μιχάλη Χριστοδουλίδη με στίχο και νότες αμείλιχτες μας δίνει τρομερά μηνυματα για ομοψυχία, σύμπνοια και εσωτερική ελευθερία. Το έργο αποτελεί έναν ακόμη ύμνο για τον τόπο μας και διεκδικεί τη θέση που του αξίζει στο πάνθεο των ύμνων που μας αφήνει ως παρακαταθήκη ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Μετά τα έργα “Ες γην Εναλίαν Κύπρον”, “Μυθίαμβοι”, “Πορφυρώματα”, “Κύπρος του Χαλκού και της θάλασσας” και “9η Ιουλίου”, το “Πόλις εν Καμίνω” συμπληρώνει την πορεία του συνθέτη αλλά και τη δική μας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

  • Το “Πόλις εν Καμίνω” προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις 6 Μαρτίου 2020.

Ένα ορατόριο για την Αμμόχωστο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button