Greek Reports (Ελληνικά)

Η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών στο ΗΒ και στα κατεχόμενα

Εδώ και χρόνια, το κατεχόμενο τμήμα θεωρείται από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως «ζώνη ατιμωρησίας για την εμπορία ανθρώπων», όπου κινδυνεύουν τα παιδιά από τη σεξουαλική εκμετάλλευση

Aπό το 2012 βγήκε στη φόρα, σταδιακά, ίσως το πιο αηδιαστικό και πολυδιάστατο βδέλυγμα της πρόσφατης βρετανικής ιστορίας.

Το βδέλυγμα αφορά τη μαζική σεξουαλική εκμετάλλευση χιλιάδων παιδιών σε διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ).

Επίσης, περιλαμβάνει τις μακροχρόνιες αποτυχίες των διαφόρων αρμόδιων Αρχών, την παρατεταμένη απόκρυψη της αλήθειας και την καθυστερημένη δικαιοσύνη.

Νέες λεπτομέρειες ήρθαν στο φως στις 14 Ιανουαρίου 2020, όταν ο Δήμαρχος του Greater Manchester, Andy Burnham, δημοσίευσε το «Πρώτο Μέρος» μιας «Διασφαλιστικής Επισκόπησης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο Greater Manchester» με συγγραφείς τους Malcolm Newsam CBE και Gary Ridgway. Η Επισκόπηση επικεντρώθηκε στην εκμετάλλευση, κακοποίηση και εξαναγκαστική χορήγηση ναρκωτικών που οδήγησε στον θάνατο της δεκαπεντάχρονης Victoria Agoglia το 2003, καθώς και στις σοβαρές αποτυχίες των διαφόρων αρμόδιων Αρχών.

  • Στην παράγραφο 1.7, η Επισκόπηση συνόψισε την ουσία αυτού του σκανδάλου:

«Συνοπτικά, τα δύο χρόνια πριν από τον θάνατο της Victoria, ενώ ήταν υπό την κηδεμονία του Δημαρχείου της Πόλης του Manchester, η Victoria απειλήθηκε επανειλημμένα, τύγχανε επιθέσεων και επέστρεφε στη μονάδα φροντίδας της ναρκωμένη και στενοχωρημένη. Παρέδωσε [στις αρμόδιες Αρχές] πληροφορίες ότι είχε υποστεί σεξουαλική εκμετάλλευση, εικαζόμενο βιασμό και σεξουαλική επίθεση που απαιτούσε ιατρική προσοχή…

»Ενώ βρεθήκανε αποδεικτικά στοιχεία ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις από πολλαπλούς οργανισμούς, αυτές δεν οδήγησαν σε καμία έρευνα… για το πώς μπορούσε να προστατευτεί η Victoria από σημαντική βλάβη… Η Victoria πέθανε στο νοσοκομείο στις 29 Σεπτεμβρίου 2003, πέντε ημέρες μετά την ένεσή της με ηρωίνη».

(Πηγή:www.greatermanchester-ca.gov.uk/news/child-sexual-exploitation-in-greater-manchester/)

H μοίρα της αείμνηστης Victoria αποτελεί θλιβερό μέρος μιας ευρύτερης εικόνας εγκληματικότητας κατά των παιδιών στο Manchester και σε άλλα μέρη του ΗΒ, όπως Huddersfield, Oxford, Newcastle, Rochdale και Rotherham, τα οποία έχουν γίνει συνώνυμα με την αποπλάνηση και μαζική σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών από «ασιατικές συμμορίες».

  • «Περίπου 1.400 παιδιά έτυχαν σεξουαλικής εκμετάλλευσης»

Το σκάνδαλο στο Rotherham είναι εμβληματικό. Εκεί, η μαζική σεξουαλική εκμετάλλευση των εκατοντάδων παιδιών ξεκίνησε το 1997 και συνεχίστηκε για τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια σε ατμόσφαιρα ατιμωρησίας. Τελικά, στις 26 Αυγούστου 2014, το μέγεθος του σκανδάλου εκτέθηκε όταν το Δημαρχείο του Rotherham δημοσίευσε μια επίσημη Έκθεση, μετά από ανεξάρτητη έρευνα υπό την προεδρία της Professor Alexis Jay.

  • Η σύνοψη της Έκθεσης αποκάλυψε:

«Κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική κλίμακα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο Rotherham… Η συντηρητική μας εκτίμηση είναι ότι περίπου 1.400 παιδιά έτυχαν σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια της περιόδου 1997 έως το 2013. Είναι δύσκολο να περιγράψουμε τον τρομακτικό χαρακτήρα της κακοποίησης που υπέστησαν τα ανήλικα θύματα. Βιάστηκαν από πολλούς δράστες, μεταφέρθηκαν σε άλλες κωμοπόλεις και πόλεις της βόρειας Αγγλίας, απήχθησαν, χτυπήθηκαν και τρομοκρατήθηκαν. Υπήρχαν επεισόδια με παιδιά που είχαν ραντιστεί με βενζίνη και απειλούνταν ότι θα τα πυρπολούσαν, που απειλούνταν με όπλα, που έγιναν μάρτυρες βίαιων βιασμών και απειλήθηκαν ότι θα ήταν τα επόμενα θύματα, αν έλεγαν τίποτε σε κανέναν. Νεαρά κορίτσια ηλικίας 11 ετών βιάστηκαν από πολλούς άνδρες δράστες».

(Πηγή:www.rotherham.gov.uk/downloads/download/139/independent_inquiry_into_child_sexual_exploitation_in_rotherham_1997_%E2%80%93_2013)

  • «Απαίσιος απολογισμός»

Στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 2 Σεπτεμβρίου 2014, η Theresa May, η τότε Υπουργός Εσωτερικών (και, μετέπειτα, Πρωθυπουργός), δήλωσε:

«Η Έκθεση της Professor Alexis Jay σχετικά με τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών στο Rotherham μεταξύ 1997 και 2013 αποτελεί απαίσιο απολογισμό των τρομερών αποτυχιών του Δημαρχείου του Rotherham, της Αστυνομίας και των άλλων φορέων με ευθύνη για την προστασία των ευάλωτων παιδιών. Αυτή ήταν μια πλήρης παραβίαση των καθηκόντων. Η έκθεση κάνει μια συγκλονιστική ανάγνωση: 1.400 παιδιά – μια συντηρητική εκτίμηση – έτυχαν σεξουαλικής εκμετάλλευσης, βιάστηκαν από πολλαπλούς δράστες, μεταφέρθηκαν σε άλλες πόλεις, απήχθησαν, χτυπήθηκαν και τρομοκρατήθηκαν… Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία γι’ αυτά».

  • Ένας συντηρητικός βουλευτής, ο David T.C. Davies, παρατήρησε:

«Αν και κανείς δεν το λέει, η πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών που έχουν εμπλακεί σε αυτό [το σκάνδαλο] προέρχονται από ένα εθνικό υπόβαθρο – έχουν πακιστανική προέλευση. Κανείς δεν προτείνει ότι τίποτα περισσότερο από μια μειοψηφία μέσα στην κοινότητα αυτή, ειλικρινά, έχει μια βάρβαρη άποψη για τις γυναίκες, αλλά κάποιοι σαφώς την έχουν».

Σε απάντηση, η κ. May προειδοποίησε: «Όταν εμπλέκονται ορισμένες κοινότητες, δεν πρέπει να επιτρέψουμε τις πολιτιστικές ανησυχίες να παρεμποδίζουν την προστασία των παιδιών και την εφαρμογή της δικαιοσύνης κατά των δραστών».

(Πηγή: Hansard, House of Commons Debates, 2 September 2014, Columns 167 και 181).

Προφανώς, η κ. May είχε κατά νουν τα αρσενικά μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, με καταγωγή από το Πακιστάν, που είχαν εμπλακεί σε αυτό και σε άλλα παρόμοια σκάνδαλα.

  • Ποινική δικαιοσύνη

Από το 2014, η ποινική δικαιοσύνη έχει τελικά αποδοθεί σε σχέση με το Rotherham και αλλού.

  • Για παράδειγμα, στις 29 Οκτωβρίου 2018, το BBC ανακοίνωσε:

«Επτά άνδρες έχουν κριθεί ένοχοι για την αποπλάνηση και την εκμετάλλευση νεαρών κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένου ενός σεξουαλικά κακοποιημένου από ‘τουλάχιστον 100 Ασιάτες άνδρες’ κάτω από την ηλικία των 16 ετών. Το Ποινικό Δικαστήριο στο Sheffield άκουσε πώς οι άντρες στόχευαν και εκμεταλλεύτηκαν τους εφήβους πριν τους υποτάξουν σε πράξεις ‘εξευτελιστικής και βίαιης φύσης’. Στο Rotherham κακοποίησαν πέντε νεαρά κορίτσια σε περίοδο επτά ετών. Η συμμορία καταδικάστηκε για αδικήματα, συμπεριλαμβανομένου βιασμού και άσεμνης επίθεσης»

(Πηγή: www.bbc.com/news/uk-england-south-yorkshire-45980210).

  • Η κατάσταση στα κατεχόμενα

Μήπως αυτή η φρίκη έχει επαναληφθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατία (ΚΔ);

Ίσως.

1ον, το 1974, σε ατμόσφαιρα ατιμωρησίας, το κατεχόμενο τμήμα ήταν η σκηνή των μαζικών βιασμών γυναικών και κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού των γυναικών στην παρουσία παιδιών, από στρατιώτες της Τουρκίας.

2ον, εδώ και χρόνια, το κατεχόμενο τμήμα θεωρείται από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως «ζώνη ατιμωρησίας για την εμπορία ανθρώπων», όπου κινδυνεύουν τα παιδιά από τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Το 2015, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε σε έναν ισχυρισμό που υπέδειξε ότι τα θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής διακίνησης στα κατεχόμενα περιελάμβαναν κορίτσια ηλικίας 11 χρονών, την ηλικία ορισμένων θυμάτων στο Rotherham.

Λεπτομέρειες και πηγές γι’ αυτά τα δύο θέματα βρίσκονται σε τρία άρθρα μου στη «Σημερινή» – «Εγκλήματα κατά των παιδιών και η ’’Ζώνη ατιμωρησίας’’ στα κατεχόμενα» (23.09.2018), «Οι βιασμοί του 1974, ’’Το κλίμα ατιμωρησίας’’ και ο ΟΗΕ» (23.06.2019), και «Η ’’κουλτούρα βιασμού τριγύρω μας’’» (1.12.2019).

3ον, στις 8 Οκτωβρίου 2018, το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία, δημοσίευσε ακαδημαϊκή μελέτη με τίτλο «Διαγραφή από τον χάρτη». Αφορά τα παιδιά στην παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ»], δηλαδή στο ψευδοκράτος. Αποκάλυψε τα εξής:

«Ορισμένα παιδιά μάς είπαν για τη σοβαρή κακοποίηση των παιδιών στα [«]κυβερνητικά[»] σωματεία που διευθύνει η [«]ΤΔΒΚ[»] … σε [«]κρατικές[»] εγκαταστάσεις… Εάν τα παιδιά δεν έχουν εγγραφεί σωστά και εξαφανιστούν, μπορεί να κακοποιηθούν σοβαρά ή να μην πάνε στο σχολείο κ.λπ. και τέτοια γεγονότα δεν θα ανακαλυφθούν»

(Πηγή:http://kinderrechtenonderzoek.nl/wp-content/uploads/2018/10/1784-Universiteit-Maastricht-Rapport-Noord-Cyprus-UK_WEB-spread.pdf, σελίδα 35).

4ον, στα κατεχόμενα βρίσκονται πολλοί «φοιτητές» και άλλα άτομα από το Πακιστάν, οι οποίοι ταξίδεψαν εκεί λαθραία, π.χ., μέσω του παράνομου «αεροδρομίου» της Τύμπου. Με σεβασμό προς τα μέλη της πακιστανικής διασποράς που τηρούν τους νόμους, αναρωτιέμαι, αν στα κατεχόμενα κάποιοι με πακιστανική (ή άλλη) προέλευση έχουν σχηματίσει συμμορίες αφιερωμένες στην αποπλάνηση και σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών σε ατμόσφαιρα ατιμωρησίας, όπως έγινε στο Rotherham και αλλού.

  • Ένα κάλεσμα

Καλώ τις αρμόδιες Αρχές της ΚΔ, της ΕΕ, του ΟΗΕ και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσουν επείγουσα διερεύνηση των πιθανών εγκλημάτων κατά των παιδιών στα κατεχόμενα και τις σχετικές καλύψεις. Οποιεσδήποτε τέτοιες παρανομίες αποτελούν παραβιάσεις του δικαίου της ΚΔ. Επιπλέον, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής, ίσως επίσης αποτελούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τελειώνω με τη σοφή παρατήρηση ενός Βρετανού δικαστή, του Mr. Justice Cobb, στην απόφασή του στις 25 Οκτωβρίου 2016 στο Ανώτατο Δικαστήριο («High Court») της Αγγλίας και Ουαλίας. Στο πλαίσιο του Rotherham, εξήγησε ότι «υπάρχει σημαντικό δημόσιο συμφέρον για τη διερεύνηση και τον εντοπισμό της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, για την προστασία των θυμάτων από το κράτος και για τη δίωξη των δραστών».

  • (Πηγή: Rotherham Metropolitan Borough Council v M & Ors [2016] EWHC 2660 (Fam), paragraph 45).

Αυτές οι βασικές αρχές πρέπει να εφαρμοστούν τώρα, προς όφελος όλων των παιδιών, όπου και αν βρίσκονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button