Greek Reports (Ελληνικά)

Απαράδεκτη υπόσχεση Εργατικού Πάμπου Χαραλάμπους προς Τούρκους

Για απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα

Στις 6 Δεκεμβρίου 2019 ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας συμπατριώτης μας κ. Πάμπος Χαραλάμπους (για την περιοχή Enfield /Southgate)  έδωσε  συνέντευξη  σε ένα κανάλι με την ονομασία cypriumnews.com. Ξεκινώντας την συνέντευξη ερωτήθηκε από την δημοσιογράφο (μάλλον τουρκο-κυπριακής καταγωγής) για τη θέση του ως προς το αίτημα των Τούρκων για απευθείας πτήσεις.

“Well  I have to raise the issue on their behalf if they want me to so if any of my  constituents contact me I will raise it with the appropriate authorities I think it might be outside the remits of the UK government  so I think that would be slightly problematic…”

Σε ελεύθερη μετάφραση:

« Θα θέσω το θέμα εκ μέρους τους αν κάποιος ψηφοφόρος μου  επικοινωνήσει μαζί μου, θα το θέσω ενώπιον των αρμοδίων αρχών ίσως να είναι εκτός των (αρμοδιοτήτων) της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου επομένως νομίζω ίσως να είναι λίγο προβληματικό…»

https://cypriumnews.com/2019/12/06/bambos-charalambous-talking-about-direct-flight-video/

Και συνέχισε ο κ. Πάμπος Χαραλάμπους ότι το θέμα ίσως διευθετηθεί με τη διευθέτηση του Κυπριακού σε διεθνές επίπεδο.  Αυτή η ερώτηση εν τω μεταξύ επαναλήφθηκε πολλάκις κατά την διάρκεια της συνέντευξης με την δημοσιογράφο να επικαλείται  ηλεκτρονικές ερωτήσεις του κοινού της για το ίδιο θέμα.

Σε άλλη δε ερώτηση για το ίδιο θέμα « Μήπως είναι η κυπριακή κυβέρνηση που εμποδίζει τις απευθείας πτήσεις» ο κ. Χαραλάμπους απάντησε «Δεν γνωρίζω» (I do not know).

Δυστυχώς, όμως, ο υποψήφιος βουλευτής (και πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος από το 2017) παραπληροφόρησε το κοινό με την υπόσχεσή του να θέσει ενώπιον των αρμοδίων αρχών το θέμα αν του ζητηθεί αφενός και αφετέρου εμφανίστηκε εντελώς απληροφόρητος και σε πλήρη  άγνοια για το ότι το θέμα αντίθετα με τη δήλωσή του είναι της άμεσης αρμοδιότητας της  κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του που υπέγραψε το 1960,  του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης  του Σικάγου του 1944 και δύο δικαστικών αποφάσεων μία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μία του Εφετείου.

Σε τέτοιο επίσημο μάλιστα σημείο,  που ο Υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου  το 2009 –  του Εργατικού Κόμματος, κυβερνούσαν οι Εργατικοί τότε το  κόμμα του κ. Πάμπου Χαραλάμπουςβρέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο με τους Τούρκους που του κίνησαν αγωγή γιατί απέρριψε το αίτημά τους για απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα κατεχόμενα και το κατεχόμενο από την Τουρκία αεροδρόμιο της Τύμπου (ούτω καλούμενο «Ερτζάν»).

Ο Υπουργός Μεταφορών κέρδισε τη δίκη και οι Τούρκοι έκαναν έφεση.  Το 2010 (είχαν αναλάβει οι Συντηρητικοί) στην απόφασή του το Εφετείο με το δικαστή Lord Justice Richards συμφώνησε με την προηγούμενη απόφαση του 2009 και του Δικαστή Justice Wyn  Williams ([2009) και είπε ότι «το να επιτρέψουν την άδεια που επιζητούσαν θα συνιστούσε παραβίαση των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου να σέβεται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα είναι παράνομο.»

«…the granting of the permits sought would constitute a breach of the United Kingdom’s obligation to respect the rights of the Republic of Cyprus and would be unlawful».

Συγκεκριμένα η σχετική απόφαση του Εφετείου Court of Appeal 12.10.2010 έχει  – «… I agree with the judge [in the High Court] that the grant of the permits sought by the appellants would constitute a breach of the United Kingdom’s obligation to respect the rights of the RoC under the Chicago Convention [1944] and would in consequence be unlawful as a matter of domestic law. The judge was right to uphold the Secretary of State’s decision and to dismiss the claim for judicial review on this basis

( Πηγή εδώ  www.bailii.org/ew/cases/EWCA/Civ/2010/1093.html)

Τόσο είναι της άμεσης αρμοδιότητας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που σε διάφορες περιπτώσεις το Φόρειν ΄Οφις δια του αρμόδιου αξιωματούχου του προέβη και σε δηλώσεις στη Βουλή των Λόρδων απαντώντας σε φιλότουρκους λόρδους.

  • Βουλή των Λόρδων

Μία τέτοια είναι αυτή της  3ης  Αυγούστου 2017 όταν  απαντώντας στον λόρδο Maginnis  ο Λόρδος Ahmad  εκ μέρους του Φόρειν ΄Οφις είπε : “On the question of direct flights, the UK Court of Appeal has confirmed that direct flights from the UK to Ercan would breach obligations under international law.” (Στο θέμα των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο το Εφετείο έχει επιβεβαιώσει ότι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το Ερτζάν θα παραβίασαν υποχρεώσεις σύμφωνα με το διεθνή νόμο»).

Πηγή : www.parliament.uk/business/publications/written-questions-answers-statements/written-question/Lords/2017-07-20/HL1166/

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 ο Λόρδος Ahmad για ακόμα μια φορά επανέλαβε τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου επικαλούμενος την απόφαση του Εφετείου του 2010 που θεωρεί παράνομες τέτοιες πτήσεις και παραβίαση της Σύμβασης του Σικάγου του 1944.

 Πηγή: https://www.parliament.uk/business/publications/written-questions-answers-statements/written-question/Lords/2017-09-14/HL1627/

Στις 9 Νοεμβρίου 2010 η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου πρόβαλε την σημαντική εκείνη απόφαση του Εφετείου με τον χαρακτηριστικό τίτλο « Δικαιολογημένη η άρνηση»

«Θέμα ορολογίας»

Ο κ. Πάμπος Χαραλάμπους δυσκολεύθηκε επίσης να τοποθετηθεί ευθαρσώς στην ερώτηση γιατί λέμε ότι έγινε εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και όχι «intervention» (παρέμβαση).  Είπε ότι αυτό είναι θέμα «ορολογίας».

Και εδώ υπάρχουν ευάριθμες δικαστικές αναφορές που κορυφαίοι δικαστές αναφέρθηκαν σε τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Μάλιστα μόλις την 1 Δεκεμβρίου 2019 είχα γράψει στη «Σημερινή» το άρθρο «Δύο τουρκικές εισβολές» με τη βούλα του Αγγλικού Εφετείου» και στην «Ελευθερία» Λονδίνου 5.12.2019 «Ποινικό αδίκημα να ΜΗΝ αποκαλούμε την Τουρκία εισβολέα και κατακτητή» απαντώντας στον λεγόμενο  «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, για την κοσμοθεωρία του προς  την λεγόμενη «εισαγγελία»  να προχωρήσει σε νομικές ρυθμίσεις, ώστε η αναφορά στην Τουρκία ως κατοχική δύναμη να θεωρείται αδίκημα.

Ενδεικτικά η ερώτηση προς τον κ. Πάμπο Χαραλάμπους δεν ήταν άσχετη με την προσπάθεια του Ερσίν Τατάρ για αθώωση των τουρκικών εγκλημάτων και της συνεχιζόμενης εισβολής και κατοχής και του κατάπτυστου «γλωσσαρίου» του ΟΑΣΕ με τους ίδιους στόχους…

Καλέσαμε τον υποψήφιο  κ. Πάμπο Χαραλάμπους  να ανακαλέσει με ανακοίνωσή του και να απαιτήσει όπως το τηλεοπτικό κανάλι διαβάσει την διορθωτική θέση του για το θέμα σεβόμενος την δικαστική απόφαση του Εφετείου του 2010 και τη επίσημη θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα προσωπικά έστειλα μακροσκελή επιστολή στον υποψήφιο Πάμπο Χαραλάμπους το περασμένο Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 με αντίγραφα στον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας κ. Χρήστο Καραολή και άλλους ομογενείς εδώ,  μόλις ενημερώθηκα για τις δηλώσεις του και είδα το βίντεο της συνέντευξης και του έθεσα όλα όσα ανέφερε πιο πάνω, και του είπα ότι ως πρώην βουλευτής και δικηγόρος στο επάγγελμα, όφειλε να γνωρίζει τις δικαστικές αποφάσεις και τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό.  Υποσχέθηκα να περιμένω,  όταν μου ζήτησαν να μην προβώ σε ανταπόκριση την περασμένη Δευτέρα, αναμένοντας ότι θα εκδώσει ανακοίνωση και ότι είπε σε παράγοντα ότι δεν υποστηρίζει απευθείας πτήσεις.  Είπα θα περιμένω μέχρι Τρίτη βράδυ 10.12.2019, για επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του, γιατί η προφορική δήλωσή του δεν μετρά, ειδικά όταν το βίντεο με τις δηλώσεις του θα βρίσκεται στο διαδίκτυο, η διορθωτική ανακοίνωση πρέπει να διαβαστεί από τον τηλεοπτικό σταθμό που έκανε τις αρχικές του δηλώσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει ανακοίνωση και έκανα την ανταπόκριση στο Ράδιο Πρώτο σήμερα Τετάρτη, στη Πρώτη Εκπομπή, Λάζαρου Μαύρου, Μάριου Πούλλαδου και Χρήστου Μηχάλαρου.

  • Iain Duncan Smith

Όταν τον Ιούνιο του 2018 ο Συντηρητικός βουλευτής  Ιain Duncan Smith για την περιοχή( Chingford and Woodford Green) εξέφρασε υποστήριξη για απευθείας πτήσεις σε μια συνέντευξή του και εκείνος σε τουρκικό κανάλι, ξεσηκωθήκαμε όλοι εναντίον του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Sigmalive 10.12.2019 με τίτλο «Προκαλεί ξανά Βρετανός βουλευτής: Θέλουμε απευθείας πτήσεις με κατεχόμενα» δηλαδή ο Iain Duncan Smith, στο οποίο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τις δηλώσεις του τις έκανε στα ΜΜΕ την περασμένη Δευτέρα 9.12.2019 αυτό μας λέγει ουσιαστικά  ότι προηγήθηκε ο Πάμπος Χαραλάμπους στις 6.12.2019.

Δυστυχώς αμφότεροι υποστήριξαν και είπαν όσα είπαν για να εξασφαλίσουν τους τουρκικούς ψήφους εφόσον αμφότερες οι περιοχές έχουν σημαντικό αριθμό Τούρκων και Τουρκοκυπρίων.

Τα δημοσιεύματα τον  Ιούνιο του 2018 επικρίνοντας τον Άγγλο Iain Duncan Smith στην «Ελευθερία» Λονδίνου:

Ο αποτυχημένος Συντηρητικός  Ιαν Ντάνκαν Σμιθ και η στήριξή του στην παρανομία (κύριο άρθρο «Ελευθερίας»)  21.6.2018  σελ. 5

http://www.eleftheria.co.uk/pdf/62120187399Eleftheria_937.pdf

UK Cypriots Federationdeeply disappointedat calls for direct flights to occupied Cyprus   28.6.2018 σελ. 15  (Επικριτική ανακοίνωση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας στα αγγλικά)

http://www.eleftheria.co.uk/pdf/628201884932Eleftheria_938.pdf

  • Ανοικτή επιστολή στα αγγλικά προς τον βουλευτή Iain Duncan Smith MP 

YOUR IGNORANCE ASTPOUNDS AND DOES NOT BEFIT A MEMBER OF PARLIAMENT    σελ.  16 Φανούλας Αργυρού    28.6.2018

http://www.eleftheria.co.uk/pdf/628201884932Eleftheria_938.pdf

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο 11.12.2019

Ανταπόκριση Φ.Α «Ράδιο Πρώτο»  Λευκωσία, Πρώτη Εκπομπή Λάζαρου Μαύρου, Μάριου Πούλλαδου, Χρήστου Μηχάλαρου  Τετάρτη 11.12.2019

Από τα 37.44’

http://www.radioproto.com.cy/articles/videos/1285/proti-ekpompi-radio-proto-tetarti-04122019

THE TIMES

“Flight refusal justified

Court of Appeal

Published November 9, 2010

Regina (Kibris Turk Hava Yollari and Another) v Secretary of State for Transport

The Secretary of State for Transport was entitled to refuse to grant permits to a Turkish airline and travel agent to allow them to operate scheduled and charter flights between the United Kingdom and northern Cyprus.

The Court of Appeal (Lord Justice Ward, Lord Justice Richards and Sir David Keene) so held, inter alia, when on October 12, 2010, dismissing the appeal of the claimants, Kibris Turk Hava Yollari, a Turkish airline, and CTA Holidays Ltd, its wholly owned subsidiary, from the dismissal by Mr Justice Wyn  Williams ([2009] EWHC 1918 (Admin)) of their claim for judicial review of the refusal of the Secretary of State for Transport of the airline’s application to vary its operating permit to allow it to carry passengers, baggage and cargo on scheduled services between the United Kingdom and northern Cyprus, and of both their applications for a permit to operate charter flights between the United Kingdom and Ercan airport in northern Cyprus.

LORD JUSTICE RICHARDS said that the granting of the permits sought would constitute a breach of the United Kingdom’s obligation to respect the rights of the Republic of Cyprus and would be unlawful».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button