Greek Reports (Ελληνικά)

«Δύο τουρκικές εισβολές» με τη βούλα του Αγγλικού Εφετείου

Η τουρκική κατοχή της μισής μας πατρίδας καταγράφεται σε ουκ ολίγες δικαστικές αποφάσεις, περιλαμβανομένων και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Εφετείου Αγγλίας και Ουαλίας

Στις 23.11.2019 διαβάσαμε ότι «ο λεγόμενος ‘πρωθυπουργός’ του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, έδωσε εντολή στη λεγόμενη ‘εισαγγελία’ να προχωρήσει σε νομικές ρυθμίσεις, ώστε η αναφορά στην Τουρκία ως κατοχική δύναμη να θεωρείται αδίκημα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Γκαζέτα Κίπρις, ενώ η ‘Αφρίκα’ διερωτάται, εάν την εντολή που έδωσε ο κ. Τατάρ την πήρε από την τουρκική ‘πρεσβεία’ στα κατεχόμενα».

Ο Σενέρ Λεβέντ στη στήλη του στην «Αφρίκα» δημοσιεύει τις επιστολές του πρώην «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Ντεριά Κανμπάι, με τις οποίες ζητεί την εκκίνηση νομικής διαδικασίας εναντίον της εφημερίδας για το πρωτοσέλιδο της 8ης Δεκεμβρίου 2017, που έγραφε για εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν και την απάντηση του «αστυνομικού διευθυντή».

Ποινικοποίηση της λέξης «κατοχή» προωθεί ο Τατάρ στα κατεχόμενα

Άνευ ορίων, όπως πάντα, η τουρκική αδίστακτη προπαγάνδα και επεκτατική πολιτική και δράση. Η οποία αποθρασύνεται, ενθαρρύνεται αλλά και συντονίζεται, εφόσον δεν έχει να αντιμετωπίσει κανένα κόστος ή τιμωρία για την ασυδοσία της από τα θύματά της, πλάι στη συμμαχική βοήθεια από τους Βρετανούς του Φόρεϊν Όφις και τη συνοδοιπορία των Αμερικανών…

Επανέρχομαι στην εντολή του λεγόμενου «πρωθυπουργού» στην κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974 με τις δύο της βάρβαρες ΕΙΣΒΟΛΕΣ (20 Ιουλίου και 14 Αυγούστου 1974 αντίστοιχα) προς την «εισαγγελία» τους να προχωρήσει – άκουσον-άκουσον – σε νομικές ρυθμίσεις, ώστε η αναφορά στην Τουρκία ως κατοχική να θεωρείται αδίκημα!

  • Δικαστικές αναφορές

Η τουρκική κατοχή της μισής μας πατρίδας καταγράφεται σε ουκ ολίγες δικαστικές αποφάσεις, περιλαμβανομένων και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Εφετείου Αγγλίας και HIGH COURT της Αγγλίας και Ουαλίας.

Και όσο αυτονόητα και να είναι αυτά, δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να τα υπενθυμίζουμε, για να αντιμετωπίζονται οι τουρκικές ψευτιές και διαστρεβλώσεις, αλλά και για συνεχή ενημέρωση όσων είτε τηρούν άγνοια είτε ανερυθρίαστα προσποιούνται αμνησία για τα τόσο σοβαρά θέματα της κυπριακής υπόθεσης, προσφέροντας γην και ύδωρ στους κατακτητές, τους οποίους αθωώνουν για τα εγκλήματά τους.

  • «Δύο τουρκικές εισβολές»

1983 – Στην υπόθεση Catlin v Cyprus Finance Corporation (London) Ltd [1983] Q.B. 759 ο Δικαστής Mr. Justice Bingham μίλησε «για τουρκικές εισβολές στην Κύπρο», όταν επεσήμανε τα εξής: «Το καλοκαίρι του 1974 έλαβαν χώραν οι τουρκικές εισβολές στην Κύπρο. Οι συνέπειες για την ενάγουσα και τα παιδιά της ήσαν καταστροφικές…». Στη συνέχεια μίλησε για τουρκικά κατοχικά στρατεύματα…

«In the summer of 1974 the Turkish invasions of Cyprus took place. The consequences for the plaintiff and her children were catastrophic. All their property was in the area of Famagusta which was sealed off by Turkish troops; …».

Εδώ να τονιστεί ξανά ότι ο μεγάλος εκείνος Δικαστής μίλησε για «δύο τουρκικές εισβολές», όπως ακριβώς έχουν τα ιστορικά γεγονότα. Και, μάλιστα, το 1983, σε μια χρονική στιγμή που ο Ραούφ Ντενκτάς προχώρησε στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους του, όταν πολλοί μιλούσαν για «τουρκική επέμβαση» και «τουρκική ειρηνική επιχείρηση».

Όπως έγραψε ο καθηγητής Δρ Κλέαρχος Α. Κυριακίδης σε κείμενό του: «Ο μεγάλος αυτός Δικαστής επέλεξε τις λέξεις του με χαρακτηριστική ακρίβεια προς το συμφέρον της δικαιοσύνης».

O Mr. Justice Bingham αργότερα έγινε Λόρδος Bingham και υπηρέτησε ως Lord Chief Justice of England and Wales (1996-2000), και επίσης ως Senior Law Lord (2000-2008).

Αξίζει να σημειώσω και τα λόγια ως φόρο τιμής του Lord Judge (του τότε Lord Chief Justice) για τον θάνατο του σπουδαίου εκείνου Δικαστή την ημέρα του θανάτου του, 11.9.2010, σε ηλικία 76 ετών.

«Εκ μέρους του δικαστικού σώματος Αγγλίας και Ουαλίας εκφράζω τη λύπη μου για τον θάνατο του Tom Bingham, του πλέον σεβαστού και διακεκριμένου Δικαστή των εποχών μας. Οι συνεισφορές του στο να κατανοήσουμε τη σημασία του κράτους δικαίου και τις αρχές του κοινού δικαίου, δεν έχουν προηγούμενο στη γενιά μας. Δικαστές σε όλον τον κόσμο θα αναγνωρίσουν τον Tom Bingham ως έναν από τους μεγαλύτερους δικαστικούς της γενιάς μας και έναν από τους σπουδαιότερους δικαστές του κοινού δικαίου».

«Ο σπουδαιότερος δικαστής της εποχής του πίστευε ότι η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας είναι αναγκαία για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (τίτλος της βρετανικής «Γκάρντιαν», 11.9.2010, στον επικήδειό της την ημέρα του θανάτου του).

«The greatest judge of his era, he argued that judicial independence is essential to the defence of human rights».

1996 – Loizidou v Turkey: Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 18 Δεκεμβρίου 1996. H KATOXH εμφαντικά αναφέρθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 18 Δεκεμβρίου 1996 στην ιστορική απόφαση για την υπόθεση Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας. Σημείωσε το δικαστήριο:

«54. It is important for the Court’s assessment of the imputability issue that the Turkish Government have acknowledged that the applicant’s loss of control of her property stems from the occupation of the northern part of Cyprus by Turkish troops and the establishment there of the “TRNC…».

Το δικαστήριο τόνισε την κατοχή του βόρειου μέρους της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα…

1998 – Στην υπόθεση ενώπιον του Εφετείου Αγγλίας και Ουαλίας στο Λονδίνο της Polly Peck International Plc v The Marangos Hotel Company Ltd & Ors [1998] EWCA Civ 789, ο Δικαστής Lord Justice Mummery είπε:

«In the summer of 1974 Turkey invaded the island. By 16 August 1974 it had occupied a large area in the north amounting to just over one third of the whole island (the occupied area). Many members of the Greek Cypriot community in the occupied area fled, in fear of armed force, from their homes and businesses to other parts of the island».

«Το καλοκαίρι του 1974 η Τουρκία εισέβαλε στο νησί. Μέχρι τις 16 Αυγούστου 1974 είχε υπό κατοχή της ένα μεγάλο μέρος…».

  • 2019 – Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στην παράγραφο 193 της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Ιανουάριο του 2019 στην υπόθεση GUZELYURTLU & OTHERS v. CYPRUS v TURKEY [2019] ECHR 100 «το Δικαστήριο σημείωσε ότι η Τουρκία θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ότι έχει υπό κατοχή το βόρειο μέρος της Κύπρου».

  • Το διαβόητο και αντιδημοκρατικό «γλωσσάρι»

Ουσιαστικά, αυτό που εισηγήθηκε στην παρανομία ο κ. Ερσίν Τατάρ είναι προώθηση του επιτήδειου «γλωσσαρίου» του 2018 που εξέδωσε ο ΟΑΣΕ (‘Glossary’ OSCE), που εισηγείτο ακριβώς αυτό, δηλαδή να μη χρησιμοποιούνται οι λέξεις «εισβολή και κατοχή» από την Τουρκία για αθώωση των τουρκικών εγκλημάτων εις βάρος των Ελλήνων. Εναντίον του οποίου (γλωσσαρίου) υπογράψαμε διαμαρτυρία πολλοί δημοσιογράφοι…

  • Ελευθερία έκφρασης

Τέλος, να προσθέσω ακόμα ότι στην παράγραφο 49 της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 7 Δεκεμβρίου 1976, στην υπόθεση Handyside v United Kingdom, γράφτηκε: «Η ελευθερία έκφρασης αποτελεί ένα από τα αναγκαία θεμέλια μιας… (δημοκρατικής) κοινωνίας, μιαν από τις βασικές προϋποθέσεις για την πρόοδό της και την ανάπτυξη του κάθε ανθρώπου».

  • Τουρκία

Η έλλειψη ελευθερίας στην έκφραση ανθίζει στην Τουρκία, κύριε Τατάρ (και συνοδοιπόροι, στο άξιο μόνο για τον κάλαθο τον αχρήστων «γλωσσάρι» σας), στη μεγαλύτερη φυλακή σε ολόκληρο τον κόσμο για δημοσιογράφους, γιατρούς, δικηγόρους, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απλούς πολίτες που διεκδικούν τα ανθρώπινά τους δικαιώματα, όχι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

  • ΚΔ – Δικαίωμα εγγυημένο από το Σύνταγμα

Η ελευθερία της έκφρασης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Κοινού Δικαίου (Common Law) και Συνταγματικό Δικαίωμα εγγυημένο από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λοιπόν, η τουρκική ασυδοσία πρέπει να αποστομωθεί με απόφαση της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας (και ό,τι χρειάζεται από τη Γενική Εισαγγελία του κράτους), για να θεωρείται διά νόμου ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ η Τουρκία ΩΣ ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ. Και να απαιτηθεί το ξερίζωμα του συμβόλου του τουρκικού σοβινισμού στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Το οποίο προσβάλλει όλους μας, για την ασυγχώρητη ανοχή μας να το αντικρίζουμε κάθε μέρα απέναντί μας…

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Το άρθρο δημοσιεύθηκε επίσης στην εφημερίδα η σημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button