Greek Reports (Ελληνικά)

Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

Πριν 102 χρόνια στη Ρωσία 7 - 8 Νοεμβρίου 1917 (25 -26 Οκτωβρίου με το παλιό ημερολόγιο)

Νικηφόρα σοσιαλιστική επανάσταση.

Ένοπλη εξέγερση.

Η εργατική τάξη με συμμάχους την αγροτική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα ανέτρεψε με τη δύναμη των όπλων την εξουσία της αστικής τάξης και εγκατέστησε τη δημοκρατική εξουσία των συμβουλίων των αντιπροσώπων των εργαζομένων, την εξουσία των σοβιέτ(ρωσική λέξη που σημαίνει συμβούλιο)

Η επανάσταση προετοιμάστηκε και πραγματοποιήθηκε κάτω από την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, του κόμματος της εργατικής τάξης, με επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ Λένιν.

Η επανάσταση κατάργησε την ατομική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής που έγιναν λαϊκή ιδιοκτησία. Παραγωγή για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι για το κέρδος.

Η γη δόθηκε στους αγρότες.

Καταργήθηκε η εθνική καταπίεση σε όλες τις μορφές της.

Ο σοσιαλισμός που αντικατέστησε τον καπιταλισμό κατάργησε κάθε μορφή εκμετάλλευσης. Κατάργησε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ανέβασε τη γυναίκα, έδωσε προοπτική στη νεολαία, έδωσε όραμα σε όλο το λαό.

Η λευτεριά του λαού έλαβε νόημα. Ο σοσιαλισμός έδωσε στο λαό τις υλικές δυνατότητες να κατακτήσει μια αξιοπρεπή ζωή με ανέσεις, μια ανθρώπινη ζωή,μια ζωή πνευματικά και ηθικά ανώτερη.

Ριζική στροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας, στροφή από τον καπιταλισμό -ιμπεριαλισμό σ’ ένα καινούργιο κόσμο.

Ριζική διαφορά από όλες τις τότε επαναστάσεις. Δεν κατάργησε  μια μορφή εκμετάλλευσης για να την αντικαταστήσει  με άλλη. Κατάργησε κάθε μορφή εκμετάλλευσης.

Η επανάσταση άνοιξε ρήγμα στο παγκόσμιο σύστημα του καπιταλισμού -ιμπεριαλισμού. Εγκαινίασε την εποχή των εργατικών σοσιαλιστικών επαναστάσεων.

Κλόνισε την κυρίαρχη θέση του καπιταλισμού – ιμπεριαλισμού στις αποικίες και στις εξαρτημένες χώρες.

Εγκαινίασε την εποχή των απελευθερωτικών κινημάτων στις χώρες αυτές.

Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και η επικράτηση του σοσιαλισμού στα απέραντα εδάφη της Ρωσίας δεν ήταν μόνο μια  ανατροπή των πολιτικών και οικονομικών συσχετισμών.

Ήταν και μια αλλαγή στον ιδεολογικό τομέα στη ψυχολογία των εργαζομένων ολόκληρης της υφηλίου.

102 χρόνια μετά,η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση μαζί με όλη τη θετική κληρονομιά που μας άφησε η οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε μια σειρά χώρες φωτίζουν άπλετα τους αγώνες των λαών για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα ο σοσιαλισμός παραμένει  η μόνη ρεαλιστική επιλογή για τους σύγχρονους είλωτες του πλανήτη.

Κλείνω.

“Θα έπαιρνα τον ίδιο δρόμο, αν θα ξανάρχιζα τη ζωή μου, γιατί ο κομμουνισμός είναι τα νιάτα του κόσμου ” έγραφε λίγες στιγμές πριν τουφεκιστεί από τους χιτλερικούς ο αλησμόνητος Γάλλος δημοσιογράφος και διανοούμενος Γκαμπριέλ Περί.

Ο κομμουνισμός που θα διαδεχθεί το σοσιαλισμό, που δεν είναι παρά  μεταβατικό στάδιο,είναι τα νιάτα του κόσμου, το μέλλον του κόσμου,το μέλλον του ίδιου του πλανήτη γη που μας φιλοξενεί και μας ανέχεται!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button