Greek Reports (Ελληνικά)

Μπόρις Τζόνσον και η φαινομενική σύγκρουση συμφερόντων

Ο νέος βρετανός Πρωθυπουργός Alexander Boris de Pfeffel Johnson (Μπόρις Τζόνσον) ο οποίος αντικατέστησε την Τερέζα Μέι, εκλεγείς με 92,153 ψήφους από μέλη του Συντηρητικού Κόμματος (αμφότεροι δοτοί πρωθυπουργοί ξεκινώντας τα καθήκοντά τους ) «εκπλήρωσε την διαχρονική φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός – όμως επιλέγηκε από ένα κομμάτι του πληθυσμού πάνω κάτω στο μέγεθος ενός κανονικού πλήθους ποδοσφαίρου.

* Φανούλα Αργυρού *

Ο αντίπαλος του Τζέρεμυ Χάντ πήρε 46,656 ψήφους», έγραψε μεταξύ άλλων ο «New Statesman» 23.7.2019.

Just 0.13 per cent of the population voted for Boris Johnson

Σε αχαρτογράφητα νερά το ΗΒ

O απρόβλεπτος, προσωπο-φιλόδοξος Μπόρις Τζόνσον, όπως επιεικώς τον έχουν χαρακτηρίζει πολλοί δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι, πολιτικοί καθώς και καθηγητές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου φοίτησε, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας η οποία στα χέρια του βρίσκεται και αυτή σε αχαρτογράφητα νερά.

Δεν έφτασε να αναλάβει την εξουσία και η πρώτη του δουλειά ήταν να εκδιώξει «πραξικοπηματικά» σχεδόν όλους όσους βρισκόντουσαν στην κυβέρνηση και υποστήριζαν την παραιτηθείσα προκάτοχό του ή είχαν εκφράσει την παραμικρή  αντίθεσή τους στις πράξεις, δηλώσεις και πολιτικές του και επικρίσεις για αυτές. Δημοκρατικό;   Όχι σύνηθες φαινόμενο… Μάλλον στο πρότυπο του  αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τράμπ μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή του η προσπάθεια…

Φαινομενική σύγκρουση συμφερόντων

Στις 27 Ιουλίου 2019 η εφημερίδα «Γκάρτιαν» με ειδησεογραφικό του πολιτικού της συντάκτη Peter Walker,  ενημέρωσε ότι ο Εργατικός βουλευτής Ian Murray έγραψε στον πιο ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης,  τον Sir Mark Sedwill, προειδοποιώντας για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον,  αν ο τελευταίος υλοποιήσει προτεινόμενες πολιτικές του, οι οποίες έχουν την πιθανότητα να προσφέρουν κέρδη σε κύριους δωρητές.  Ο βουλευτής δεν ισχυρίζεται οτιδήποτε λάθος, αλλά είπε στον Sir Mark Sedwill ότι με την νέα κυβέρνηση να υπόσχεται γρήγορες  αλλαγές, « είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το κοινό να εμπιστεύεται ότι οι αποφάσεις που παίρνονται είναι προς το συμφέρον του και με το σωστό τρόπο».

Στην επιστολή του ο βουλευτής αρίθμησε σωρεία πιθανών αλλαγών (οικονομικών και άλλων) που, ίσως,  αν υλοποιηθούν προβούν προς όφελος δωρητών της προεκλογικής καμπάνιας του πρωθυπουργού και επεσήμανε ο βουλευτής ότι  « Ο πιο σίγουρος τρόπος για τον πρωθυπουργό να αποφύγει οποιαδήποτε περίπτωση να φανεί ότι έχει σύγκρουση συμφέροντος σ΄αυτά τα θέματα είναι τώρα να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση πολιτικής για αυτά. Θα σας είμαι ευγνώμων αν υπενθυμίσετε στον πρωθυπουργό τις υποχρεώσεις του βάση του υπουργικού κώδικα (Ministerial Code) και να τον ενθαρρύνετε  να αποφύγει (ανάμιξη στα θέματα αυτά) και με αυτό τον τρόπο να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην διαδικασία πολιτικής της κυβέρνησης».

Πρόεδρος (President) του Αγγλο-Τουρκικού Συνδέσμου (AngloTurkish Society)

Ο νέος Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εδώ και καιρό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Αγγλο-Τουρκικού Συνδέσμου,  διατηρεί τη θέση του Προέδρου (President) σ΄αυτό.  Διατηρούσε τη θέση αυτή και κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του ως Υπουργού Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας. Είχα γράψει σχετικά στο άρθρο μου στη «Σημερινή» στις  13 Ιανουαρίου 2016  «Πίσω από κλειστές πόρτες», τόσο για τον ίδιο όσο και τον  Sir K. Prendergast:

«…Ο Sir K. Prendergast  του Φόρεϊν Όφις, με προϋπηρεσία ως πρέσβης της Βρετανίας στην Τουρκία μεταξύ 1995-97,  που υπηρετούσε επί Σχεδίου Ανάν στη Γραμματεία του ΟΗΕ δίπλα από τον Κόφι Ανάν ως Under-Secretary General για Πολιτικές Υποθέσεις (μεταξύ 1997-2005)  είχε επισκεφθεί και τον τότε μ. Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο για το Σχέδιο Ανάν. Σήμερα, ο Βρετανός πρώην διπλωμάτης Sir Kieran Prendergast είναι Chairman του Αγγλο-Τουρκικού Συνδέσμου με President τον Δήμαρχο του Λονδίνου Boris Johnson και Patrons τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο και τον Βρετανό πρέσβη στην Άγκυρα!…»

Έκτοτε, ο Sir K Prendergast ο οποίος είχε αναλάβει στις 4 Μαΐου 2011 παραιτήθηκε της θέσεώς του στις 30 Μαρτίου 2018 σύμφωνα με το Companies House.  Παρόλα ταύτα το όνομά του ακόμα δεν έχει αποσυρθεί από την ιστοσελίδα του Αγγλο-Τουρκικού Συνδέσμου παρουσιάζοντάς τον ως «Αντιπρόεδρο» (Vice-President).

http://www.angloturkishsociety.org.uk/executive-committee.html

Γι΄αυτό ερωτούμε μέσω της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία κατά πόσο ισχύει το ίδιο και για την Προεδρία Μπόρις Τζονσον  στον Αγγλο-Τουρκικό Σύνδεσμο:

Πριν ή κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρωθυπουργού στις 24 Ιουλίου 2019, μήπως έχει αποσυρθεί από την Προεδρία του Αγγλο-Τουρκικού Συνδέσμου; Αν το έχει πράξει θα πρέπει να διορθωθεί η ιστοσελίδα για να μην τον αδικεί. Αν δεν το έχει  πράξει, όμως, πως μπορεί να συμβιβαστεί Προεδρία στο εν λόγω Σύνδεσμο με την Πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου με την παράγραφο 1.3 του Υπουργικού Κώδικα (Ministerial Code)  βάση του οποίου «οι Υπουργοί πρέπει να κάνουν σίγουρο ότι δεν δημιουργείται σύγκρουση, ή φαίνεται να δημιουργείται, μεταξύ των δημοσίων καθηκόντων τους και ιδιωτικών τους συμφερόντων»;  Εν πάση περιπτώσει ενόψει της Προεδρίας του πριν ή τρέχουσας στον Αγγλο-Τουρκικό Σύνδεσμο  (ή προκειμένου Επίτιμου Προέδρου γιατί ίσως να ισχύει αυτό) θα αποφύγει οποιεσδήποτε αποφάσεις σε σχέση με την Τουρκία, την κατοχική δύναμη στο βόρειο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίας εκ των υποτιθέμενων εγγυητριών δυνάμεων της ΚΔ βάση της Συνθήκης Εγγυήσεως;

Θέτω το εύλογο αυτό  ερώτημα γιατί σύμφωνα με τη σελίδα 19 του Register of Ministers’ Interests του  Δεκεμβρίου  2016, δηλαδή κατά τη χρονική περίοδο που ο Μπόρις Τζόνσον υπηρετούσε ως Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, παράλληλα διατηρούσε και την Προεδρία του Αγγλο-Τουρκικού Συνδέσμου. Ο Σύνδεσμος αυτός καταγράφεται ως «φιλανθρωπικός – Charity».

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/579769/List_of_Ministerial_Interests_December_2016.pdf

Και επειδή, σύμφωνα με το Charity Commission of England and Wales, οι «στόχοι και δραστηριότητες» του Συνδέσμου περιλαμβάνουν και την «προώθηση των αγγλο-τουρκικών σχέσεων», που συνεπάγονται και τα τουρκικά συμφέροντα, η σύγκρουση συμφερόντων αν δεν είναι λογικό να υπολογίζεται ότι υπάρχει, τουλάχιστον φαίνεται σαν να υπάρχει.

Στη Τουρκία το Σεπτέμβριο 2016 

Ως Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας ο Μπόρις Τζόνσον  επισκέφθηκε επίσημα την Τουρκία μεταξύ 25-27 Σεπτεμβρίου 2016 (Πρόεδρος του Αγγλο-Τουρκικού Συνδέσμου ταυτόχρονα) και συναντήθηκε τόσο με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερτογάν όσο και με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  τον Πρωθυπουργό Πιναλι Γιλτιρίμ και τον Υπουργό Ευρώπης Ομερ Τσελίκ. Στις 27 Σεπτεμβρίου, μετά από διμερείς συνομιλίες έδωσε κοινή δημοσιογραφική με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι  «πολλά ενώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενδεικτικά έχουμε την ίδια  θέση στο θέμα της Συρίας… το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως τον τουρκικό λαό και τουρκική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των δυνάμεων που προσπάθησαν να ανατρέψουν την δημοκρατία σας…»

Στιγμιότυπο της συνάντησης Τζονσον/Ερτογάν Σεπτέμβριος 2016 από την ιστοσελίδα του Φόρειν ΄Οφις

UK Foreign Secretary Boris Johnson’s visit to Turkey

Σύμφωνα και με ανταπόκριση του (ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters 27.9.2016) ο βρετανός ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι  «ελπίζει σε μια νέα μεγάλη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση».  

Στην Κύπρο Νοέμβριος 2016

Εβδομάδες αργότερα  ως Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας και ενόσω (και πάλιν) διατηρούσε την Προεδρία του Αγγλο-Τουρκικού Συνδέσμου,  επισκέφθηκε και  την Κύπρο στις 30 Νοεμβρίου 2016 ενόψει των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία ευελπιστώντας σε κλείσιμο του Κυπριακού.

Το βίντεο εδώ από την επίσκεψη του και το καλωσόρισμα από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της ΚΔ Ιωάννη Κασουλίδη και τον Διευθυντή του ΥΠΕΞ κ. Αλέξανδρο Ζήνων (πρώην Υπ. Αρμοστή στο Λονδίνο)

Britain’s Boris Johnson visits Cyprus to meet counterpart

Είναι γνωστές βέβαια, οι βρετανικές πιέσεις στην Ελβετία για κλείσιμο του Κυπριακού όπου το Φόρειν ΄Οφις αντιπροσωπεύθηκε με μια 30μελή αποστολή περιλαμβανομένων  του ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον και παραιτηθέντος πρόσφατα Σερ Άλαν Ντάνκαν ως Υφυπουργού Ευρώπης και Βορείου και Νοτίου Αμερικής. 

(Εδώ  να λεχθεί ότι η παραίτηση του Σερ Άλαν Ντάνκαν καμία σχέση  είχε με το Κυπριακό αλλά με τις σφοδρές διαφωνίες του με τις θέσεις Τζόνσον έναντι του Brexit και δηλώσεων και συμπεριφορών του τελευταίου για διάφορα θέματα.  Περιλαμβανομένης και της ανεπίτρεπτης στάσης του έναντι του Sir Kim Darroch βρετανού πρέσβη στην Ουάσιγκτον. Ο  οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τις διαρροές ενημερωτικών τηλεγραφημάτων του προς το Φόρειν ΄Οφις, με τα οποία ο διπλωμάτης απλά εκτελούσε τα καθήκοντά του, αλλά μετά τις επιθέσεις εναντίον του από τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλτ Τράμπ ο Τζόνσον δεν υποστήριξε τον δικό του διπλωμάτη όπως αναμενόταν. Ο Σερ Άλαν Ντάνκαν δεν θεωρούσε κατάλληλο τον Μπόρις Τζόνσον για την πρωθυπουργία).

Ολοκληρώνω όμως σημειώνοντας ότι αν ήδη έχει κάνει το πρέπον και παραιτήθηκε της θέσεώς του ως Προέδρου του Αγγλο-Τουρκικού Συνδέσμου, τον συγχαίρουμε για την ευαισθησία του, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα Υπουργικού Κώδικα.

* Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button