Greek Reports (Ελληνικά)

Να εκμεταλλευτούμε τα νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο

Η παραλαβή των Ρωσικών S400 από την Τουρκία αναμφίβολα θα δημιουργήσει νέα δεδομένα με αλλαγές, μικρές ή μεγάλες, στις Διεθνείς Σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Το πόσο θετικά ή αρνητικά θα επηρεάσει την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία η νέα κατάσταση πραγμάτων δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά εξαρτάται και από εμάς.

Ανδρέας Α. Αποστόλου *

Αυτό που δεν εξαρτάται από εμάς:

Προφανώς οι σχέσεις των Η.Π.Α. με την Τουρκία δεν θα παραμείνουν για πάντα στα σημερινά επίπεδα.

Δεν συμφέρει σε καμία από τις δύο χώρες να εφαρμόσουν πολιτικές οι οποίες θα δημιουργήσουν τέτοια δεδομένα τα οποία δεν θα επιτρέπουν την επανασύσφιξη των σχέσεων.

Από την άλλη όμως η εκτίμηση που υπάρχει και την οποία υιοθετώ είναι πως δεν πρόκειται οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι ξανά οι ίδιες.

Αυτό που εξαρτάται από εμάς:

Η περίοδος μέχρι οι σχέσεις Η.Π.Α. – Τουρκίας βελτιωθούν αποτελεί για εμάς (Ελλάδα και Κύπρο) μια ευκαιρία την οποία οι ηγεσίες σε Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να εκμεταλλευτούν. Οι Η.Π.Α. έχουν ανάγκη από συμμάχους οι οποίοι θα είναι ξεκάθαροι στον προσανατολισμό τους αλλά κυρίως θα είναι αξιόπιστοι.

Τα δεδομένα:

Το νομοσχέδιο των Γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούπιο το οποίο καταργεί το εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από σχεδόν μισό αιώνα στέλνει θετικά μηνύματα τα οποία θα πρέπει να τα λάβουμε.

Ο Αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Exxon-Mobil πλέον αποτελεί μαζί με την Total τους ισχυρότερους παίκτες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η πρόθεση δε της εταιρίας να επενδύσει στην δημιουργία χερσαίου τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στέλνει το μήνυμα πως θεωρεί την Κύπρο σημαντικό κόμβο για την επίτευξη των επιχειρηματικών, και όχι μόνο, στόχων της για τις επόμενες δεκαετίες.

Μια άλλη συνισταμένη η οποία καθορίζει τις σχέσεις μας με την Δύση είναι και οι στοχεύσεις άλλων χωρών στην περιοχή. Το Ισραήλ αποτελεί τον ισχυρότερο και πιο σταθερό σύμμαχο των Η.Π.Α. στην ευρύτερη περιοχή. Η σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας με τις Η.Π.Α. εξυπηρετεί απόλυτα και την γείτονα χώρα. Το Ισραήλ έχει δύο επιλογές για συνεργασία για να αξιοποιήσει το φυσικό του αέριο. Την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Η Τρίτη επιλογή είναι η δημιουργία τερματικού φυσικού αερίου στο Ισραήλ. Κάτι τέτοιοι είναι σχεδόν αδύνατο να προκριθεί ως επιλογή γιατί και το ίδιο το Ισραήλ γνωρίζει πως θα αποτελεί στόχο για τους εχθρούς του και θα χρειαστούν τεράστια κονδύλια για να συντηρήσουν την προστασία του από πιθανές επιθέσεις. Η Αίγυπτος μπορεί σήμερα να έχει ηγεσία που να διευκολύνει την σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα επικρατήσει για πάντα. Οι αδελφοί Μουσουλμάνοι, που βρίσκονται σε συνεννόηση και με τον Ερτντογάν, αποτελούν εχθρό για το Ισραήλ. Δεν μπορεί λοιπόν το Ισραήλ να κάνει μια στρατηγική επιλογήδεκαετιών με την Αίγυπτο. Η Κύπρος λοιπόν αποτελεί τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο για το Ισραήλ για ενεργειακή συνεργασία. Είτε η κατασκευή του αγωγού East-Med είτε η μεταφορά του φυσικού αερίου του Ισραήλ σε κυπριακό τερματικό αποτελούν τις πιο ασφαλείς επιλογές για την γείτονα χώρα.

Επιπρόσθετα οι σχέσεις του Ισραήλ τόσο με το Ιράν όσο και με την Τουρκία βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αποτελέσει για το Ισραήλ ένα αξιόπιστο σύμμαχο σε όλα τα επίπεδα και ο συνδετικός κρίκος του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κάθε βήμα λοιπόν που αναβαθμίζει τις σχέσεις Η.Π.Α. – Ελλάδας και Η.Π.Α. – Κύπρου ευνοεί και το Ισραήλ.

Αυτά λοιπόν που συμβαίνουν στην περιοχή μας προφανώς και δεν είναι γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά.

Ανεξαρτήτως με τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να στείλει σαφές το μήνυμα ότι μπορεί να καταστεί ένας αξιόπιστος σύμμαχος και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Η πολιτική της ουδετερότητας και των ίσων αποστάσεων που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ Η.Π.Α. και Ρωσίας έχει κλείσει τον κύκλο της. Είναι η ώρα των αποφάσεων.

Η Κύπρος Δημοκρατία με την ένταξη της το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει τις αποφάσεις τις για τον προσανατολισμό συμμαχιών που θα ακολουθήσει. Θα πρέπει να τις υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα χωρίς φόβο και πισωγυρίσματα.

Με σοβαρότητα, αλλά και όσο το δυνατό περισσότερη εθνική ομοψυχία ας αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα.

Χωρίς ευσεβοποθισμούς, ιδεοληψίες και συνθήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button