Greek Reports (Ελληνικά)

Ο Κίσσιγκερ εμπιστευόταν περισσότερο τους Βρετανούς παρά τους δικούς του!

Νέα αποδέσμευση βρετανικών εγγράφων

Κυπριακό

Αποδεσμεύθηκαν την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 νέοι βρετανικοί πρωθυπουργικοί και υπουργικοί φάκελοι για το 1994 και όχι μόνον, αλλά τίποτα το ουσιαστικό για το Κυπριακό εκτός από κάποιες αναφορές για δύο συναντήσεις του  τότε Βρετανού Πρωθυπουργού Τζόν Μέιτζορ με την Πρωθυπουργό της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ εντός του 1994.

Στις σημειώσεις προς τον Πρωθυπουργό το Φόρειν ΄Οφις σημείωνε ότι η βρετανική θέση ήταν ότι μαζί με τους Γάλλους και τους Γερμανούς αντιστέκονταν στο ελληνικό αίτημα για ξεκίνημα  ενταξιακών της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ΕΕ, γιατί οποιαδήποτε τέτοια κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους.

Οι προοπτικές για διευθέτηση του Κυπριακού δεν ήσαν ενθαρρυντικές, οι Ελληνοκύπριοι «μιλούν πάλιν για διεθνοποίηση και επαναφορά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προσπαθούμε να  αποθαρρύνουμε, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έγραψε στον ΓΓ του ΟΗΕ επαναβεβαιώνοντας την αποδοχή του στην Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική, Ομοσπονδία. Εμείς και ο ΟΗΕ πιέζουμε για ενανέναρξη των συνομιλιών», έγραφαν. Το δε μητρώο της Τουρκίας σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν το εμπόδιο στις σχέσεις της με την Δύση.

Δρ. Χένρι Κίσσιγκερ

Εκείνο που φανερώθηκε στα νέα έγγραφα, όμως, είναι η μυστική συνεργασία Δρ. Χένρι Κίσσιγκερ με τους Βρετανούς. Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια των συνομιλιών  για το Βιετνάμ στο Παρίσι αρχές της δεκαετίας του 1970 στις οποίες κύριος διαπραγματευτής εκ μέρους των ΗΠΑ ήταν ο τότε Βοηθός του Προέδρου Νίξον για Θέματα Εθνικής Ασφάλειας Δρ. Χένρι Κίσσιγκερ, ο τελευταίος δεν εμπιστευόταν τις αμερικανικές υπηρεσίες και ζήτησε την βοήθεια των Βρετανών.

Τον Ιούνιο του 1971 ο Δρ. Κίσσιγκερ επισκέφθηκε το Λονδίνο για συνομιλίες με τον Γραμματέα του Υπουργικού Sir Burke Trend, όμως ουσιαστικά ο Κίσσιγκερ διεξήγαγε μυστικές διαπραγματεύσεις με τους διαπραγματευτές της Χανόι στο Παρίσι και οι Βρετανοί του έδειδαν κάλυψη.  Για κάθε μία από τις μυστικές του συναντήσεις με τους Βορειο-Βιετναμέζους τον παρελάμβαναν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο έξω από το Παρίσι βρετανοί διπλωμάτες της βρετανικής πρεσβείας στο Παρίσι. (Έγραψε η Ντέιλι Μέιλ αργότερα στις 7 Φεβρουαρίου 1972).

Κατά την επίσκεψή του τον Ιούνιο του 1971 είχε τονίσει εμφαντικά στους Βρετανούς ότι οι επαφές εκείνες και το τι λεγόταν  (μεταξύ του και των Βρετανών) ήθελε να μείνουν άκρως εμπιστευτικές μεταξύ τους, δεν ήθελε με κανένα τρόπο να διαρρεύσουν και να τις μάθουν  οι δικοί του άνθρωποι οι «γραφειοκράτες» της Ουάσιγκτον.

Στις 30 Ιουλίου 1971 ένα άκρως απόρρητο τηλεγράφημα από τον βρετανό πρέσβη στην Ουάσιγκτον  έλεγε: «Ο Κίσσιγκερ μου είπε για τα «μάτια του βρετανού πρωθυπουργού μόνο» ότι οι μυστικές διαπραγματεύσεις με τη Χανόι προχωρούν ικανοποιητικά και τώρα μόνο κάποια μικρά σημεία έμειναν άλυτα…Ρώτησε κατά πόσο,  αν υπάρξει περίπτωση,  να κάνει χρήση των ειδικών διευκολύνσεων του τύπου που γνωρίζει ο Burke Trend…» Του είπα ότι μπορούσε αλλά θα χρειαζόταν όση περισσότερη προειδοποίηση προκειμένου. Ο Κίσσιγκερ  είπε ότι ήταν λυπηρό πράγμα που εμπιστευόταν την ασφάλεια της βρετανικής κυβέρνησης περισσότερο από την δική του και πραγματικά δεν ένοιωθε ότι μπορούσε, δίχως πρόβλημα στην ασφάλεια, να χρησιμοποιήσει τις διευκολύνσεις της αμερικανικής αεροπορίας (air force)…».  (Σχετική η δημοσίευση της Ντέιλι Μέιλ στις 7 Φεβρουαρίου 1972).

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος – 18.7.2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button