Greek Reports (Ελληνικά)

Οι αποκαλύψεις Τσαβούσογλου, η σιωπή Αναστασιάδη και « Οι Αυτόχειρες «Μοναχοφάηδες»

Στις 4 Ιουλίου 2019 μεταδόθηκε ότι σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών εκτόξευσε νέες απειλές εναντίον των Ελληνοκυπρίων όταν δήλωσε πως «Στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα. Αν τολμήσουν, θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση όπως στο παρελθόν».

Δηλαδή απείλησε με νέα εισβολή.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε, ακόμα, πως «όλα τα βήματά μας είναι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Το τι θα κάνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της το αποφασίζει μόνο η Τουρκία. Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτρια δύναμη, να προστατέψει τα δικαιώματα της ‘’τδβκ’’ -όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος- και του τουρκοκυπριακού λαού». («Sigmalive» 4 Ιουλίου 2019).

Οδηγία Σερ Άλαν Ντάνγκαν (βρετανικό Φόρειν ΄Οφις)

« Πηγαίνουν στην Ε.Ε. και προσπαθούν να τους βάζουν να παίρνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Σε αυτό το θέμα, έχουμε ενημερώσει κι εμείς αναλόγως», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.  Και βέβαια έχουν κάνει «ανάλογα» διαβήματα μαζί με τους μεγαλύτερους υποστηρικτές τους  το βρετανικό Φόρειν ΄Οφις, με επικεφαλής τον Σερ Άλαν Ντάνκαν  που έτρεξε με τους αξιωματούχους του  να πείσουν  την κα  Φεντερίκα Μονγκερίνι (υπεύθυνη για εξωτερική πολιτική της ΕΕ) να μην προβούν σε ενοχοποιητικές αποφάσεις εναντίον της  Τουρκίας αλλά και ούτε να μιλούν για   «ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» αλλά για «Ανατολική Μεσόγειο».

Σημείωση: Η Τουρκία το 1960 δεν υπέγραψε ως «εγγυήτρια» του ψευδοκράτους αλλά για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, κάτι που η ίδια παραβίασε με δύο εισβολές το 1974 και μία τώρα με την εισβολή στην ΑΟΖ της ΚΔ.

Αυτό δεν το ακούσαμε να το θυμίζει τουλάχιστον το θύμα, η ΚΔ στον Μ. Τσαβούσογλου.

Διάλογος

Ο κ.Τσαβούσολγου όμως είπε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Αποκάλυψε και ένα διάλογό  του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Είπε, αποκαλώντας τον «Ε/κ ηγέτη» :

«Ο ίδιος ο Ε/Κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης παραδέχτηκε ότι οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα εκεί. ‘Έχουν δικαιώματα εκεί οι Τ/Κ;’ τον ρώτησα. ‘Ναι έχουν’, μου είπε. ‘Τότε γιατί δεν εγγυάσαι γι’ αυτά;’ ‘Τώρα δεν μπορώ’, είπε. ‘Τότε πότε;’ Όταν αρχίσει η πώληση’, είπε. ‘Νίκο’, του είπα, ‘αν τώρα δεν μπορείς να εγγυηθείς, τότε πώς εγγυάσαι ότι θα τα διασφαλίσεις, όταν αρχίσεις να πουλάς;’ Δεν απάντησε τίποτα», ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Μιλάμε ξεκάθαρα ή τα εγγυάστε ή με τα γεωτρύπανά μας, ξεκινάμε κι εμείς», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. («Sigmalive» 4 Ιουλίου 2019).

Ανακοίνωση δια κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου

Την ίδια μέρα έτρεξε η κυβέρνηση Αναστασιάδη να απαντήσει τόσο στον Τούρκο Πρόεδρο Τ. Ερτογάν όσο και τον ΥΠΕΞ  Μ Τσαβούσογλου με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου. ΄Ομως σε καμία περίπτωση η ανακοίνωση Προδρόμου διάψευσε το συγκεκριμένο διάλογο του Τούρκου υπ. Εξωτερικών Τσαβούσογλου  με τον «Ε/Κ ηγέτη»  (όπως τον αποκάλυψε ο τελευταίος στην TRT) και αναδημοσιεύθηκε τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Δήλωση Προέδρου Αναστασιάδη 2.1.2018

Οι αποκαλύψεις Μ. Τσαβούσογλου όμως, μας πάνε πίσω στις αρχές  Ιανουαρίου 2018 όταν η Τουρκία, μέσω του Τούρκου υπουργού Ενέργειας είχε προαναγγέλλει τις προθέσεις της για γεώτρηση στη Μεσόγειο.

Τότε, ο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προέβη  σε δηλώσεις που περιελάμβαναν και την πιο κάτω προκλητική διατύπωση:

 «Εάν, επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η εν λόγω δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη άναψε φωτιές όπως γράφτηκε,  εφόσον θεωρήθηκε ότι επέδιδε ΑΟΖ στη παράνομη οντότητα στα κατεχόμενα. Δηλώσεις Νικόλα Παπαδόπουλου, Σταύρου Μαλά, Γιώργου Λιλλήκα, Άντρου Κυπριανού… βλέπε 3.1.2018  www.reporter.com.cy/politics/article/287833.

Ο  κ. Νικόλας Παπαδόπουλος είχε δηλώσει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης όφειλε να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη επικίνδυνη και λανθασμένη δήλωσή του. Εάν δεν το πράξει, είπε,  τότε οφείλει να ενημερώσει τον κυπριακό λαό εάν έχει συζητήσει το θέμα της ΑΟΖ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και εάν έχει κάνει τις υποχωρήσεις που υπονοούνται από τη δήλωση του.

Μέχρι τώρα δεν ακούσαμε να έχει αποσύρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την σχετική του δήλωση.  Ούτε βέβαια είδαμε το κλειδωμένο χάρτη που έδωσε η δική μας πλευρά στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας. Αυτός έμεινε κλειδωμένος στα συρτάρια του ΟΗΕ,  παρόλο που η τουρκο-κυπριακή πλευρά απέσυρε το δικό της… (Βλέπε άρθρο μου στην «Σημερινή» 7.7.2019 «Βρετανική πολιτική και προεδρικές ψευδαισθήσεις…».

Ο διάλογος Τσαβούσογλου με «Ε/Κ ηγέτη» Νίκο Αναστασιάδη εφόσον α) ο τελευταίος δεν τον διέψευσε μέχρι τώρα, και β) η γραπτή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου δεν κατάφερε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ευλόγως μπορεί να συνδεθεί με την δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στις 2 Ιανουαρίου 2018, που ούτε εκείνη απέσυρε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Νίκος Κοτζιάς

Αυτές οι δηλώσεις δικαιολογημένα δημιουργούν το ερώτημα, κατά πόσο Κύπρος και Τουρκία έχουν κάπου συμφωνήσει στην μοιρασιά της ΑΟΖ. Ιδιαίτερα αν θυμηθούμε και τι μας συμβούλευσε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της «εγγυήτριας» Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς όταν μας κάλεσε να μην είμαστε μονοφαγάδες.

Πιο συγκεκριμένα  ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της «εγγυήτριας» Ελλάδας, μιλώντας αρχές Μαρτίου 2019, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επεσήμανε πως «η γειτονική χώρα (Τουρκία) πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει «μια προοπτική ότι η Τουρκία όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση».  Και πρόσθεσε «αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης λέγοντας ‘όλα δικά μου’, τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος»  Για να υποδεχθούν ιδιαίτερα θερμά τις δηλώσεις Κοτζιά οι τουρκικές εφημερίδες…

Ακολούθησε ο αντικαταστάτης του,  νυν υπουργός Εξωτερικών της «εγγυήτριας» Ελλάδας , Γιώργος Κατρούγκαλος  ο οποίος μετά από μια κρίσιμη συνάντηση στην Αττάλεια με τον Τούρκο ομόλογό του, επανέλαβε περίπου τα ίδια. (Βλέπε «Από τον Κοτζιά στον Κατρούγκαλο – Μετά τις Πρέσπες το Καστελόριζο…» 30.3.2019 του Σταύρου Λυγερού).

« Οι Αυτόχειρες «Μονομάτηδες»

Εξού και το κύριο άρθρο της «Σημερινής» τις ημέρες εκείνες, του κ. Κώστα Ν. Χαζηκωστή την 1 Απριλίου 2019 « Οι Αυτόχειρες «Μοναχοφάηδες» στο οποίο έγραψε μεταξύ άλλων:

«Θα αποδειχθεί μοιραία η νέα φραστική δήλωση του Κατευνασμού, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.

 Δεν πρέπει να είμαστε «Μοναχοφάηδες», είναι η νέα διατύπωση της άγονης, απαράδεκτης, καταστροφικής πολιτικής έναντι της εντεινόμενης επεκτατικής τουρκικής βουλιμίας. Να μην είναι δηλαδή οι Έλληνες «μοναχοφάηδες», να τρώνε οι Τούρκοι από τα εδάφη και από τις θάλασσές μας! Εμείς να μην τρώμε από τα τούρκικα εδάφη και τις τούρκικες θάλασσες. Ούτε αποτρέπουμε ΤΟ ΦΑΓΩΜΑ μας… Αυτή είναι η πολιτική του Φόβου. Η μοιραία υποταγή στις τουρκικές αξιώσεις, όπως κλιμακώνεται, όχι μόνο εσχάτως, από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Μητέρας Ελλάδος…»

Ο κ. Κ. Χατζηκωστής ολοκλήρωσε το άρθρο του τονίζοντας : «Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι εξουσιοδοτημένος από τον Κυπριακό Ελληνισμό να αναθέτει είτε στον εκάστοτε Πρωθυπουργό είτε στον εκάστοτε Υπουργό της Ελλάδος πρωτοβουλίες για το Κυπριακό ερήμην του Λαού. Ο Πρόεδρος, ήδη, είναι υπόλογος. Πρέπει να ενημερώσει τον Κυπριακό Λαό τι συζήτησαν και τι συζητούν για το Κυπριακό ο Τσίπρας με τον Ερντογάν και τι ο Κατρούγκαλος με τον Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα και στη Λαττάκεια. Η σιωπή του είναι πολλαπλώς περίεργη… αν όχι ύποπτη».

Καθώς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όμως διατηρεί την «περίεργη… αν όχι ύποπτη σιωπή του», ο Τσαβούσογλου «προδώνει» το φίλο του Νίκο με τον διάλογο που αποκάλυψε. Και τον οποίο μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει διαψεύσει ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης (κατά τον Τσαβούσογλου «Ε/Κ ηγέτης»).

Κατά τα άλλα  Θεός φυλάξει τι μας αναμένει με τους νέους ηγέτες της «εγγυήτριας» Ελλάδας καθώς ο νέος υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας δέχθηκε τα θερμά συγχαρητήρια του Μ. Τσαβούσογλου ως παλαιοί συνεργάτες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης…

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
  • Το άρθρο δημοσιεύτηκε επίσης στην εφημερίδα ‘η σημερινή’
  • 14 Ιουλίου 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button