Greek Reports (Ελληνικά)

O κλειδωμένος χάρτης, η κοροϊδία του Βαρωσιού και οι επιστολές που δεν δημοσιοποιούνται

Θα πρέπει να καταγράψουμε τις πιο πρόσφατες αυτές κοροϊδίες και τη διαχρονικά συνεχιζόμενη έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας γιατί τελικά αποτελούν και αυτές «ιστορικές παρακαταθήκες» ανευθυνότητας, αδιαφάνειας και άκρατης περιφρόνησης του λαού και των δημοκρατικών θεσμών και αξιών.

O Λόρδος Όουεν από το 1992

Και σ΄ αυτά τα πλαίσια της αδιαφάνειας και συσκότισης είναι δικαιολογημένο το ερώτημα  «Μήπως Κύπρος και Τουρκία συμφώνησαν στη μοιρασιά της ΑΟΖ»;    https://i-epikaira.blogspot.com/2019/06/iepikaira.html  (8.6.2019).

Χάρτες στο Μον Πελεράν/Κράν Μοντάνα

Στις διαπραγματεύσεις του Μόν Πελεράν/Κραν Μοντάνα μας είπαν ότι αμφότερες οι πλευρές είχαν καταθέσει χάρτες. Ούτε τους είδαμε ούτε ξέρουμε τι περιελάμβαναν και τι παραχωρούσε η δική μας πλευρά.  Οι Τούρκοι απέσυραν το δικό τους χάρτη που είχε δώσει ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί. « Το επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ. «Ύστερα από αίτημα του κ. Ακιντζί, τα ΗΕ επέστρεψαν τον χάρτη που είχε καταθέσει στις 11 Ιανουαρίου του 2017 στη Γενεύη». ( «Φ»  25.9.2018 Άριστου Μιχαηλίδη-  Ο χάρτης του εδαφικού και παραμύθια με πολιτικούς νάνους)

  • Ο χάρτης της δικής πλευράς όμως παρέμεινε αμπαρο-κλειδωμένος με το άγνωστο περιεχόμενό του.
Ο Φίλιπ Χάμμοντ, σημερινός Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου

Πάω πίσω στις  διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα  γιατί μας είχε λεχθεί  ότι σε εκείνες τις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου 2017 για «ενανένωση»  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μεγάλες υποχωρήσεις για μοιρασμό εξουσίας (power sharing) μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων σε «δύο συνιστώντα κράτη» και έχοντας υπόψη ότι οι Τούρκοι πρώτα παίρνουν,  μετά διαφωνούν και αναμένουν περισσότερα, είναι δικαιολογημένο να  διερωτηθούμε τι πράγματι παραχώρησε τότε ο Αναστασιάδης με τον διπλο-κλειδωμένο ακόμα χάρτη.  Και μήπως αυτή η  μοιρασιά εξουσίας περιλαμβάνει και θαλάσσιο χώρο;

Και ενόσω υπάρχει αυτή η συσκότιση και αδιαφάνεια, και κλειδωμένος ξεχασμένος  ο χάρτης Αναστασιάδη,  έχουμε το δικαίωμα να διερωτόμαστε αναζητώντας την αλήθεια.

«Άνοιγμα Βαρωσίων»

Στις 19 Ιουνίου 2019 η εφημερίδα «Αλήθεια» έγραψε ότι όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων Κουντρειτ Οζερσάι, το «υπουργικό» τους αποφάσισε να συστήσουν μια επιτροπή ειδικών που θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου για «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων ακινήτων και μη και να διαπιστώσει το περιουσιακά στοιχεία των βακουφίων… και ότι « θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων».  Ο Οζερσάι αναφέρθηκε και στο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια λέγοντας ότι θα υπογραφούν συμβόλαια και κάποιοι που μένουν σε σπίτια στο εν λόγω χωριό θα μετακινηθούν έτσι ένας μικρός αριθμός, είπε, αλλά περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

Την ίδια μέρα 19.6.2019  (Sigmalive)  ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, έτρεξε να προσθέσει ότι «Η κλειστή πόλη των Βαρωσίων, η οποία είναι πόλη φάντασμα, θα γίνει και πάλι Λας Βέγκας», υποστηρίζοντας ότι το ψευδοκράτος θα αποκτήσει «εμπορική αξία» .  Επίσης σε εκδήλωση την ίδια μέρα (19.6.2019) ο Τατάρ υπέδειξε ότι τα «Βαρώσια είναι εντός της περιοχής τους και ο στρατός τους τα προστατεύει», μίλησε για δύο κράτη και ότι κάνουν είναι με την γνώση της Τουρκίας …

  • Tatar: “Maraş is within our territory and our army protects it”

https://pio.mfa.gov.ct.tr/en/tatar-maras-is-within-our-territory-and-our-army-protects-it/

Την επομένη 20.6.2019   η «Αλήθεια» έγραψε «Εξαγγελία στα κατεχόμενα για άνοιγμα της κλειστής πόλης υπό  τουρκοκυπριακή διοίκηση –Προέκταση του ψευδοκράτους στην Αμμόχωστο».

Στις 21.6.2019 («Φιλελεύθερος»)   «Οζερσάι – Δεν λήφθηκε απόφαση για άνοιγμα Βαρωσίων»

Βρετανικά έγγραφα  – Το Βαρώσι σε «λύση πακέτο»

Για να δούμε τι λένε και τα βρετανικά έγγραφα και πρώην Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της «κηδεμόνος» Βρετανίας. Το 1979/80 οι Αμερικανοί υποστήριζαν ότι το θέμα Αμμοχώστου/Βαρωσιού έπρεπε να ξεκαθαρίσει ως ξεχωριστό θέμα όμως ο βρετανός Υπ. Εξωτερικών Ντέιβιντ Όουεν (David Owen) διαφωνούσε και υποστήριζε ότι έπρεπε να περιλαμβάνεται σε λύση πακέτο.

Συνέπεια πολιτικής ταυτισμένης με εκείνη των Τούρκων

Στις 10 Απριλίου 2015  – Ο τότε Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Φίλιπ Χάμοντ (Philip Hammond  σημερνός Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου) σε προεκλογική ομιλία του στην Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα στο Λονδίνο, ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου είπε ότι το θέμα της Αμμοχώστου θα λυθεί με μια ολοκληρωμένη διευθέτηση και όχι ξεχωριστά. Συνέχεια και συνέπεια  της γραμμής Ντέιβιντ ΄Οουεν αλλά και των Τούρκων.

1980 «Μινι πακέττο»  και οι Τούρκοι ξεκαθαρίζουν τι εννοούν για το Βαρώσι

Τον Οκτώβριο του 1980 οι Τούρκοι ξεκαθάρισαν ότι  το θέμα θα λυθεί με συνολική λύση και … με λίγη  σάλτσα κοροϊδίας για τα μάτια των Ελληνοκυπρίων.

Θα συγκροτηθεί, υποστήριζαν, τριμερής επιτροπή αποτελούμενη από τους αντιπροσώπους της «τουρκικής ομόσπονδης κυβέρνησης», της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και των επαναπατρισμένων κατοίκων  για να εκτελεί «δημαρχικές υπηρεσίες». ΄Ολες οι αποφάσεις της επιτροπής θα εκτελούνται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ η οποία θα είναι υπεύθυνη για την αστυνόμευση της περιοχής όπου θα επανεγκατασταθούν κάτοικοι.

Πρόσβαση στην περιοχή θα επιτρέπεται μέσω check points που θα καθορίσουν και θα ελέγχουν οι τουρκοκυπριακές αρχές αν και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ μπορεί να έχει παρατηρητές.

Η περιοχή θα μπορεί να ξανα-χρησιμοποιηθεί  ως τουριστικός προορισμός και η «τουρκική ομόσπονδη δημοκρατία» θα έχει την υπευθυνότητα να καθορίζει δασμούς και άλλες διευκολύνσεις».

Σύμφωνα με τον τότε μόνιμο εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο,  Αργεντινό Ο. Γκόμπι (Hugo Gobbi) , ουσιαστικά το Βαρώσι θα διατηρείτο  στα χέρια των Τουρκοκυπρίων και του τουρκικού στρατού.

2019

Πόσο απέχουν σήμερα  η βρετανική και τουρκική θέση από τότε,  μείον την κοροϊδία; Το μόνο που μας μένει δυστυχώς και τραγικά είναι η σκέτα κοροϊδία τόσο από τους Τούρκους όσο και από τους δικούς μας. Που  γνωρίζουν αλλά συμπορεύονται και χρησιμοποιούν το λαό και κυρίως τους πρόσφυγες ως χρήσιμους ηλίθιους. Και όχι μόνο τους Κερυνειώτες, αυτούς τους έχουν ξεγραμμένους από τον Αύγουστο του 1974 αλλά ακόμα χειρότερα το επισημοποίησαν και με το «διζωνικό χάρτη» που έδωσαν Μακάριος/Τάσος Παπαδόπουλος στους Τούρκους στη Βιέννη τον Μάρτιο του 1977. (Παρεμπιπτόντως ούτε εκείνος ο χάρτης αποσύρθηκε έκτοτε παρόλο που οι Τούρκοι δεν έδωσαν δικό τους…).  Ας το πάρουν απόφαση και οι Βαρωσιώτες  και οι Μορφίτες και όλοι οι υπόλοιποι πρόσφυγες/εκτοπισμένοι που δεν κατάφεραν να έχουν ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ενωμένη φωνή διεκδίκησης για επιστροφή και δέχθηκαν να κατακερματιστούν στο άλογο της βρετανο-τουρκικής ΔΔΟ, ο καθένας στο κομματικό του μαντρί… Και η κάθε οντότητα να ζητά την δική της επιστροφή κάνοντας πιο εύκολο στους διάφορους  ‘ηγέτες’  μας να μας περιπαίζουν τόσο εύκολα για 45 ολόκληρα χρόνια και στους Τούρκους να διεκδικούν δίχως σοβαρό επακόλουθο…

Οι επιστολές από το Φόρειν ΄Οφις που δεν δημοσιοποιούνται ούτε αυτές αν και γνωστό πλέον το περιεχόμενό τους

Για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχουν ακόμα στα «συρτάρια» και οι  επιστολές που έλαβε α) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την βρετανίδα Πρωθυπουργό (γραμμένη φυσικά από το Φόρειν ΄Οφις του Σερ Άλαν Ντάνκαν)  Τερέζα Μέι, όπως ο ίδιος δήλωσε στο πάρτι της βρετανικής Υπ. Αρμοστείας για τα γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ, με ημερ. 26 Μαΐου 2019, καθώς και β) η επιστολή που έστειλε ο Σερ Άλαν Ντάνκαν στον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας Χρήστο Καραολή ημερ. 3 Ιουνίου 2019.  Και οι οποίες σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Ελευθερία» έχουν πανομοιότυπο περιεχόμενο.  Αμφότεροι παραλήπτες δεν δημοσιοποιούν τις εν λόγω επιστολές  το περιεχόμενο των οποίων όμως φανερώθηκε τελικά,  με άλλη επιστολή που έστειλε ο ίδιος αποστολέας Σερ Άλαν Ντάνκαν, Υφυπουργός Ευρώπης Βορείου και Νοτίου Αμερικής στο Φόρειν ΄Οφις,  στον Λεωνίδα Λεωνίδου Πρόεδρο της ΕΚΕΚΑ (Επιτροπής Κατεχομένων Εδαφών Αγγλίας). Και την οποία δημοσιοποίησε ο Λ. Λεωνίδου. Το κείμενο της οποίας είναι πανομοιότυπο με τις άλλες δύο επιστολές…

Στις οποίες τελικά ο Σερ Άλαν Ντάνκαν παραπλανεί σε μια παράγραφο επικαλούμενος «όπως είπα στη Βουλή» για να περιλάβει πράγματα που ΔΕΝ είπε στη Βουλή  και σε άλλη μιλά υπό την σκιά της δήλωσής του στη Βουλή στις 14 Μαΐου 2019. Τους έγραψε :  «…Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο για την σταθερότητα στη Μεσόγειο και για την ακεραιότητα των  κανονισμών του διεθνούς συστήματος ότι αμφισβητήσεις/διαφωνίες όπως αυτήν (disputes such as this) … επιλύονται όχι μέσω βίας… αλλά μέσω  διαλόγου…»

Στη Βουλή είχε πει :  «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Μήπως αυτοί είναι οι λόγοι που δεν δημοσιοποιούνται οι επιστολές;

  • Ερευνήτρια /δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button