Greek Reports (Ελληνικά)

Το παραλήρημα της «Γενι Σαφάκ»

Το πρωί της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2019 ο κ. Σάββας Πέτρου από το Ράδιο Πρώτο (πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου και Μάριου Πούλλαδου) μετέδωσε μια είδηση από την τουρκική «Γενί Σαφάκ» της ίδιας ημέρας η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε διάφορα σημεία.

Καταρχήν να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι έχουν πάθει αμόκ με την συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αμερική, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα σε σημείο που δίνουν και παίρνουν τα διαστρεβλωτικά και φανταστικά τους σενάρια σε άρθρα στις εφημερίδες.

Στην υστερία τους αυτή λοιπόν και το δημοσίευμα της «Γενι Σαφάκ» 10.6.2019.

Είπε ο κ. Σάββας Πέτρου:  «Σημερινή είδηση της «Γενι Σαφάκ» …εφημερίδα του καθεστώτος Ερτογάν που  έχει πληροφορίες εκ των έσω και είναι έγκυρες, η Αγγλία μπαίνει δυναμικά στη κυπριακή ΑΟΖ  και ζητά το μερίδιο της. Πληροφορίες στις εφημερίδες  αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο υπάρχει έντονη  διαμάχη μεταξύ Αγγλίας και ΚΔ αφού η Αγγλία επικαλείται το σύνταγμα εγκαθίδρυσης της ΚΔ του 1960 που με το οποίον η Αγγλία δικαιούται υφαλοκρηπίδας αφού έχει ακτογραμμές μήκους 180 χιλιομέτρων και κατέχει το 2,3 του κυπριακού εδάφους.  Η Αγγλία θεωρεί άκυρες τις συμφωνίες που υπέγραψαν η ΚΔ με Ισραήλ Ελλάδα και Αίγυπτο και ζητά από τις αρχές της ΚΔ το πάγωμα των ενεργειών από όλες τις πλευρές στην ΑΟΖ …»

Τίποτα δεν είναι έγκυρο είτε είναι πληροφορίες εκ των έσω είτε απ’ ‘εξω.  Δεν  ακούσαμε σε καμία περίπτωση, μα ποτέ,  η Βρετανία να θεωρεί άκυρες τις συμφωνίες ΚΔ και Ισραήλ/Ελλάδας/Αιγύπτου και δεν υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια αναφορά σε επιστολές που έχουμε λάβει από το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (Φόρειν ΄Οφις) μέχρι τώρα.

Και συνέχισε ο Σάββας Πέτρου επικαλούμενος την «Γενι Σαφάκ» : «…η Αγγλία εξέφρασε γραπτώς την αντίθεσή της στις ενέργειες της ΚΔ για οριοθέτηση της ΑΟΖ που παραβιάζει τα αγγλικά συμφέροντα που απορρέουν από την συνθήκη εγκαθίδρυσης του 1960… –  Όπως  γράφουν αυτοί το 2010 σε ημερίδα του Πανεπιστημίου της Φλώριδας η Αγγλία υπέδειξε χάρτη με το οποίο η Αγγλία έχει δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Και από την στιγμή που το 2010 όποιοι ήσαν στην κυβέρνηση δεν έχουν διαμαρτυρηθεί αυτό θεωρείται κεκτημένο για τους Εγγλέζους και το 2017 (αυτό είναι το Σ.Π;) ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης έφερε στο φως της δημοσιότητας τις αγγλικές διεκδικήσεις με τις οποίες η Αγγλία θα επωφελείτο με το σχέδιο Ανάν μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.   Οι διεκδικήσεις αυτές δεν έπαψαν με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν αλλά η Αγγλία τις διεκδικεί  και σήμερα. Δηλαδή αυτά που αποκάλυψε ο Κώστας Μαυρίδης…»

  • Τίποτα από αυτά δεν ευσταθεί

Τίποτα από αυτά δεν ευσταθεί. Το άρθρο της «Γενι Σαφάκ» αναφέρεται και σε άρθρο του Τούρκου Αρχηγού των Τουρκικών Στρατιωτικών Δυνάμεων (Chief of Staff)  Dr. Cihat Yayci ο οποίος είχε γράψει ( σύμφωνα με τις θεωρίες του) « η Βρετανία που είναι παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να διεκδικήσει δικαιώματα στην υποτιθέμενη ΑΟΖ της Ελληνικής Διοίκησης Νοτίου Κύπρου…».  Δηλαδή ευσεβείς πόθοι των Τούρκων.

Και  παρόλα αυτά  η εφημερίδα στην προτελευταία της παράγραφο τονίζει το αυτονόητο:

«Μέχρι σήμερα, η Βρετανία επίσημα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ στις βάσεις της στο νησί της Κύπρου».

Μετάφραση  από το άρθρο στα τουρκικά :

Ingiltere, bugune kadar Kibris adasindaki uslerin MEB’s ini resmi olarak ilan etmedi.”

Αυτό το σημαντικό σημείο, ίσως η μόνη  αλήθεια  στο όλο άρθρο,  δυστυχώς φαίνεται να διέφυγε του κ. Σάββα Πέτρου.

Ο χάρτης του Κώστα Μαυρίδη (ORECCA)

Η «Γενι Σαφάκ» στην 5η της παράγραφο αναφέρθηκε και σε χάρτη του πρόβαλε ο κ. Κώστας Μαυρίδη, της ORECCA του 2011.  Όταν ο κ. Μαυρίδης πρωτο-πρόβαλε αυτό το χάρτη στις 3.6.2017 με τίτλο « Η Αγγλική αυθαιρεσία για την ΑΟΖ της Κύπρου»  είχε γράψει –  «…Για όσους όμως καλόπιστα ακόμη αμφιβάλλουν για τις αγγλικές διεκδικήσεις, ο χάρτης που παρουσιάζουμε είναι αγγλικής προέλευσης και περιέχει την ΑΟΖ (EEZ στον Πίνακα) των κρατών στην Αν. Μεσόγειο που περιλαμβάνει και την Κύπρο. Ο χάρτης παρατίθεται σε μελέτη που εκδόθηκε το 2011 στο πλαίσιο του έργου ORECCA (Offshore Renewable Energy Conversion Platform Coordination Action) που  χρηματοδοτήθηκε από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ (Renewable Energy Roadmap 2011).»

Τότε, ερεύνησα το θέμα, επικοινώνησα με την ORECCA  και δημοσίευσα απάντηση στις  12.6.2017 στο Sigmalive, «Ο χάρτης ORECCA είχε διορθωθεί και δεν ήταν «αγγλικής προέλευσης». Συγκεκριμένα από το Μάρτιο του 2011 και η πρωτογενής πηγή του ήταν η www.marineregion.org  .

Πριν τις πρόσφατες ευρωβουλευτές εκλογές ο κ. Μαυρίδης πρόβαλε πάλιν τον ίδιο χάρτη, αυτή τη φορά από το πρόγραμμα της συναδέλφου Μαρίνας Χατζηκώστα (Sigmalive) επικαλούμενος το ίδιο. Δημοσίευσα επαναλαμβάνοντας το άρθρο  μου «Ο χάρτης ORECCA είχε διορθωθεί και δεν ήταν «αγγλικής προέλευσης» που αναρτήθηκε στις   22.5.2019  www.agora-dialogue.com, 23.5.2019  www.infogmononpolitics.blogspot.com  26.5.2019 www.onisilos.gr  και σε άλλες ιστοσελίδες και στην ομογενειακή «Ελευθερία» στο Λονδίνο 30.5.2019.

  • Δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων 22.4.2013

Σύμφωνα με την Διακήρυξη  στο  Appendix O  στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας  του 1960 και άλλες υπουργικές απαντήσεις που δόθηκαν διαχρονικά μέχρι πρόσφατα στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι Κυρίαρχες Βρετανικές Περιοχές στη Κύπρο δεν διεκδικούν ΑΟΖ, εκτός των 3 ναυτικών μιλίων σε αιγιαλίτιδα ζώνη.  Η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί 12 ναυτικά μίλια.

Στις 22 Απριλίου 2013 ο  τότε Υφυπουργός Ευρώπης κ.  David Lidington (και νυν ηγέτης του Κοινοβουλίου) ξεκαθάρισε λέγοντας:

«Το δικαίωμα των κυρίαρχων περιοχών των βάσεων για αιγιαλίτιδα περιοχή είναι ξεκάθαρο στη συνθήκη εγκαθίδρυσης – ένα δικαίωμα που αναγνώρισε η Κυπριακή Δημοκρατία.  Κανένα άλλο κράτος δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να κηρύξει ΑΟΖ εντός της αιγιαλίτιδας περιοχής  των κυρίαρχων περιοχών των βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβάλει την επιθυμία να εξερευνήσει  για ορυκτούς πόρους εντός  της αιγιαλίτιδας περιοχής των κυρίαρχων περιοχών των βάσεων. Η διακήρυξη της Κυβέρνησης το 1960 το κάνει ξεκάθαρο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αναπτύξει τις κυρίαρχες περιοχές των βάσεων εκτός για  στρατιωτικούς σκοπούς.  Η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης και οι επισυναπτόμενοι χάρτες και έγγραφα είναι διαθέσιμα για μελέτη στη Βιβλιοθήκη (της Βουλής)». (Πηγή, πρακτικά Βουλής, Hansard Report.)

https://www.publications.parliament.uk/pa/cm201213/cmhansrd/cm130422/text/130422w0003.htm

(Αιγιαλίτιδα περιοχή, εννοούνται τα χωρικά ύδατα).

Στις 14 Νοεμβρίου 2014 το Φόρειν ΄Οφις με απαντητική επιστολή προς τη γράφουσα, όταν τους είχα στείλει ένα άλλο χάρτη  που ο κ. Κώστας Μαυρίδης πριν τις προηγούμενες ευρω-βουλευτικές εκλογές είχε κάνει (πάλιν)  θέμα  επικαλούμενος ότι παρουσίαζε ΑΟΖ των βάσεων και ήταν αγγλικής προέλευσης,  ζητώντας τους εξηγήσεις, με επιβεβαίωσε (το Φόρειν ΄Οφις) ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (όπως δηλώθηκε και στη Βουλή) δεν διεκδίκησε ΑΟΖ για τις βρετανικές βάσεις ούτε γνώριζαν για τέτοιο χάρτη.  Όπως έγραψα σε δύο μου άρθρα τότε, ο χάρτης «Χ» του Κ. Μαυρίδη παραμένει αναξιόπιστος. («Σημερινή», 9.5.2014 και «Σημερινή» 25.11.2014).

Δέστε στο χάρτη πιο κάτω για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και τα κριτήρια για τα outer limits από τις ιστοσελίδες του ΟΗΕ.

Οι κύκλοι με κόκκινο από τη γράφουσα.

https://www.un.org/Depts/los/clcs_new/marinezones.jpg

https://www.un.org/Depts/los/clcs_new/continental_shelf_description.htm

Είναι καιρός κάποιοι να καταλάβουν ότι το «Σχέδιο Ανάν» απερρίφθη  αφενός και αφετέρου όπως διευκρινίστηκε και στη Βουλή των Κοινοτήτων το Ηνωμένο Βασίλειο  διατηρεί 3 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων βάση των Συμφωνιών του 1960.

Οι βάσεις δεν έχουν υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ και επιπλέον  με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου Λονδίνου (Supreme Court)  τον Αύγουστο 2018 αποτελούν  ΑΠΟΙΚΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ.  Και τα ΑΠΟΙΚΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ακόμα περισσότερο δεν έχουν τέτοια. Τέρμα.

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button