Greek Reports (Ελληνικά)

Κανονικό Κράτος – free and equal in rights and duties

Μετά τις εξελίξεις στο Μαυρίκιο θα ήταν πολύ χρήσιμο να μελετήσουμε άλλη μια μικρή σχετικά χώρα της Αφρικής. Τη Ρουάντα.

Η Ρουάντα πέρασε κάτω από Βελγική διοίκηση το 1918. Η Ρουάντα αποτελείται από 85% Hutu και 15% Tutsi.

Η αποικιοκρατική Βελγική διοίκηση της Ρουάντα, κατά την οποία οι κυβερνώντες Βέλγοι ευνόησαν τη μειονότητα των Tutsi εις βάρος της πλειοψηφίας των Hutu, επιδείνωσε την τάση των λίγων να καταπιέζουν τους πολλούς, δημιουργώντας μια κληρονομιά έντασης που εξερράγη σε βία ακόμα και πριν η Ρουάντα αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Μετά από δημοψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, το Βέλγιο έδωσε επίσημα ανεξαρτησία στη Ρουάντα τον Ιούλιο του 1962. πρώτος πρόεδρος ανέλαβε ο Habyarimana προερχόμενος από τους Hutu.

Το 1990, οι δυνάμεις του Πατριωτικού Μετώπου της Ρουάντα (RPF), που αποτελούνταν κυρίως από Tutsi, εισέβαλαν στη Ρουάντα από την Ουγκάντα. Μετά την κατάπαυση του πυρός το 1992 η χώρα οδηγήθηκε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του RPF. Τον Αύγουστο του 1993, o Habyarimana υπέγραψε συμφωνία ζητώντας τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα περιλάμβανε και το RPF. Η συμφωνία θεωρήθηκε από τους Hutu ως κατάφορη αδικία της πλειοψηφούσας φυλής.

Στις 6 Απριλίου 1994, ένα αεροπλάνο που μετέφερε τον Habyarimana και τον πρόεδρο του Μπουρούντι Ntaryamira καταρρίφθηκε πάνω από την πρωτεύουσα του Κιγκάλι σκοτώνοντας και τους δύο Προέδρους.

Αμέσως μετά ακολούθησε ένας εμφύλιος πόλεμος όπου σφαγιάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Το RPF επεκράτησε και εγκαθίδρυσε ένα διφυλετικό κράτος με πρόεδρο προερχόμενο από τους Tutsi και αντιπρόεδρο από τους Hutu.

Η κατάρρευση κι αυτού του μορφώματος οδήγησε το 2003 στο νέο σύνταγμα της Ρουάντα το οποίο είναι απαλλαγμένο από κάθε διάκριση.

Το άρθρο 11 του νέου συντάγματος της Ρουάντα αναφέρει:

Article 11
All Rwandans are born and remain free and equal in rights and duties.
Discrimination of whatever kind based on, inter alia, ethnic origin, tribe, clan, colour,sex, region, social origin, religion or faith, opinion, economic status, culture, language, social status, physical or mental disability or any other form of discrimination is prohibited and punishable by Law.

Από τότε η Ρουάντα συνεχίζει ως ένα ΚΑΝΟΝΙΚΟ κράτος απαλλαγμένο από τα καταστροφικά βαρίδια του ρατσισμού.

Ας αναλογιστεί ο καθένας από μας που οδηγούνται τα τεχνητά κράτη των οποίων το καθεστώς διοίκησης και λειτουργίας τους βασίζεται σε ρατσιστικά κριτήρια. Η Ρουάντα είναι άλλο ένα αιματοβαμμένο παράδειγμα.

Η ΔΔΟ και η εγκαθίδρυση ένος ρατσιτικού κράτους στην Κύπρο όχι μόνο δε θα λύσει το Κυπριακό αλλά θα το οδηγήσει σε νέες μεγαλύτερες περιπέτειες με αποτελέσματα χειρότερα από το 1974.

Θέλουμε ένα κανονικό κράτος με όλους τους πολίτες του, ίσους, με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ελευεθερίες.

RWANDA ECONOMY

Year GDP growth
2005 9.4 %
2006 9.2 %
2007 7.6 %
2008 11.2 %
2009 6.3 %
2010 7.3 %
2011 7.8 %
2012 8.8 %
2013 4.7 %
2014 7.6 %
2015 8.9 %
2016 6.0 %
2017 6.1 %

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button