Greek Reports (Ελληνικά)

Δεν ήταν γκάφα

  • Προμελετημένη και κακόβουλη ανατροπή ήταν η δήλωση του Σερ Αλαν Ντάνκαν

Τη δήλωση  του Βρετανού Υφυπουργού Ευρώπης Βορείου και Νοτίου Αμερικής Σερ Άλαν Ντάνκαν από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων στις 14 Μαΐου 2019 εις απάντηση ερώτησης του κυπριακής καταγωγής βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Πάμπου Χαραλάμπους, δυστυχώς διαβάσαμε να χαρακτηρίζεται σε άρθρο από Αθήνα ως «γκάφα… ανοησία».

Μακάρι να ήταν γκάφα και ανοησία.

Ο βουλευτής Πάμπος Χαραλάμπους ζήτησε με ερώτησή του στη Βουλή από  τους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (κοινώς Φόρειν ΄Οφις) να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να καλέσουν την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ…

Η ερώτηση είχε κατατεθεί γραπτώς προ ημερών και το Φόρειν ΄Οφις είχε μπροστά του αρκετές μέρες να ετοιμάσει την επίσημη απάντησή του, αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται με γραπτές ερωτήσεις.

Επομένως ήταν καλά μελετημένη και προετοιμασμένη. Ως ημέρα συζήτησης θεμάτων εξωτερικής πολιτικής είχε καθοριστεί προ μία εβδομάδα η 14η Μαΐου 2019 όταν και παρόντος του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέρεμυ Χάντ, απάντησε ο Σερ Άλαν Ντάνκαν :

«Χθές συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση»

Το βράδυ της ίδιας μέρας επικοινώνησα με τον Δρ. Θεόδωρο Καρυώτη, στη Νέα Υόρκη, και ζήτησα την γνώμη του για τη δήλωση του Σερ Άλαν Ντάνκαν,  καθώς ο καθηγητής θεωρείται ο «πατέρας» της ΑΟΖ.

Ο Δρ. Καρυώτης μου έστειλε τα σχετικά άρθρα του Δικαίου της Θάλασσας που καθιστούν ανυπόστατη τη θέση του Σερ Άλαν Ντάνγκαν  (81, 56, 77) και  ότι  τόσο «η  ΑΟΖ όσο και η υφαλοκρηπίδα της Κύπρου δεν βρίσκονται υπό αμφισβήτηση.  Οι Τούρκοι είναι που προσπαθούν να προβούν σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου η οποία έχει ήδη οριοθετηθεί με την Αίγυπτο και έχει γίνει αποδεκτή από τα Ηνωμένα έθνη. Επίσης έχει γίνει δεκτή από τις ΗΠΑ , την Γαλλία και Ιταλία που έχουν στείλει τις ιδιωτικές των εταιρίες για εξερευνήσεις στην ΑΟΖ του νησιού αγνοώντας τις τουρκικές απειλές.»

Με παρέμβασή του σε Εκπομπή του Sigmalive στις  16.5.2019 και ο Δρ. Νικόλας Ιωαννίδης, Ειδικός Διεθνούς Δικαίου, αναφερόμενος στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και των απαράδεκτων δηλώσεων των Βρετανών, εξήγησε πως στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ τα κράτη δεν έχουν κυριαρχία αλλά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία. Κυριαρχία απολαμβάνει το κράτος μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια στη θάλασσα και στην ξηρά.

«Από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία -όπως και κάθε παράκτιο κράτος- έχει υφαλοκρηπίδα που είναι εγγενές γνώρισμα, η θέση της Μεγάλης Βρετανίας δεν είναι ακριβής. Το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται στα 36 ναυτικά μίλια, αρκετά κοντά από την Κύπρο, και δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι βρίσκεται εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ από τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται 83 ναυτικά μίλια  από τις ακτές τις Τουρκίας».

Ο κ. Ιωαννίδης χαρακτήρισε, επίσης,  ατυχείς τις δηλώσεις του Η.Β. και ανέφερε ότι η χρήση του όρου «under dispute» δεν είναι ακριβής, αφού στη θεωρία του Διεθνούς Δικαίου χρησιμοποιείται ο όρος ‘undelimited’.

Η δήλωση του Σερ Άλαν Ντάνκαν είναι σοβαρότατη επειδή διαφοροποιήθηκε από  πολλές άλλες δηλώσεις του Φόρειν ΄Οφις ακόμα και από προηγούμενες επί δικής του παρουσίας στο Υπουργείο για το θέμα και ουσιαστικά έριξε τη μάσκα με ανοικτή υποστήριξη στις τουρκικές θέσεις και αξιώσεις.

Και εδώ είναι που δεν αποτελεί γκάφα ή ανοησία.

Καταγράφω:

Δήλωση Ντέιβιντ Λίντινγτον στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR)

Ο Υφυπουργός Ντέιβιντ Λίντινγτον, ο οποίος διατηρούσε την θέση που έχει σήμερα ο Σερ ΄Αλαν Ντάνκαν είπε για το θέμα «Μαζί με την διεθνή κοινότητα, η Βρετανία έχει δημόσια αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για έρευνες εντός της αποκλειστικής της ζώνης…» Ελευθερία Λονδίνου 9 Αυγούστου 2012. ( Ο Σερ Άλαν αντικατέστησε τον Ντέιβιντ Λίντινγτον επί Τερέζας Μέι στις 17 Ιουλίου 2016).

Καμία αναφορά σε «αμφισβητούμενη» κυριαρχία.

5 Ιουνίου 2013

Με υπογραμμένη επιστολή του  το Φόρειν ΄Οφις προς τη γράφουσα ημερ. 5 Ιουνίου 2013 διαβεβαίωνε ότι «…Οι υπουργοί έχουν επίσης δηλώσει στο Κοινοβούλιο ότι η Βρετανική Κυβέρνηση δέχεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς της πόρους. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στις ενέργειες της αυτές»

«Ministers have also told Parliament that the British Government accepts the Republic of Cyprus’ sovereign rights to exploit its natural resources. We continue to support the Republic of Cyprus in that endeavour.»

Καμία αναφορά σε «αμφισβητούμενη» κυριαρχία.

16 Δεκεμβρίου 2014

«Η «ξεκάθαρη» θέση Λίντινγτον  – Στις 15 Δεκεμβρίου 2014 ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λίντινγκτον πραγματοποίησε συνάντηση στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ανέφερε ότι «η πολιτική της Βρετανικής Κυβέρνησης είναι πολύ ξεκάθαρη: Αναγνωρίζουμε την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και μόνον της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει οποιουσδήποτε υδρογονάνθρακες μπορεί να υπάρχουν εντός των υδάτων της…» (Σημερινή, άρθρο Μάριου Πούλλαδου 19 Μαΐου 2019 « Η διαχρονική υποκρισία του Η.Β. για ΑΟΖ»).

Καμία αναφορά σε «αμφισβητούμενη» κυριαρχία.

22 Φεβρουαρίου 2018

Όταν στις 9 Φεβρουαρίου 2018 η Τουρκία εισέβαλε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας  και έγιναν παραστάσεις προς το Φόρειν ΄Οφις στις 12 Φεβρουαρίου 2018 το Φόρειν ΄Οφις προέβη στην εξής δήλωση στον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ: «Αναγνωρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου στην ΑΟΖ της, και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της. Προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες  διακινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή … η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να στηρίξει την αναζήτηση λύσης, προς όφελος όλων των Κυπρίων». (H δήλωση δημοσιεύθηκε στην Κύπρο στις 13.2.2018).

Όσον αφορά το κυρίαρχο δικαίωμα της ΚΔ στην ΑΟΖ και εδώ καμία  αναφορά σε «αμφισβητούμενη» κυριαρχία.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2018 η φίλη Συντηρητική βουλευτής βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλλιερς από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ζήτησε από τον Υφυπουργό Ευρώπης και Β και Ν Αμερικής Σερ Άλαν Ντάνκαν να επέμβει καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Σερ Άλαν της απάντησε περιφρονητικά «αξιολογούμαι το τι γίνεται εδώ και μία δύο μέρες και τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή αυτή». Η ερώτηση και απάντηση ήσαν προφορικές. Ενώ η Τουρκία από τις 9 Φεβρουαρίου είχε εισβάλει και η βρετανική κυβέρνηση δεν την καταδίκασε όπως και μέχρι σήμερα.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2019 ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μ. Βρετανίας Χρήστος Καραολής ζήτησε από το Φόρειν ΄Οφις  διευκρινίσεις και γραπτώς την θέση του Φόρειν ΄Οφις. Και του δόθηκε. Πανομοιότυπη όπως είχε εκφραστεί στις  12 Φεβρουαρίου 2018.

22.2.2018 : «We recognise the Republic of Cyprus’ sovereign rights to its Exclusive Economic Zone (EEZ) and to exploit its natural resources. We have discussed recent developments with all sides, including Turkey, with a view to encouraging a resolution.

We urge all parties to avoid any actions that risk escalating tensions in the region or could have a negative impact on the prospects for a Cyprus Settlement. Instead, we urge them to look for ways by which development of hydrocarbons can support the search for a settlement, for the benefit of all Cypriots.»

Ακόμα και εδώ καμία αναφορά σε «αμφισβητούμενη» περιοχή.

Η νέα θέση για «αμφισβητούμενη» ΑΟΖ της ΚΔ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 14.5.2019.

Την ίδια μέρα (14.5.2019) η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία με πολλούς βρετανούς φίλους βουλευτές όλων των κομμάτων ζήτησε επειγόντως διευκρίνιση από το Φόρειν ΄Οφις για την δήλωση Σερ Αλαν Ντάνκαν. Και δόθηκε μια «διευκρίνιση» κοροϊδία που επαναλαμβάνει ουσιαστικά την επίμαχη αναφορά για «αμφισβητούμενη» περιοχή.

Αναμένουμε την επιστολή του Πρόεδρου Αναστασιάδη προς το πρωθυπουργικό γραφείο και τις απαιτούμενες ενέργειες του ΥΠΕΞ της ΚΔ για  την αναγκαία απόσυρση της ανατροπής. Το θέμα εκκρεμεί.

Επιστολή  προς Σερ Άλαν Ντάνκαν της γράφουσας εδώ: TURKISH LATEST INVASION OF THE REPUBLIC OF CYPRUS (EEZ)

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο – 2.6.2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button