Greek Reports (Ελληνικά)

To δεύτερο τουρκικό Plan B. Οι συνομιλίες ως μέσο επιβολής.

Πριν από μια βδομάδα, η Τουρκία παρουσίασε δημόσια τα σχέδιά της για την Ανατολική Μεσόγειο.

Με επιστολή του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών προς τα Κράτη Μέλη της ΕΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Τσαβούσογλου περιγράφει με σαφή τρόπο τις τρέχουσες, καθώς και τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επιστολή αυτή είναι ένας άξονας, μια διπλωματική κίνηση, στον ευρύτερο σχεδιασμό και κινήσεις της Άγκυρας.

Η Τουρκία ανακοινώνει, για πρώτη φορά με τόσο επίσημο και σαφή τρόπο, την στρατηγική της και τις τακτικές κινήσεις της. Στρατηγική επιδίωξη η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ, η ακύρωση του ενεργειακού της προγράμματος και η επιβολή των όρων της για τον τρόπο με τον οποίο θα τύχουν εκμετάλλευσης οι ενεργειακοί πόροι στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Οι τακτικές κινήσεις της Άγκυρας εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας: Χρήση στρατιωτικών μέσων για επιβολή τετελεσμένων, διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων, επέκταση της στρατιωτικής κατοχής στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

Με την επιστολή αυτή, η Άγκυρα στέλνει μήνυμα και θέτει όρους. Θέτει όρους τους οποίους, είτε θα αποδεχθούν οι Ελληνοκύπριοι, οι Ευρωπαίοι και οι μεγάλες δυνάμεις είτε θα τους επιβάλει με την ισχύ της. Η Άγκυρα απειλεί. Και απειλεί όχι στα λόγια, αλλά με επιθετικές-αναθεωρητικές ενέργειες τις οποίες εξηγεί με λόγια.

Η επιστολή Τσαβούσογλου προσπαθεί με έντεχνο τρόπο να στείλει ειδικά μηνύματα στους Ελληνοκύπριους: Η Άγκυρα προσκαλεί τους Ελληνοκύπριους στο τραπέζι των συνομιλιών για να αποδεχθούν τους όρους της στην Ανατολική Μεσόγειο. Με άλλα λόγια, η Τουρκία ανακοινώνει με σαφή τρόπο ότι συνομιλίες θα γίνουν μόνο με τους δικούς της όρους και μόνο για να γίνουν αποδεχτοί οι όροι αυτοί.

Χωρίς να χρειάζεται περισσότερη εξειδίκευση και ανάλυση της νέας επιστολής Τσαβούσογλου, το συμπέρασμα είναι ένα: Η Τουρκία έχει σχεδιάσει και επεξεργαστεί τα επόμενα βήματά της. Όπως ακριβώς έχει πράξει και πριν από περίπου μια δεκαετία, όταν ανακοίνωνε, δήθεν λόγω της κατάρρευσης των συνομιλιών, το λεγόμενο Πλάνο Β για την Κύπρο. Με μια ανάλογη επιστολή προς του ίδιους αποδέχτες, η Τουρκία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για αναβάθμιση των σχέσεών της με το ψευδορκάτος και τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία του στις διεθνείς σχέσεις.

Η Τουρκία επιδιώκει συνομιλίες στο Κυπριακό ως μέσο επιβολής των θέσεων και των όρων της. Αυτό έκανε πάντα.

Ας προσέξουν λοιπόν αυτοί που επιδιώκουν συνομιλίες χάρη των συνομιλιών, χωρίς προετοιμασία και χωρίς συνειδητοποίηση ότι, η Τουρκία χρησιμοποιεί τις συνομιλίες, όχι ως μέσο για επιδίωξη συμφωνημένων λύσεων, αλλά ως μέσο επιβολής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button