Greek Reports (Ελληνικά)

Συμπόσιο στη Βοστώνη για τα 100 χρόνια της Ποντιακής Γενοκτονίας

Στις 20 Μαΐου 2019, έλαχε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων 437, του Κυβερνείου της Μασαχουσέτης  ένα  Ιστορικό Συμπόσιο που διοργάνωσε  ο Σύλλογος Παναγία Σουμελά Βοστώνης,   για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ποντιακή Γενοκτονία.

Της διεργασίας του Συμποσίου προηγήθηκε μια εκτενής και ενδιαφέρουσα ξενάγηση του Κυβερνείου από το προσωπικό του Κυβερνείου.

Η Διακήρυξη

Το Συμπόσιο άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Γιαλτουρίδης, στον οποίο οφείλεται και η όλη διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς επίσης και η επιτυχία παρουσίας πολιτειακών παραγόντων.

Το ξεκίνημα συνοδεύτηκε με την παρουσίαση υπογραμμένης Διακήρυξης της Κοινοπολιτείας της Μασαχουσέτης για την Γενοκτονία που παρουσιάστηκε από τον πολιτειακό γερουσιαστή Paul McMurtry,  τον Jeffrey N. Roy (sponsor of House bill on Genocide education – Σπόνσορα του νομοσχεδίου για την εισαγωγή της ιστορίας των Γενοκτονιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης , που επιτρέπει και την συμπερίληψη και της Ποντιακής Γενοκτονίας ως μέρος της ιστορίας) και τον ελληνο-αμερικανό βουλευτή της πολιτείας Ted Speliotis. Παρευρέθηκε για λίγο και ο  ελληνο-αμερικανός γερουσιαστής Bruce Tarr.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο μετά την ξενάγηση στο Κυβερνείο

Μετά τα πιο πάνω ακολούθησαν οι ομιλητές και οι οποίοι κατά διαδοχή και θεματολογία ήσαν:

  • Η Thea Halo, συγγραφέας του βιβλίο « Not Even My Name» οι αναμνήσεις της μητέρας της, η οποία επέζησε της Γενοκτονίας,  μίλησε για το ιστορικό υπόβαθρο της Γενοκτονίας με θέμα «Από τα Βαλκάνια στην Ανατολία: Από τα πογκρόμ στην Γενοκτονία».
  • Ο καθηγητής Ιστορίας Δρ. Robert Shenk , συγγραφέας του βιβλίο « Ο Αμερικανικός Στόλος στη Μαύρη Θάλασσας», ο οποίος αναφέρθηκε  στα  Ημερολόγια  των κυβερνητών των Αμερικανικών πολεμικών πλοίων που περιπολούσαν στις ακτές του Πόντου από το 1921 έως το 1922, και σε αναφορές και διαμαρτυρίες των Αμερικανών αξιωματούχων.
  • Η ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας Φανούλα Αργυρού (από το Λονδίνο) για τον ρόλο των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων και της Σοβιετικής Ένωσης στη Γενοκτονία με αναφορές και  μαρτυρίες των τουρκικών εγκλημάτων από βρετανικά έγγραφα στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο.
  • Ο δημοσιογράφος Δρ. Alon BenMeir, Αμερικανός ειδικός σε θέματα πολιτικής της Μέσης Ανατολής (ο οποίος αν και ασθένησε και βρισκόταν σε νοσοκομείο, το κείμενό του διαβάστηκε από τον Γιώργο Γιαλτουρίδη) για την Ψυχολογική Διάσταση και κίνητρα για τη Γενοκτονία από ιστορική σκοπιά.
  • Ο Σταύρος Καλεντερίδης από την Αθήνα,   Ειδικός σε θέματα Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας, ο οποίος μίλησε για την άρνηση της Τουρκίας για τα εγκλήματά της και για το ιστορικό βάρος της προώθησης του θέματος της Γενοκτονίας το οποίο μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε ειρηνική συμβίωση.
  • Η Νίνα Γκατζούλη , συνταξιούχος Καθηγήτρια Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο New Hampshire και επικεφαλής του προγράμματος  Μελετών Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας,  η οποία μίλησε για την διαδικασία της Εθνικής Μηχανικής και τα κοινωνικο-δημογραφικά αποτελέσματα της ανταλλαγής πληθυσμών μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης.
  • Και o πολιτειακός γερουσιαστής από το Rhode Island, Leonidas Raptakis ο οποίος  αναφέρθηκε στις προσπάθειες για αναγνώριση της Γενοκτονίας και ψηφισμάτων σε όλες τις 50 αμερικανικές πολιτείες και στο Κογκρέσο.
Φωτογραφικό στιγμιότυπο καθώς ο Γιώργος Γιαλτουρίδης (εκ δεξιών) παραλαμβάνει την Διακήρυξη της Κοινοπολιτείας της Μασαχουσέτης για την Γενοκτονία από τον Paul McMurtry, με δίπλα του τους Jeffrey N. Roy (sponsor of House bill on Genocide education) και Ted Speliotis

Το συμπόσιο έκλεισε με ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του πάνελ και του ακροατηρίου που συντόνισε ο καθηγητής Δημοσιογραφίας στο Boston University, Lou Ureneck, ο οποίος  έγραψε το βιβλίο «Τhe Great Fire» (Η Μεγάλη Φωτιά) για την καταστροφή της Σμύρνης στο ο συγγραφέας αναφέρεται στην προσπάθεια Αμερικανών στη διάσωση θυμάτων της πρώτης Γενοκτονίας του 20ου αιώνα.

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος – Λονδίνο 25.5.2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button