Greek Reports (Ελληνικά)

Δυσκολίες στην επιβολή κυρώσεων και πολιτική προπαγάνδα

Η κυβέρνησή της Κύπρου παίρνει αρνητικά μηνύματα από την Ευρώπη για ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκία.

Το ορόσιμο που έθεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος για τον Ιούνιου φαίνεται να διαψεύδεται.

Οι ενέργειες που έγιναν από τον Υπουργό Εξωτερικών κέρδισαν την προσοχή των συνομιλητών του, αλλά δεν έπεισαν ως προς την αναγκαιότητα επιβολής μέτρων.

Τα μεγάλα λόγια για μια Ευρωπαϊκή συλλογική αντίδραση και επιβολή μέτρων, καθώς και οι έντονες αντιδράσεις των πρώτων ημερών και βδομάδων υποχωρούν.

Δυστυχώς η κυπριακή Κυβέρνηση δεν επεδίωξε μια απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την κρίσιμη ώρα της έναρξης των τουρκικών προκλήσεων. Μια απόφαση η οποία θα προετοίμαζε το έδαφος για συλλογική αντίδραση και κυρώσεις.

Ενόψει μιας νέας διπλωματικής αποτυχίας τον Ιούνιο, στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η έγνοια της Κυβέρνησης έχει μετατοπιστεί από την πειθώ των Ευρωπαίων στην πειθώ του εσωτερικού ακροατηρίου. Αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί το ζήτημα αυτό. Η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται να κατασκευάσει και να δώσει δικαιολογίες και «εξηγήσεις» στον κόσμο, του οποίου υποσχέθηκε Ευρωπαϊκή αντίδραση. Γιατί δεν θα έρθει ένα καλό αποτέλεσμα για την Κύπρο; Γιατί δε θα υπάρξει μια δυναμική συλλογική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ήταν η βεβαιότητα που εκφράστηκε; Πρέπει να δοθούν «πειστικές» απαντήσεις.

Δυστυχώς, το ζήτημα αυτό άρχισε να τυγχάνει διαχείρισης με πολύ κακές πρακτικές οι οποίες πολλές φορές μετατρέπονται σε σκέτη προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις. Για παράδειγμα ένας δημοσιογράφος μετέφερε χθες (23/5) το εξής προς την κοινή γνώμη: «Η αλλαγή φρουράς στην Κομισιόν δημιουργεί προσκόμματα για κατάληξη σε συγκεκριμένα μέτρα [κατά της Τουρκίας] που θα τεθούν επί τάπητος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ης Ιουνίου».

Με ένα εντελώς άκριτο μεταδόθηκε η «πληροφορία» αυτή. Ουσιαστικά, η κυπριακή Κυβέρνηση προσπαθεί να εφευρέσει ένα ψευδές άλλοθι, να το δώσει σε πρόθυμους «αγγελιοφόρους» (παπαγαλάκια), για να κρυφτεί πίσω από αυτό. Η «αλλαγή φρουράς» λοιπόν στην Κομισιόν είναι το πρόβλημα για το ενδεχόμενο μη επιβολής μέτρων κατά της Τουρκίας! Μέχρι προχθές όμως, η κυβερνητική γραμμή ήταν, «δεν πήρε απόφαση το Συμβούλιο, διότι θα αναμένει την Έκθεση στης Επιτροπής». Και η προσδοκία που μεταφέρθηκε στον κόσμο ήταν ότι, «η Έκθεση θα είναι καταπέλτης και θα δώσει το πλαίσιο για κυρώσεις».

Αυτά όμως δεν ισχύουν πια, διότι θα αλλάξει φρουρά η Επιτροπή. Και πότε θα γίνει αυτή η αλλαγή; Τώρα τον Ιούνιο; Όχι φυσικά! Και από πότε η Επιτροπή σταματά να εργάζεται ή να εργάζεται διαφορετικά διότι θα υπάρξει αλλαγή φρουράς; Θα επηρεαστούν δηλαδή αρνητικά και οι προετοιμασίες για το Brexit (ή για άλλα ζητήματα) από την Επιτροπή διότι θα αλλάξει η φρουρά; Αυτά είναι αστεία πράγματα.

Αυτή η τακτική κατασκευής και μεταφοράς κυβερνητικής προπαγάνδας είναι μια πολύ κακή πρακτική για τη δημόσια ενημέρωση. Είναι ανευθυνότητα. Άλλο η έκφραση άποψης και άλλο η μεταφορά άκριτων, ψευδών ειδήσεων. Πριν να γράφονται και να λέγονται τέτοια πράγματα, είναι καλό αυτοί που τα ακούν και τα μεταδίδουν στον κόσμο ως «αλήθειες», να κάνουν τον κόπο να μελετούν λίγο.

Το 2014, είχαμε και πάλι Ευρωεκλογές και τότε στην Κομινσίον θα άλλαζε η φρουρά. Αυτό δεν εμπόδισε διόλου την Επιτροπή και το Συμβούλιο να ετοιμάσουν μέτρα κατά της Ρωσίας, να συνεδριάσουν (ακόμη και έκτακτα), να αποφασίσουν και να τα εφαρμόσουν. Αντίθετα, εργάστηκαν όλο το καλοκαίρι και έλαβαν αποφάσεις για μέτρα και κυρώσεις, εν μέσω της αλλαγής φρουράς.

Η απόπειρα κατασκευής ενός ψευδούς άλλοθι λειτουργεί ως μπούμερανγκ. Ως μπούμερανγκ διότι μια βασική θέση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργού Εξωτερικών ήταν η επίκληση των μέτρων κατά της Ρωσίας το 2014.

Στο τέλος, αυτή η κακή τακτική της πολιτικής προπαγάνδας μόνο ευρωσκεπτικισμό μπορεί να προκαλέσει.

Αυτή η προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης στους κακούς άλλους είναι ανεύθυνη, μα ευτυχώς δεν μπορεί να μείνει κρυφή στο φως της μέρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button